Πρώτες βοήθειες σε περίπτωση εγκεφαλικού επεισοδίου

prwtes-voitheies

Ο εγκέφαλος ελέγχει τις κινήσεις του σώματός μας, μας βοηθά να επεξεργαστούμε τις πληροφορίες και τα δεδομένα που λαμβάνουμε από το εξωτερικό μας περιβάλλον, καθώς και να επικοινωνήσουμε με τους άλλους ανθρώπους.

Δες ακόμα: Πρώτες Βοήθειες στις διακοπές μας

Το εγκεφαλικό επεισόδιο εκδηλώνεται όταν κάποιο τμήμα του εγκεφάλου σταματά να λειτουργεί λόγω διαταραχής της αιμάτωσής του.

Τα συμπτώματα ενός εγκεφαλικού είναι η αδυναμία των άκρων και ειδικότερα, το μούδιασμα στη μισή πλευρά του σώματος. Εκδηλώνονται πάντα αιφνίδια και είναι πολύ σοβαρά.

Συνήθως ο ασθενής αδυνατεί να μιλήσει, ακόμη κι αν δεν έχει χάσει ακόμη τις αισθήσεις του. Ποιες είναι οι πρώτες βοήθειες που πρέπει να παράσχουμε στον ασθενή σε περίπτωση εγκεφαλικού;

Τι πρέπει να κάνουμε σε περίπτωση εγκεφαλικού;

Αρχικώς, είναι σημαντικό τόσο για τον ίδιο τον ασθενή όσο και για τους οικείους του να αναγνωρίσουν τα συμπτώματα. Όσο νωρίτερα γίνει η διάγνωση του εγκεφαλικού τόσο καλύτερη θα είναι και η αντιμετώπισή του.

Το εγκεφαλικό είναι δυνατό να συμβεί ακόμη και κατά τη διάρκεια του ύπνου. Σε κάθε περίπτωση το επεισόδιο θα πρέπει να θεωρηθεί επείγον, γι’ αυτό πρέπει αμέσως να σπεύσετε στο γιατρό ή να καλέσετε ασθενοφόρο.

Υπάρχουν πρακτικές αντιμετώπισης του εγκεφαλικού που είναι αποτελεσματικές μόνο όταν εφαρμοστούν άμεσα.

Όταν καλέσετε ασθενοφόρο φροντίστε να συνοδεύσει κάποιος που ήταν παρών κατά το εγκεφαλικό επεισόδιο τον ασθενή, ώστε να μπορέσει να περιγράψει ακριβώς το συμβάν.

Συχνά η ανάρρωση του ασθενούς επέρχεται μόλις λίγα λεπτά ή λίγες ώρες μετά το συμβάν.

Κατά την αναμονή του ασθενοφόρου πρέπει να παραμείνει κάποιος κοντά στον ασθενή. Πρέπει να τον οδηγήσετε σε ένα κρεβάτι, ώστε να αιματωθεί ο εγκέφαλος. Ο ασθενής δεν πρέπει να φάει ή να πιει τίποτα.

Αν θέλει να κάνει εμετό γυρίστε το κεφάλι του στο πλάι. Αν χάσει τις αισθήσεις του πρέπει να λάβει τεχνητή αναπνοή.

Ο ασθενής που έχει υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο πρέπει να νοσηλευτεί άμεσα για να του παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες.

Αν πρόκειται για εγκεφαλικό που προκλήθηκε λόγω δημιουργίας θρόμβου στο αίμα, ο γιατρός θα συστήσει τη λήψη θρομβολυτικών φαρμάκων.

Αν τα συμπτώματα του εγκεφαλικού περιοριστούν άμεσα, δηλαδή μέσα σε λίγα λεπτά, πρόκειται μάλλον για ένα παροδικό ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο.

Το παροδικό εγκεφαλικό μας προειδοποιεί ότι υπάρχουν προβλήματα στην παροχή του αίματος τόσο προς τον εγκέφαλο όσο και προς την καρδιά.

Υπάρχουν αυξημένες πιθανότητες ένας ασθενής που παρουσίασε παροδικό ισχαιμικό επεισόδιο να εκδηλώσει κανονικό εγκεφαλικό ή καρδιακό επεισόδιο μέσα σε ένα έτος.

Το καλό είναι ότι σε αυτή την περίπτωση ο ασθενής έχει το χρόνο και την επιλογή να αλλάξει τον τρόπο ζωής του και κάποιες επιβλαβείς και επικίνδυνες συνήθειες, αλλά και να λάβει την κατάλληλη και τακτική ιατρική βοήθεια, ώστε να αποτρέψει ένα τέτοιο συμβάν.

 

Σε βοήθησε αυτό το άρθρο;

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές. Δες περισσότερα.