Οφθαλμογήρανση: δείχνουν τα μάτια μας την ηλικία μας;

Οφθαλμοκαλλυντικά ενάντια στην οφθαλμογήρανση

Τα μάτια μας φθείρονται, κουράζονται και εν τέλει γερνούν, το ίδιο με τα υπόλοιπα εξωτερικά όργανα του σώματός μας. Τι θα συνέβαινε αν δεν ενυδατώναμε ποτέ το πρόσωπό μας; Αν δε βουρτσίζαμε ποτέ τα δόντια ή τα μαλλιά μας; Την ίδια ακριβώς περιποίηση με τα παραπάνω εξωτερικά όργανα του σώματός μας απαιτούν και τα μάτια μας. Άλλωστε τα μάτια είναι το σπουδαιότερο μέσο επικοινωνίας που διαθέτουμε και το σπουδαιότερο μέσο αντίληψης του κόσμου.

Οι εξωγενείς παράγοντες (ρύπανση, υπεριώδης ακτινοβολία, υψηλές θερμοκρασίες, χρήση φακών επαφής, μακιγιάζ, ατελείωτες ώρες μπροστά στον υπολογιστή) επιβαρύνουν πολύ τα μάτια μας. Η έλλειψη περιποίησης και φροντίδας τους, όπως ακριβώς κάνουμε και με τα υπόλοιπα όργανά μας, μπορούν να επηρέασουν αρνητικά τόσο την εμφάνιση όσο και την υγεία των ματιών μας και να οδηγήσει στα πρώτα σημάδια οφθαλμογήρανσης.

Καθημερινά τα μάτια μας βάλλονται από εξωγενείς μολυσματικούς παράγοντες που έχουν ως απόρροια να γίνονται πιο ευάλωτα στις αλλεργίες, τις λοιμώξεις, αλλά και στην ατονία και την κούραση που εκπέμπουν πολλές φορές, με την εμφάνιση των πρώτων αιμοφόρων αγγείων στον επιπεφυκότα με σταδιακό κιτρίνισμά του.
Γι’ αυτό είναι τόσο χρήσιμη η αντιοξειδωτική και ενυδατική φροντίδα- ασπίδα που προσφέρουν στα μάτια μας τα οφθαλμοκαλλυντικά δάκρυα ομορφιάς (Beauty Tears).

Τα πρώτα χρόνιας της ζωής μας τα μάτια μας έχουν την ιδιότητα να αυτοενυδατώνονται και να αυτοπροστατεύονται. Με την πάροδο όμως των χρόνων και με την έλλειψη τακτικής περιποίησής τους η ιδιότητα αυτή μειώνεται δραματικά. Πλέον ο άνθρωπος βρίσκεται καθημερινά αντιμέτωπος με χιλιάδες εξωγενείς παράγοντες που τον φθείρουν (υπεριώδης ακτινοβολία, υπερθέρμανση, ατμοσφαιρική ρύπανση, ανθεκτικά μικρόβια και ιοί) και που ταυτόχρονα αφυδατώνουν τα μάτια του και καθιστούν πραγματικότητα την οφθαλμική γήρανση.

Η συνεχής παραμονή μας σε κλειστούς και κλιματιζόμενους χώρους, οι ατέλειωτες ώρες μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή ή της τηλεόρασης και οι συνθήκες ζωής μας ξηραίνουν και αφυδατώνουν τα μάτια, προκαλώντας ξηροφθαλμία που συνεπάγεται ερυθρότητα, τσίμπλες και βλέμμα που αρχίζει να χάνει την νεανικότητά του! Επίσης, αυξάνουν τη συχνότητα εμφάνισης βλεφαρισμού με αποτέλεσμα την ταχεία αφυδάτωση των ματιών, την εμφανή κούρασή τους και την επιτάχυνση της οφθαλμικής γήρανσης λόγω της ακτινοβολίας.

Ο καπνός, η σκόνη και ο έντονος φωτισμός καθιστούν πιο ευάλωτα ακόμη και τα πιο δυνατά  μάτια,  με αποτέλεσμα να χάνουν το φυσικό ενυδατικό φράγμα προστασίας  πιο γρήγορα από ό,τι μπορούν να το αναπληρώσουν. Το αποτέλεσμα; Τα πρώτα σημάδια οφθαλμογήρανσης κάνουν την εμφάνιση τους!

Το νεανικό βλέμμα χάνεται σταδιακά, τα μάτια δεν είναι πια υγρά και λαμπερά και είναι επιρρεπή σε αλλεργίες και παθήσεις της επιφάνειας του οφθαλμού.

Το καθημερινό μακιγιάζ χωρίς την απαραίτητη οφθαλμοκαλλυντική περιποίηση θα κάνει πολύ γρήγορα τα μάτια πιο ευαίσθητα και επιρρεπή σε μολύνσεις και το βλέμμα άτονο και θαμπό, ενώ η εμφάνιση αιμοφόρων αγγείων στον επιπεφυκότα (λευκό ματιού) είναι από τα πρώτα σημάδια οφθαλμογήρανσης που εκδηλώνονται χωρίς καμίKiten Beauty

Η σημερινή εποχή καθιστά επιτακτική την ανάγκη αντιοξειδωτικής προστασίας και ενυδατικής περιποίησης των ματιών (Οφθαλμοκαλλυντικά), κάτι που ίσως να ήταν πολυτέλεια στο παρελθόν.

Όσον αφορά στη χρήση φακών επαφής, παρόλο που έχουν συγκεκριμένα πλεονεκτήματα σε σχέση με τα γυαλιά, απαιτούν περισσότερη φροντίδα.
Οφθαλμολογικές παθήσεις, όπως αλλεργίες, χαμηλή παραγωγή δακρύων και λοιμώξεις σε συνδυασμό με την έλλειψη περιποίησης και ενυδατικής προστασίας μπορούν να καταστήσουν αδύνατη τη χρήση φακών επαφής στο μέλλον.

Φροντίστε την υγεία των ματιών σας για να παραμείνουν για όσο περισσότερο γίνεται λαμπερά και νεανικά. Αντιμετωπίστε τους εξωγενείς παράγοντες οφθαλμογήρανσης με την οφθαλμοκαλλυντική περιποίηση που παρέχει η πιο σύγχρονη κατηγορία προϊόντων ομορφιάς Kiten Beauty Ophthalmocosmetics.

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Δρ. Αναστάσιος  Κανελλόπουλος
Καθηγητής Πανεπιστημίου NYU Νέας Υόρκης
Επιστημονικός Διευθυντής
Ινστιτούτου Οφθαλμολογίας Laser Vision

 

Σε βοήθησε αυτό το άρθρο;

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές. Δες περισσότερα.