Παγκόσμια ημέρα όρασης

Παγκόσμια Ημέρα Όρασης

Παγκόσμια Ημέρα ΌρασηςΜε αφορμή την παγκόσμια ημέρα όρασης ή παγκόσμια ημέρα κατά της τυφλότητας, κρίνουμε σκόπιμο να επισημάνουμε τη σημασία και την αξία που έχει να επισκεφθεί κανείς έναν οφθαλμίατρο ακόμη και για προληπτικούς λόγους.

Η υγεία των ματιών είναι πρωταρχική σημασίας, καθώς επηρεάζει γενικότερα την ποιότητα της ζωής ενός ατόμου, καθώς και την ψυχολογία του. Η όραση αποτελεί μία από τις πιο βασικές αισθήσεις μας και είναι σημαντική για να μπορούμε να αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο και να δεχόμαστε ερεθίσματα.

Άρα, η διατήρηση της υγείας της είναι σημαντική για την ποιότητα ζωής ενός ατόμου και δεδομένου ότι η πλειοψηφία των περιπτώσεων τύφλωσης ή διαταραχών όρασης θα μπορούσαν να προληφθούν ή να αντιμετωπιστούν, η επίσκεψη σε έναν οφθαλμίατρο εξασφαλίζει τη διατήρησή της.

Τα μάτια μπορεί να νοσήσουν από διάφορες παθήσεις, οι οποίες μπορεί να είναι ασυμπτωματικές. Από νεαρή κιόλας ηλικία θα πρέπει να επισκεπτόμαστε έναν οφθαλμίατρο, ώστε να εντοπίζονται τυχόν βλάβες στα μάτια, οι οποίες θα μπορούσαν μακροπρόθεσμα να βλάψουν την ποιότητα της όρασής μας. Οι βλάβες αυτές θα μπορούσαν να προέρχονται είτε από λοιμώξεις είτε από γενετικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες είτε από συνήθειες που βλάπτουν την υγεία του ματιού.

Η έγκαιρη διάγνωση βλαβών που έχουν προκληθεί στα μάτια μπορεί να αποδειχθεί σωτήρια για τη μετέπειτα εξέλιξη παθήσεων του ματιού. Οι παθήσεις των ματιών μπορεί ακόμη και να αποτελούν προπομπό άλλων ασθενειών ή απόρροια αυτών.

Η τύφλωση αποτελεί πολύ σημαντικό πρόβλημα υγείας σε παγκόσμιο επίπεδο. Στην Ευρώπη ένα σημαντικό μέρος των περιπτώσεων τύφλωσης οφείλεται σε νόσους της ωχράς κηλίδας. Αξιοσημείωτο είναι ότι οι επιστήμονες θεωρούν ότι η πλειοψηφία των περιστατικών τύφλωσης θα μπορούσε να αποφευχθεί, αν ήταν δυνατή και άμεση η πρόσβαση σε οφθαλμίατρο.

Δυστυχώς, η πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας δεν είναι δεδομένη για όλους, γεγονός που αποτρέπει τον περιορισμό και την πρόληψη των σοβαρών προβλημάτων όρασης. Είναι γεγονός ότι στις αναπτυσσόμενες χώρες υπάρχουν ελλείψεις σε υγειονομικό υλικό αλλά και ιατρικό προσωπικό, με αποτέλεσμα ακόμη και απλές οφθαλμολογικές παθήσεις να μην είναι δυνατό να αντιμετωπιστούν.

Η ενημέρωση σχετικά με την υγεία και την υγιεινή των ματιών κρίνεται απαραίτητη, και μάλιστα, θα πρέπει να γίνεται κατά τα πρώτα χρόνια της ζωής ενός ατόμου. Τα παιδιά συχνά δεν παραπονιούνται για προβλήματα όρασης, με αποτέλεσμα να μην είναι εύκολη και έγκαιρη η διάγνωση ενός προβλήματος. Γι’ αυτό και είναι τόσο σημαντική η προληπτική επίσκεψη στον οφθαλμίατρο.

Σε βοήθησε αυτό το άρθρο;

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές. Δες περισσότερα.