Πληρώνουμε ή όχι τους ιδιώτες γιατρούς του ΕΟΠΥΥ για την επίσκεψη;

πληρωμή στους ιδιώτες γιατρούς του ΕΟΠΥΥ

Πολλοί είναι οι ασθενείς που ενώ έχουν επιλέξει να πάνε σε έναν γιατρό που είναι συμβεβλημένος στον ΕΟΠΥΥ καλούνται να πληρώσουν κανονικά την επίσκεψη. Γιατί όμως συμβαίνει αυτό; Πότε ο γιατρός δικαιούται ιδιωτική πληρωμή και πότε η πληρωμή του είναι καλυμμένη από τον ΕΟΠΥΥ;

Βρες εδώ τους καλύτερους γιατρους ΕΟΠΥΥ

Οι καταγγελίες έρχονται βροχή στα γραφεία του Υπουργού Υγείας. Πολλοί είναι οι γιατροί που χρησιμοποιούν ως δικαιολογία για να χρεώνουν τους ασθενείς τους το πλαφόν των επισκέψεων που παρέχει δωρεάν σε κάθε γιατρό για τους ασφαλισμένους, ο ΕΟΠΥΥ.

Η Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ ξεκαθαρίζει ποιες είναι οι περιπτώσεις που ένας ασφαλισμένος καλείται να πληρώσει για την επίσκεψη στο γιατρό.

Αυτές οι περιπτώσεις είναι:

  • Όταν υπάρχει ιατρική πράξη και η νόμιμη συμμετοχή του ασφαλισμένου είναι στο 15% επί του συνολικού κόστους της εξέτασης- επίσκεψης.
  • Ο συγκεκριμένος γιατρός έχει ήδη ολοκληρώσει τις 200 επισκέψεις που μπορεί να δώσει δωρεάν στους ασφαλισμένους.
  • Ο ασθενής έχει επιλέξει να επισκεφθεί τον γιατρό εκτός των ωρών λειτουργίας του ή έχει προσυμφωνήσει ιδιωτική και επί πληρωμή επίσκεψη.
  • Ο ασθενής ζητά κάποια υπηρεσία που δεν συμπεριλαμβάνεται σε αυτές που παρέχει δωρεάν ο ΕΟΠΥΥ, και άρα, ο γιατρός μπορεί να ζητήσει οποιαδήποτε αμοιβή θέλει.
  • Ο γιατρός μπορεί να ζητήσει όποιο ποσό θέλει από τον ασθενή, εφόσον ο ΕΟΠΥΥ δεν εμπλέκεται στο κόστος των συγκεκριμένων ζητούμενων εξετάσεων. Οι περιπτώσεις όπου ο ασθενής καλείται να καταβάλλει το αντίτιμο του 15% συμμετοχή είναι συγκεκριμένες και το ηλεκτρονικό σύστημα βγάζει ακριβώς ποιο είναι το εκάστοτε ποσό.
  • Όλοι οι γιατροί (συμβεβλημένοι και μη) έχουν το δικαίωμα πιστοποίησης από τον ΕΟΠΥΥ και άρα μπορούν να συνταγογραφούν ηλεκτρονικά. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι την τιμή επίσκεψης την καθορίζει ο ΕΟΠΥΥ και είναι νόμιμο να πληρώνονται ιδιωτικά.

Σε βοήθησε αυτό το άρθρο;

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές. Δες περισσότερα.