Σταφύλια: οι πολύτιμοι για την υγεία καρποί του φθινοπώρου

Σταφύλια: πολύτιμα για την υγεία!

Σταφύλια: πολύτιμα για την υγεία!

Από την Ιωάννα Βλάσση, ιατρική συντάκτρια του doctoranytime.gr

Λευκά ή κόκκινα, τα σταφύλια θεωρούνται από τα πιο πολύτιμα φρούτα για τον οργανισμό και την εγκεφαλική λειτουργία του ανθρώπου προσφέροντάς του τα οφέλη τους αλλά και τις ευεργετικές τους ιδιότητες. Από την αρχαιότητα κιόλας ήταν γνωστά για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες απέναντι στον πυρετό και τη στηθάγχη, αλλά και απέναντι σε παθήσεις που πλήττουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα.


Σε αγγειογραφίες, σε τοιχογραφίες και σε ομηρικές αναφορές υπάρχουν εικόνες και κείμενα που αναφέρονται στην άμπελο και σε ανθρώπους που καταναλώνουν ή μαζεύουν σταφύλια. Ενώ και το κρασί που αποτελεί το κύριο ποτό από την αρχαιότητα προέρχεται από τα σταφύλια.

Σταφύλι το ευεργετικό
Τα σταφύλια είναι πλούσια σε βιταμίνη Α, Β και C και έτσι, θωρακίζουν τον οργανισμό απέναντι σε ιώσεις, ιογενείς παθήσεις, λοιμώξεις, καρδιαγγειακές παθήσεις κ.ά.

Το σταφύλι είναι γνωστό για τη συμπύκνωσή του σε μέταλλα, όπως το μαγνήσιο, το κάλιο, το ασβέστιο, ο φώσφορος, ο ψευδάργυρος, το ιώδιο και το μαγγάνιο. Όλα τα παραπάνω στοιχεία ενδυναμώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα και θωρακίζουν τον οργανισμό μας.

Το πολυτιμότερο από όλα τα αντιοξειδωτικά που περιέχει το σταφύλι είναι η ρεσβερατρόλη, η οποία βρίσκεται στη φλούδα του φρούτου και ενισχύει τα ένζυμα που αποτοξινώνουν τα καρκινικά κύτταρα, εμποδίζοντας παράλληλα την ανάπτυξη και την εξέλιξη κακοηθών όγκων.

Σταφύλι το θερμιδικό…
Στα αρνητικά στοιχεία ανήκει το γεγονός ότι το συγκεκριμένο φρούτο συγκαταλέγεται ανάμεσα στα πιο πλούσια σε θερμίδες φρούτα, πιθανότατα λόγω των σακχάρων που περιέχει. Συγκεκριμένα, ανά 100 γραμμάρια σταφυλιού «κερδίζουμε» 72 θερμίδες.
Άλλες ευεργετικές δράσεις του σταφυλιού
Το σταφύλι μεταξύ άλλων αυξάνει τα επίπεδα οιστρογόνων στον οργανισμό, αποτελεί ασπίδα κατά των μικροβίων και των ιών, βοηθά στην ταχύτερη επούλωση των πληγών και των δερματικών βλαβών, βελτιώνει τη σεξουαλική λειτουργία, τις αισθήσεις αλλά και προλαμβάνει την υπερτροφία του προστάτη. Τα σταφύλια προλαμβάνουν επίσης την υψηλή αρτηριακή πίεση.

Είναι πλούσια σε:
Φλαβονοειδή: αποτελούν ασπίδα για την καρδιά, έχουν αξιοσημείωτη καρδιοπροστατευτική δράση και προλαμβάνουν σοβαρές λοιμώξεις
Κουερσιτίνη: έχει καρδιοπροστατευτική δράση και αντικαρκινικές ιδιότητες, κυρίως όμως ως πρόληψη των νόσων και όχι ως θεραπεία
Αντιφλεγμονώδη δράση: δρουν ενάντια σε λοιμώξεις, πληγές, αναστέλλοντας την έκκριση της ισταμίνης και βοηθώντας έτσι στην ταχύτερη επούλωση πληγών
Πνευματική βελτίωση: έρευνες αναφέρουν ότι άτομα που καταναλώνουν βιοφλαβονοειδή έχουν αυξημένη πνευματική διαύγεια και καλύτερες επιδόσεις
Αντιαλλεργική δράση: λόγω της αναστολής της έκκρισης ισταμίνης τα σταφύλια προσφέρουν ανακούφιση από τα συμπτώματα αλλεργιών, όταν χρησιμοποιηθούν ως εκχύλισμα στην περιοχή της βλάβης

Το σταφύλι στην υπηρεσία της ομορφιάς…
Το σταφύλι χρησιμοποιείται συχνά και ως προϊόν περιποίησης προσώπου και σώματος. Υπάρχουν κρέμες και απολεπιστικά που έχουν ως βάση το σταφύλι.
Το σταφύλι ενυδατώνει το δέρμα και επανορθώνει την ταλαιπωρημένη επιδερμίδα δίνοντάς της λάμψη και υγεία. Συνήθως προτείνεται μασάζ στην περιοχή ενδιαφέροντος με φρέσκο χυμό σταφυλιού. Η ίδια διαδικασία θα προσφέρει και πλήρη απολέπιση σώματος απομακρύνοντας τα νεκρά κύτταρα και δίνοντας νεανική λάμψη στο δέρμα μας.

Σε βοήθησε αυτό το άρθρο;

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές. Δες περισσότερα.