Ποια ψάρια να προτιμήσω το καλοκαίρι

Ποια ψάρια να προτιμήσω το καλοκαίρι

Ποια ψάρια να προτιμήσω το καλοκαίριΑπό την Ιωάννα Βλάσση, ιατρική συντάκτρια του doctoranytime.gr

Τα ψάρια βρίσκονται ψηλά στη διατροφική αλυσίδα και όχι άδικα, διότι η διατροφική τους αξία είναι αξιοσημείωτη. Καλοκαίρι σημαίνει ήλιος, θάλασσα και καλό φαγητό. Τι καλύτερο, λοιπόν, από τα φρέσκα ψάρια και θαλασσινά;

Πόσο θρεπτικά είναι τα ψάρια;

Ας μελετήσουμε αναλυτικότερα, ποια ψάρια θα πρέπει να καταναλώνουμε σε αφθονία και γιατί. Ποια θρεπτικά συστατικά τους θα μας χαρίσουν λάμψη και υγεία; Ποιες παθήσεις είναι δυνατό να προληφθούν με την τακτική κατανάλωση ψαριών;

Τα ψάρια είναι πλούσια σε φώσφορο, Ω-3 λιπαρά οξέα, πρωτεΐνες, βιταμίνη Α, Β6, Β12, D, φυλλικό οξύ, σίδηρο, ψευδάργυρο, μαγνήσιο και ασβέστιο.

Τα ψάρια έχουν μεγάλη διατροφική αξία. Η πλούσια περιεκτικότητά τους σε Ω-3 λιπαρά οξέα, τα λεγόμενα καλά λιπαρά, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα ενάντια σε χρόνιες παθήσεις όπως τα καρδιακά νοσήματα, οι εκφυλιστικές νόσοι των ματιών, οι ρευματοπάθειες, ακόμη και ο καρκίνος. Επίσης, δρα προληπτικά ενάντια στην κατάθλιψη, βελτιώνει τη διάθεση, ενώ ταυτόχρονα, προσδίδει ενέργεια και δύναμη στον οργανισμό. Τα ψάρια τονώνουν την πνευματική διαύγεια και τη μνήμη, βοηθώντας τα παιδιά να επιτύχουν υψηλότερες επιδόσεις στο σχολείο.

Ψάρια που έχουν υψηλότατη περιεκτικότητα σε Ω-3 λιπαρά οξέα είναι η σαρδέλα, ο τόνος, ο σολομός, η ρέγκα, η τσιπούρα, το χέλι, το λαβράκι, το μπαρμπούνι, το σκουμπρί και ο κολιός.

Για τα μικρά παιδιά, που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη ασβεστίου για την σωστή ανάπτυξη Ποια ψάρια να προτιμήσω το καλοκαίριτων οστών τους, προτείνεται η κατανάλωση μικρών ψαριών, όπως ο γαύρος, ο σολομός, η μαρίδα και η αθερίνα.

Τα ψάρια αποτελούν και μία καλή πηγή πρωτεϊνών και μαγνησίου που είναι απαραίτητα για την ενέργεια του οργανισμού και την ανάπτυξη των οστών. Ψάρια που είναι πιο πλούσια σε πρωτεΐνες είναι οι γαρίδες, ο σολομός και ο μπακαλιάρος.

Η πιο δημοφιλής προστασία που παρέχει η τακτική κατανάλωση ψαριών είναι της όρασης και της υγείας των δοντιών. Η περιεκτικότητα των ψαριών σε φώσφορο και βιταμίνη D καθιστά τα δόντια πιο γερά και υγιή και απομακρύνει περιοδοντικές νόσους. Μεγάλη περιεκτικότητα σε φώσφορο και βιταμίνη D έχουν ο γαύρος, η μαρίδα, η αθερίνα, το λαβράκι και η σαρδέλα.

Η βιταμίνη Α που περιέχεται στα ψάρια συντελεί στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, ενώ και ο ψευδάργυρος βελτιώνει την άμυνα του οργανισμού, αποτρέποντας την είσοδο μικροβίων και ιών. Ψάρια πλούσια σε βιταμίνη Α είναι ο μπακαλιάρος και η γλώσσα.

Κατά των νευροεκφυλιστικών παθήσεων και υπέρ της υγείας του νευρικού συστήματος των παιδιών, αλλά και των ενηλίκων δρα η υψηλή περιεκτικότητα κάποιων ψαριών σε βιταμίνη Β12. Ψάρια πλούσια στην εν λόγω βιταμίνη είναι το σκουμπρί, η ρέγκα και τα μύδια.

Το ψάρι έχει αποδεδειγμένα υψηλή διατροφική αξία, γι’ αυτό πρέπει να το εντάξουμε όλοι στο εβδομαδιαίο μας διαιτολόγιο. Ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες αποτελεί ένα πρώτης τάξεως ελαφρύ γεύμα που μας εξασφαλίζει όλες τις βιταμίνες και την ενέργεια που χρειαζόμαστε.

Καλό καλοκαίρι!

 

Σε βοήθησε αυτό το άρθρο;

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές. Δες περισσότερα.