Μεταμόσχευση μαλλιών: οι τεχνικές με τα καλύτερα αποτελέσματα

μεταμόσχευση μαλλιών

Η μεταμόσχευση μαλλιών τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες είναι μια ασφαλής μέθοδος με θεαματικά αποτελέσματα. Είναι, ωστόσο, σημαντικό να απευθυνθεί κάποιος σε πιστοποιημένες κλινικές, με σύγχρονο εξοπλισμό και άρτια εκπαιδευμένο ιατρικό προσωπικό.

Μιλήσαμε με τον Δρ Ιωάννη Παπαγγελόπουλο, CEO στην Hairtransplant Clinic και επικεφαλής του τμήματος μεταμοσχεύσεων μαλλιών στο νοσοκομείο Υγεία, ο οποίος πρόσφατα τιμήθηκε με το ευρωπαϊκό βραβείο «Excellence in Quality» για την προσφορά του στον ιατρικό χώρο και συγκεκριμένα στις μεταμοσχεύσεις μαλλιών.

Δες ακόμα: Τριχόπτωση: Κάνε το τεστ!

Δρ Παπαγγελόπουλε, ποιες τεχνικές μεταμόσχευσης μαλλιών έχουν τα καλύτερα αποτελέσματα;

Οι πιο αποτελεσματικές τεχνικές τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες είναι:

– Η τεχνική μεταμόσχευσης μαλλιών Follicular Unit Extraction (FUE): στην τεχνική αυτή, κάθε τριχοθυλάκιο λαμβάνεται ξεχωριστά, ανεξάρτητα και από διάφορες διάσπαρτες περιοχές του τριχωτού της κεφαλής. Είναι  μία μέθοδος εμφύτευσης, η οποία αναπτύχθηκε ιδιαίτερα μετά το 2000. Η μέθοδος αυτή παρουσίασε μια σειρά από πλεονεκτήματα σε σχέση με τον τρόπο που χρησιμοποιούσαν τότε οι περισσότεροι γιατροί που είχαν εκπαιδευτεί στην Strip για τη μεταμόσχευση μαλλιών, για αυτό και μεγάλος αριθμός των ενδιαφερόμενων στράφηκε προς αυτή τη μέθοδο.

Η μέθοδος FUE είναι ελάχιστα επεμβατική και εξίσου κατάλληλη για μικρές επεμβάσεις, όπως στην περιοχή των φρυδιών ή μεγάλες επεμβάσεις στο τριχωτό της κεφαλής. Πραγματοποιείται με τοπική αναισθησία και ο πόνος κατά τη διάρκεια της εμφύτευσης είναι ελάχιστος έως μηδαμινός. Ταυτόχρονα, επειδή δεν γίνονται ράμματα, η μέθοδος αυτή έχει πολύ καλά αποτελέσματα ως προς τον χρόνο ανάρρωσης.

Ένα, όμως, από τα μειονεκτήματά της είναι η μεγάλη απώλεια μοσχευμάτων κατά την λήψη τους, διότι είναι μια τυφλή μέθοδος. Έχει υπολογισθεί ότι σε μια μεταμόσχευση μαλλιών μπορεί να χαθεί έως και το 20 με 30% των μοσχευμάτων ακόμα και από ιατρό με μεγάλη εμπειρία. Αυτό συμβαίνει, διότι οι τρίχες δεν εκφύονται όλες κάθετα με αποτέλεσμα προσπαθώντας να αφαιρέσουμε το θύλακα και ακολουθώντας την φορά της τρίχας να αποκεφαλίζεται και να καταστρέφεται το μόσχευμα.

Άρα, σε περιπτώσεις που έχουμε μεγάλη έκταση κάλυψης με τριχοθυλάκια αντενδείκνυται η FUE, ενώ σε περιπτώσεις μεταμόσχευσης φρυδιών, κροτάφων, γενιού, μπορούμε να την χρησιμοποιήσουμε. 

εμφύτευση

– Η τεχνική μεταμόσχευσης μαλλιών Micro Strip είναι μια μετεξέλιξη της strip. Η Micro Strip εφαρμόζεται σε υποψηφίους προς μεταμόσχευση μαλλιών που είναι αδύνατη η λήψη μοσχευμάτων με την κλασική Strip λόγω έλλειψης ελαστικότητας της δότριας περιοχής, αλλά και σε περιπτώσεις πολύ μικρής δότριας περιοχής.

Λόγω του ότι ο αριθμός των μοσχευμάτων που λαμβάνουμε σε αυτή τη μέθοδο μεταμόσχευσης μαλλιών είναι ανάλογος του αριθμού της κλασικής strip, μπορεί να εφαρμοσθεί και σε υποψηφίους που δεν επιθυμούν για δικούς τους λόγους την strip με την λήψη της λωρίδας ή την FUE.

Το μέγεθος των τεμαχιδίων που λαμβάνουμε με τη μέθοδο μεταμόσχευσης μαλλιών microstrip δεν ξεπερνά τα 2,5 με 3 cm και δεν αφήνει κανένα σημάδι ουλής, εφόσον πραγματοποιηθεί από εξειδικευμένο δερματοχειρουργό. 

– Η τεχνική μεταμόσχευσης μαλλιών Strip (FUT) αποτελεί την πιο διαδεδομένη και πετυχημένη μέθοδο μεταμόσχευσης μαλλιών παγκοσμίως και εφαρμόζεται στην πιο σύγχρονη και εξελιγμένη εκδοχή της. Οι δυνατότητες που παρέχει η μέθοδος μεταμόσχευσης μαλλιών Strip (FUT), όταν συνδυάζονται με υψηλού επιπέδου χειρουργική ικανότητα, αισθητική αντίληψη και εμπειρία, μπορούν να οδηγήσουν σε απόλυτα φυσικό αποτέλεσμα υψηλής ποιότητας και αισθητικής.

Κατά τη διαδικασία της μεταμόσχευσης μαλλιών Strip (FUT) γίνεται λήψη τριχοθυλακίων από το πίσω και πλάγιο τμήμα της κεφαλής και μεταφορά τριχοθυλακίων στην περιοχή της κεφαλής που εμφανίζει αραίωση.

Η μέθοδος μεταμόσχευσης μαλλιών Strip (FUT) κατ΄ουσίαν αναπαράγει τον φυσικό τρόπο έκφυσης των μαλλιών, επειδή τα μαλλιά φυτρώνουν ανά σύνολα από 1 έως 4 τρίχες. Η τεχνική αυτή πραγματοποιείται με μαζική εξαγωγή τριχοθυλακίων από τη ζώνη σταθερής τριχοφυΐας (πίσω και πλάγιο τμήμα της κεφαλής) και μεταφύτευση αυτών στη λήπτρια περιοχή της αραίωσης.

φρύδια

Είναι φυσιολογικό να παρουσιάζεται απώλεια φρυδιών;

Τα φρύδια είναι ένα από τα πιο κρίσιμα στοιχεία του προσώπου που βοηθούν να καθορίσουν τον τρόπο που δείχνουμε εξωτερικά. Από πολλές απόψεις, τα φρύδια είναι πιο σημαντικά για την εμφάνιση ενός ατόμου σε σχέση με τα μαλλιά του τριχωτού της κεφαλής, καθώς κατέχουν μια πιο κεντρική θέση στο πρόσωπο και χρησιμεύουν για να πλαισιώνουν τα μάτια (το πιο σημαντικό ίσως στοιχείο του προσώπου). Σε αντίθεση με την απώλεια των τριχών του τριχωτού της κεφαλής, η απώλεια των φρυδιών δεν θεωρείται ως μια φυσική διαδικασία και επομένως, δεν είναι αποδεκτή κοσμητικά.

Πότε κάποιος μπορεί να χάσει τα φρύδια του;

Τα φρύδια μπορεί να χαθούν για διάφορους λόγους, συμπεριλαμβανομένων των νοσημάτων του θυρεοειδούς και άλλες συστηματικές νόσους, όπως η γυροειδής αλωπεκία, τα εγκαύματα, τα τατουάζ, οι λοιμώξεις, η επαναλαμβανόμενη αποτρίχωση, η συγγενής αδυναμία στην αύξησή τους καθώς και σε μια γενετική τάση των όφρεων να λεπταίνουν ή και να εξαφανίζονται, με την πάροδο του χρόνου.

Οι αποκαταστάσεις των φρυδιών είναι παρόμοιες με τις διαδικασίες μεταμόσχευσης των μαλλιών, απλά ακολουθείται διαφορετική τεχνική κατά τη λήψη, αλλά και τοποθέτηση των τριχών. Τα φρύδια έχουν τις δικές τους μοναδικές ιδιότητες, οι μεταμοσχεύσεις φρυδιών  θέλουν ιδιαίτερη εμπειρία για να είναι αισθητικά επιτυχημένες.

 

Σε βοήθησε αυτό το άρθρο;

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές. Δες περισσότερα.