Συμβουλές για μακροβιότητα και ευεξία

Συμβουλές για μακροβιότητα και ευεξία

Συμβουλές για μακροβιότητα και ευεξίαΗ υγεία είναι το πολυτιμότερο αγαθό, και τώρα περισσότερο παρά ποτέ, τη χρειαζόμαστε ως σύμμαχο για να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες που μας ταλανίζουν στην καθημερινότητά μας.

Για να διασφαλίσουμε την καλή μας υγεία, θα πρέπει να ακολουθήσουμε κάποιες συγκεκριμένες συνήθειες και να αποφύγουμε εντελώς κάποιες άλλες. Αυτά είναι μερικά “κοινά μυστικά” για να κατακτήσει κανείς ευεξία και καλή ποιότητα ζωής.

  1. Μην αμελείς το ετήσιο check up: Η πρόληψη είναι καλύτερη από τη θεραπεία και πλέον γνωρίζουμε όλοι τη θετική επίδρασή της στην υγεία μας. Επισκέψου τακτικά το γιατρό σου, κάνε τον προγραμματισμένο προληπτικό έλεγχο, και φυσικά, λάβε την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή που τυχόν θα σου προτείνει ο γιατρός σου, εγκαίρως. Αυτό θα προλάβει, ίσως, το ενδεχόμενο να βρεθείς αντιμέτωπος με μια ασθένεια προχωρημένου σταδίου.
  2. Ένα μήλο την ημέρα…: Η αλήθεια είναι πως αποδεδειγμένα τα φρούτα και τα λαχανικά αποτοξινώνουν τον οργανισμό και τονώνουν την υγεία μας στο έπακρον. Αρκούν μερικές μερίδες φρούτων και λαχανικών ημερησίως για να λάβει ο οργανισμός μας τα θρεπτικά συστατικά, τις βιταμίνες, τις φυτικές ίνες και τα αντιοξειδωτικά που χρειάζεται για να καλύψει τις ανάγκες του.
  3. Απόφυγε το κάπνισμα, το αλκοόλ και το αμφιβόλου ποιότητος φαγητό: Κάθε κατάχρηση στην ζωή μας είναι πιθανή αιτία να δημιουργηθεί πρόβλημα είτε στην ψυχική είτε στη σωματική μας υγεία. Για ευνόητους λόγους το κάπνισμα και το αλκοόλ θα πρέπει να αποφεύγονται, καθώς δεν προσφέρουν τίποτα το ευεργετικό στον οργανισμό μας, ενώ και το αμφιβόλου ποιότητος φαγητό, από όπου και αν αυτό προέρχεται, καλό θα είναι να περιοριστεί, καθώς επιστημονικές μελέτες το συνδέουν με τα αυξημένα ποσοστά παχυσαρκίας των τελευταίων ετών, ειδικά στις νεαρότερες ηλικίες.
  4. Σκέψου θετικά: Η θετική σκέψη και η ικανότητα ενός ατόμου να ονειρεύεται, ακόμη κι όταν όλα γύρω του φαίνονται δυσοίωνα, είναι ικανά να δώσουν ενέργεια και δύναμη στο άτομο να ανταπεξέλθει ακόμη και στις πιο δύσκολες καταστάσεις ή ακόμη και να καθυστερήσει την εξέλιξη μιας νόσου.
  5. Διώξε το στρες και τις δυσάρεστες σκέψεις: Το στρες είναι μέρος της καθημερινότητάς μας, αλλά θα πρέπει να προσπαθήσουμε, όσο μπορούμε, να βοηθήσουμε τον εαυτό μας να το αποβάλλει. Σε αυτό θα μας βοηθούσε αν προσπαθούσαμε να απομακρυνθούμε από τους ανθρώπους που μας «φορτώνουν» με δυσάρεστες σκέψεις, αδικαιολόγητο στρες και αρνητικά συναισθήματα.
  6. Κάνε κάτι που σου αρέσει: Το να καταπιάνεσαι καθημερινά, έστω και για λίγη ώρα, με κάποια δραστηριότητα που σου αρέσει πολύ, θα σε βοηθήσει να ξεκουραστείς και να αποφορτιστείς από την πίεση της καθημερινότητας. Είναι σημαντικό να βρίσκουμε λίγο χρόνο για εμάς, και επιπλέον, η ευχαρίστηση που θα νιώσουμε θα μας προσφέρει χαλάρωση και ευεξία, συστατικά απαραίτητα για την υγεία μας μακροπρόθεσμα.
  7. Κάνε φίλους να δεις καλό: Σε έρευνες έχει αποδειχθεί ότι οι άνθρωποι που έχουν φίλους και περνούν ποιοτικό χρόνο μαζί τους ζουν περισσότερο και παρουσιάζουν λιγότερα καρδιαγγειακά προβλήματα. Επιπλέον, έχουν καλύτερη και πιο ευτυχισμένη ζωή.
  8. Κάνε γυμναστική: Όποια μορφή άσκησης κι αν σου αρέσει ακολούθησέ την τουλάχιστον 2-3 φορές εβδομαδιαίως. Η άσκηση μας βοηθά στη χαλάρωση και την ευεξία, ενώ βελτιώνει τη διάθεσή μας αλλά και την υγεία της καρδιάς, προλαμβάνοντας σοβαρές διαταραχές.

Από την Ιωάννα Βλάσση, ιατρική συντάκτρια του doctoranytime.

Σε βοήθησε αυτό το άρθρο;

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές. Δες περισσότερα.