Ποιο γονίδιο ευθύνεται για τις ημικρανίες;

Ανακάλυψη γονιδίου που ευθύνεται για την ημικρανία

Ανακάλυψη γονιδίου που ευθύνεται για την ημικρανίαΑπό την Ιωάννα Βλάσση, ιατρική συντάκτρια του doctoranytime.gr

Πολλοί άνθρωποι σήμερα υποφέρουν από συχνές ημικρανίες. Η ημικρανία μπορεί να οφείλεται σε διάφορους αιτιολογικούς παράγοντες και συνήθως τα συμπτώματά της είναι έντονα και δυσχεραίνουν την ποιότητα ζωής του πάσχοντος, ειδικά αν εκδηλώνονται τακτικά. Ο τρόπος ζωής, η ατμοσφαιρική ρύπανση, το στρες, οι κλιματικές συνθήκες μπορούν να προκαλέσουν διαταραχές στο νευρικό μας σύστημα και ως εκ τούτου, να οδηγήσουν σε ανυπόφορες ημικρανίες.

Ανακαλύφθηκε νέο γονίδιο

Πρόσφατη επιστημονική έρευνα ανακάλυψε ένα γονίδιο το οποίο βρίσκεται στο χρωμόσωμα 8 και εντοπίζεται συχνότερα σε ασθενείς που παραπονούνται ότι πάσχουν συχνά από πονοκεφάλους. Παλαιότερα, είχαν ανακαλυφθεί τα γονίδια που ευθύνονται για μία μορφή ημικρανίας, την ημιπληγική, η οποία όμως είναι εξαιρετικά σπάνια νόσος. Πλέον, για πρώτη φορά εντοπίζεται ένα γονίδιο που ερμηνεύει την πιο συνηθισμένη μορφή πονοκεφάλου.

Το γονίδιο αυτό είναι υπεύθυνο για τη συσσώρευση γλουταμικού οξέως στον εγκέφαλο και οδηγεί σε υπερβολική δραστηριότητα των νευρικών κυττάρων, τη λεγόμενη υπερδιέγερσή τους. Η κατάσταση αυτή μπορεί να οδηγήσει σε ημικρανίες. Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν οι επιστήμονες που εξέτασαν δείγμα 50.000 ανθρώπων από διάφορες χώρες. Το 25% των ατόμων που υπέφεραν συχνά από ημικρανίες είχαν αυτό το γονίδιο, ενώ το 20% των ατόμων που είχαν το γονίδιο δεν έπασχαν από ημικρανίες. Το αποτέλεσμα αυτό αποδεικνύει πως ο συνδυασμός του εν λόγω γονιδίου με κάποιο άλλο γονίδιο είναι πιθανό να οδηγεί σε ημικρανίες.

Η ανακάλυψη αυτή κρίνεται ως ιδιαιτέρως σημαντική τόσο για την ιατρική όσο και για τη φαρμακευτική βιομηχανία, καθώς θα δοθεί νέα ώθηση στη δημιουργία φαρμάκων που θα μπορούν να αντιμετωπίσουν την ημικρανία πιο αποτελεσματικά, ίσως και ριζικά, σε σχέση πάντα με τις ήδη διαθέσιμες θεραπευτικές μεθόδους. Ταυτόχρονα, οι έρευνες εστιάζονται στην εύρεση και των άλλων γονιδίων που σε συνδυασμό με αυτό οδηγούν σε πρόκληση ημικρανίας.

Σε βοήθησε αυτό το άρθρο;

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές. Δες περισσότερα.