Σκολίωση-συχνή στα κορίτσια: αναγνωρίστε την και λύστε το πρόβλημα άμεσα

Η σκολίωση της σπονδυλικής στήλης είναι παραμόρφωση με κλινική εικόνα ανάλογη με το βαθμό της. Η σκολίωση την οποία γνωρίζουν οι περισσότεροι άνθρωποι είναι αυτή που οι γιατροί ονομάζουν «ιδιοπαθή», η οποία εμφανίζεται στη νεανική και στην εφηβική ηλικία και είναι πολύ συχνότερη στα κορίτσια.

Τα αίτια εμφάνισής της φαίνεται ότι είναι πολυπαραγοντικά και για το γονιδιακό της υπόστρωμα, μόλις τα τελευταία χρόνια φαίνεται να υπάρχει εξέλιξη στις έρευνες που γίνονται διεθνώς.

Δες ακόμα: Σχολικές ασθένειες: Ποιες είναι και πώς να προστατέψετε τα παιδιά σας

Μία σκολιωτική παραμόρφωση της σπονδυλικής στήλης μπορεί να οφείλεται και σε άλλες παθήσεις, όπως εκ γενετής ανωμαλίες της σπονδυλικής στήλης, νευρομυϊκές παθήσεις, διάφορα σύνδρομα που εμφανίζονται στην παιδική ηλικία, φλεγμονώδεις παθήσεις, όγκους, τραυματισμούς καθώς και σε εκφύλιση που συντελείται με τη γήρανση.

Η θεραπεία σε αυτές τις περιπτώσεις είναι συνήθως πιο σύνθετη, καθώς συχνά θα πρέπει να περιλαμβάνει και την κύρια πάθηση. Ο γιατρός που ασχολείται με τη σκολίωση θα πρέπει αρχικά να κάνει διάγνωση της σκολιωτικής παραμόρφωσης.

Ποιος είναι αυτός που πρώτος προσέχει ότι «κάτι δεν πάει καλά», στο σώμα ενός παιδιού;

Συχνά μία σκελετική παραμόρφωση ανακαλύπτεται από τον παιδίατρο. Η ηλικία όμως στην οποία εμφανίζεται ο συνηθισμένος τύπος σκολίωσης που είναι από οχτώ έως δώδεκα ετών και το γεγονός ότι συμβαίνει σε μεγαλύτερη συχνότητα στα κορίτσια τα οποία σε μεγάλο ποσοστό διακατέχονται από ένα αίσθημα «ντροπής» για τις αλλαγές στο σώμα τους σε αυτήν την ηλικία, καθυστερεί συχνά τη διάγνωση.

Οι γονείς αλλά και οι δάσκαλοι θα πρέπει να είναι ενημερωμένοι και υπάρχει πρόοδος σε αυτόν τον τομέα.

Ο προληπτικός έλεγχος στα ελληνικά σχολεία (school screening), δυστυχώς βασίζεται αποκλειστικά στον εθελοντισμό ορισμένων γιατρών και σε πρωτοβουλίες συλλόγων και δημοτικών αρχών.

Υπάρχει κάποιος απλός τρόπος, χωρίς μηχανήματα, να μπορεί κάποιος μη ειδικός (γονέας, ή δάσκαλος) να κάνει μία πρώτη εκτίμηση αν ένα παιδί έχει σκολίωση;

Ναι υπάρχει το απλό τεστ της επίκυψης, καθώς και η παρατήρηση του γυμνού σώματος του παιδιού, για το αν υπάρχουν ασυμμετρίες στους ώμους, στη λεκάνη και το θώρακα.

Αν υπάρχει αμφιβολία, ή διαπιστωθεί κάτι «περίεργο» θα πρέπει να ακολουθήσει εξέταση από ειδικό ιατρό.

Σε βοήθησε αυτό το άρθρο;

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές. Δες περισσότερα.