Ο ωτοβελονισμός και η ευεργετική του δράση στο σύγχρονο άνθρωπο.

otobelonismos

Τι είναι ο ωτοβελονισμός;

Ο ωτοβελονισμός  είναι μια μορφή  εναλλακτικής  ιατρικής, η οποία στηρίζεται στη θεώρηση ότι το πτερύγιο του αυτιού αποτελεί ένα μικροσύστημα πάνω στο οποίο απεικονίζεται με συγκεκριμένη τοπογραφία ολόκληρο το σώμα.

Μη χάσεις: ΔΩΡΕΑΝ Ψηλάφηση μαστού από γιατρούς και μαστογραφία με 30€ ή υπερηχογράφημα μαστού με 20€ σε επιλεγμένα διαγνωστικά κέντρα!

Πως μπορεί να βοηθήσει;

Ως θεραπευτική μέθοδος ο ωτοβελονισμός είναι σε θέση να επηρεάσει θετικά την σωματική , ψυχική και συναισθηματική κατάσταση  του ανθρώπου με τον εντοπισμό και κατάλληλο ερεθισμό σημείων στο πτερύγιο του αυτιού.

Σε τι μπορεί να χρησιμεύσει;

Μελέτες για τη δράση του ωτοβελονισμού έχουν δημοσιευτεί σε έγκριτα επιστημονικά έντυπα  για το σωματικό πόνο, καθώς και για το άγχος, το stress, τις διαταραχές της μνήμης , τις έξεις (τσιγάρο, αλκοόλ και για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας.

Πως λειτουργεί;

Η νεύρωση του αυτιού είναι πολύπλοκη (προσωπικό νεύρο, μείζων ωτιαιονεύρο, ωτοκροταφικό νεύρο). Ιδιαίτερη σχέση υπάρχει  με το πνευμονογαστρικό νεύρο (ωτικός κλάδος του πνευμονογαστρικού  ή Alderman’s nerve ή Arnold’s nerve), το οποίο αποτελεί το σημαντικότερο νεύρο  του παρασυμπαθητικού αυτόνομου νευρικού συστήματος με κύρια κατανομή στα σπλάχνα (καρδιά, πνεύμονες, γαστρεντερικό σύστημα κλπ).

Η σύγχρονη θεώρηση του ωτοβελονισμού είναι ότι επηρεάζοντας συγκεκριμένα “ενεργά” σημεία στο πτερύγιο του ωτός, πετυχαίνουμε ενεργοποίηση του πνευμονογαστρικού επηρεάζοντας λειτουργίες, όπως αυτή της  πέψης (άρα και της όρεξης, της πλήρωσης και του κορεσμού),  της εξισορρόπησης του συμπαθητικού – παρασυμπαθητικού συστήματος (άρα του άγχους και του stress ), της συμπτωματολογίας  περιόδου κλπ.

Είναι επώδυνο;

Όχι, όταν προσπαθούμε να επηρεάσουμε τα λειτουργικά σημεία του αυτιού. Σκοπός μας είναι η ενεργοποίηση νευρικών ινών συγκεκριμένων νεύρων  που δεν σχετίζονται με πόνο .

Ποια είναι η διαδικασία που ακολουθείται;

Ξεκινώντας λαμβάνουμε το ιστορικο του ασθενούς και προσπαθούμε να προσδιορίσουμε τη βασική  αιτία του προβλήματος που τον/την απασχολεί. Εδώ μπορεί να γίνει χρήση ειδικών ερωτηματολογίων που κατευθύνουν την σκέψη του ιατρού για το  πως θα κινηθεί θεραπευτικά.

Στη συνέχεια, εντοπίζουμε με ειδικό ηλεκτρικό ανιχνευτή τα κατάλληλα σημεία, τα οποία θα χρησιμοποιήσουμε για το πρόβλημα που έχουμε εντοπίσει και αποσαφηνίσει. Με τη χρήση ειδικού μηχανήματος προχωράμε σε ηλεκτροθεραπευτικό ερεθισμό των κατάλληλων σημείων.

Τέλος, τοποθετούμε αποστειρωμένες αυτοκόλλητες βελόνες ελάχιστου μήκους και διαμέτρου, ώστε να μην πονούν το ασθενή και αυτός φεύγει με συγκεκριμένες οδηγίες για το σπίτι του.

Παραδείγματα χρήσης του ωτοβελονισμού στην καθημερινότητα:

  • Σωματικό άλγος
  • Άγχος στην καθημερινότητα ή επί συγκεκριμένων καταστάσεων (εξετάσεις στο σχολείο,
  • απόδοση στην εργασία)
  • Απώλεια σωματικού βάρους (σε συνδυασμό με διατροφή και άσκηση)
  • Διακοπή καπνίσματος

Σε βοήθησε αυτό το άρθρο;

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές. Δες περισσότερα.