Ο σακχαρώδης διαβήτης στα παιδιά

Ο σακχαρώδης διαβήτης στα παιδιά

Ο σακχαρώδης διαβήτης στα παιδιάΑπό την Ιωάννα Βλάσση, ιατρική συντάκτρια του doctoranytime.gr

Ο σακχαρώδης διαβήτης δεν είναι μόνο «προνόμιο» των ενηλίκων. Πλέον, αντιμέτωποι με τη διαταραχή αυτή καλούνται να έρθουν ολοένα και συχνότερα ανήλικα άτομα (παιδιά και έφηβοι). Η κακή διατροφή, ο ανθυγιεινός και καθιστικός τρόπος ζωής, σε συνδυασμό με την κληρονομικότητα συνθέτουν το ιδανικό περιβάλλον για την εμφάνιση του σακχαρώδους διαβήτη στα παιδιά.

Ο διαβήτης τύπου Ι εκδηλώνεται μεταξύ των ηλικιών 11 και 13. Στις μέρες μας εμφανίζεται συχνά και σε μικρότερα παιδιά ή ακόμη και σε βρέφη. Τα παιδιά είναι πολύ δραστήρια και καταναλώνουν πολλή ενέργεια. Αυτό σημαίνει ότι είναι αρκετά δύσκολο να πειθαρχήσουν σε συγκεκριμένους κανόνες διατροφής και να διατηρήσουν τις ισορροπίες ανάμεσα στην τροφή και τη δόση ινσουλίνης. Συνήθως ο γιατρός σε αυτές τις περιπτώσεις συστήνει να λαμβάνουν αρκετές δόσεις ημερησίως, οι οποίες περιέχουν ινσουλίνη βραδείας δράσης.

Αυτό καθιστά τα παιδιά εξαρτημένα από τους γονείς, καθώς είναι πιθανή η κρίση υπογλυκαιμίας σε περίπτωση που δεν γίνει στην ώρα της η ένεση ινσουλίνης. Με τα χρόνια όμως καθίσταται ευκολότερη η αντιμετώπιση του διαβήτη και τα παιδιά μαθαίνουν να κάνουν από μόνα τους τις ενέσεις ινσουλίνης και να είναι ανεξάρτητα.

Υπογλυκαιμία στα παιδιά

Τα παιδιά είναι συνήθως υπερδραστήρια και αυτό πρακτικά σημαίνει ότι έχουν μεγαλύτερη ανάγκη από ενέργεια. Γι’ αυτό, το επίπεδο γλυκόζης στο αίμα τους είναι δυνατό να πέσει πολύ πιο γρήγορα και εύκολα από έναν ενήλικα. Τα νήπια μπορεί να μην αντιληφθούν καν τα συμπτώματα της υπογλυκαιμίας, γι’ αυτό είναι χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής. Αν το παιδί νιώσει αδυναμία ή ακόμη, χάσει τις αισθήσεις του χρειάζεται να λάβει δόση γλυκαγόνου. Είναι σημαντικό η οικογένεια ενός παιδιού με διαβήτη να έχει πάντοτε μαζί της γλυκαγόνο. Επίσης, εξίσου απαραίτητο είναι ο δάσκαλος και ο γυμναστής του σχολείου του παιδιού να είναι ενήμεροι για το πρόβλημα και να ξέρουν πώς να αντιμετωπίσουν πιθανή κρίση, ενώ και η διατροφή του παιδιού στο σχολείο πρέπει να είναι συγκεκριμένη και προσεγμένη.

Δυσκολίες στη διατροφή του διαβητικού παιδιού

Ένα παιδί αρνείται συχνά να καταναλώσει το φαγητό του ή αντιθέτως, μπορεί να είναι δύσκολο να το κάνετε να σταματήσει να τρώει. Αν υπάρχει στην οικογένεια παιδί με διαβήτη αυτό καθίσταται δυσκολότερο. Ένα διαβητικό παιδί πρέπει να τρώει όποτε πεινάει. Με τα χρόνια, τα παιδιά χρειάζονται περισσότερη ινσουλίνη, καθώς οι εξετάσεις αίματος και ούρων είναι θετικές και το επιβάλλουν. Η χαμηλή γλυκόζη αίματος μπορεί να δείχνει ότι το παιδί χρειάζεται ή λιγότερη ινσουλίνη ή περισσότερη τροφή.

Τα παιδιά δεν θα πρέπει να τρώνε κρυφά σοκολάτες και γλυκά. Σε περίπτωση όμως που το κάνουν, δεν θα πρέπει για να αντισταθμίσετε τους επιπλέον υδατάνθρακες στον οργανισμό τους, να μειώσετε τα φυσιολογικά επίπεδα τροφής. Σε μεγαλύτερα παιδιά πρέπει οι γονείς να εξηγούν γιατί δεν πρέπει να τρώνε κρυφά γλυκά και σοκολάτες και τι κινδύνους ενέχουν αυτά, για την κατάσταση της υγείας τους.

Σε κάθε περίπτωση το παιδί, όταν βρίσκεται στην ανάλογη ηλικία, θα πρέπει να είναι ενήμερο, αλλά όχι τρομοκρατημένο με αυτό που συμβαίνει. Η οικογένειά του και τα αδέρφια του θα πρέπει να συμβαδίζουν με τον τρόπο ζωής του, ώστε να μην νιώθει αποξενωμένο και μόνο του. Στο σχολείο ή σε άλλες δραστηριότητες θα πρέπει οι ιθύνοντες να είναι ενήμεροι για την κατάστασή του και για το τι πρέπει να κάνουν σε περίπτωση κρίσης ή ανάγκης. Ο διαβητολόγος θα σας εξηγήσει πώς θα πρέπει να συμπεριφερθείτε σε κάθε περίπτωση.

 

 

Σε βοήθησε αυτό το άρθρο;

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές. Δες περισσότερα.