Κυτταρίτιδα: ποιες τροφές βοηθούν στην καταπολέμηση;

Από την Ιωάννα Βλάσση, ιατρική συντάκτρια του doctoranytime.gr
Η κυτταρίτιδα οφείλεται στη συσσώρευση λίπους σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος, δίνοντας μια όψη φλοιού πορτοκαλιού στους μηρούς, στους γλουτούς και στους γοφούς.
Το ήξερες, όμως, ότι υπάρχουν τροφές που αν τις καταναλώνουμε συχνά μπορούν να μας προστατεύσουν, αποτρέποντας την δημιουργία κυτταρίτιδας; Ας δούμε μερικές από αυτές τις τροφές.
Νερό
Αποτελεί το βασικότερο σύμμαχο της γυναίκας κατά της κυτταρίτιδας. Η κατανάλωση άφθονου νερού ενεργοποιεί το μεταβολισμό και βοηθά στην αποβολή των τοξινών από τον οργανισμό. Επιπλέον, είναι πλούσιο σε θρεπτικές ουσίες και ιχνοστοιχεία και ενισχύει την ενυδάτωση του οργανισμού.
Καυτερή πιπεριά
Η καυτερή πιπεριά περιέχει την ουσία καψαϊκίνη, η οποία ενεργοποιεί το μεταβολισμό και επιταχύνει την απώλεια βάρους. Γι΄ αυτό το λόγο επιλέγεται συχνά και από τους διαιτολόγους ως βασικό συστατικό της δίαιτας αδυνατίσματος. Ταυτόχρονα, επιταχύνει την καύση του λίπους.
Χρωματιστά λαχανικά
Οι πολύχρωμες πιπεριές, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και τα φρούτα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες και βοηθούν τον οργανισμό να αποβάλλει τις τοξίνες και τα περιττά στοιχεία. Επιπλέον, ενισχύουν την κυκλοφορία του αίματος, εμποδίζουν την καταστροφή των υποδόριων ιστών και βελτιώνουν την ελαστικότητα του δέρματος, αποτρέποντας την δημιουργία κυτταρίτιδας.
Ω-3 Λιπαρά οξέα
Οι σαρδέλες, ο σολομός και τα λιπαρά ψάρια γενικότερα, έχουν αντιοξειδωτικές ουσίες και έτσι, βοηθούν στην αποβολή του λίπους και των τοξινών από τον οργανισμό.
Βιταμίνη Ε, Β6, C
Οι βιταμίνη Ε, η βιταμίνη B6 και η βιταμίνη C ενισχύουν το συνδετικό ιστό, αποτρέποντας τυχόν δερματικές βλάβες και ταυτόχρονα, δυναμώνουν τον οργανισμό. Επιπλέον, οι τροφές που είναι πλούσιες σε βιταμίνη Ε, Β6 και C αποτελούν ένα φυσικό διουρητικό.
…Berries
Τα blueberries, τα cranberries και τα raspberries είναι καρποί που χαρίζουν πολλαπλά οφέλη στον οργανισμό. Βοηθούν στην αποτοξίνωσή του, επιταχύνουν την καύση του λίπους και καταστρέφουν τις ελεύθερες ρίζες. Ταυτόχρονα, με την καθημερινή κατανάλωσή τους θωρακίζεται και το ανοσοποιητικό μας σύστημα.
Αντιθέτως, υπάρχουν και τρόφιμα που θα πρέπει να αποφεύγουμε να καταναλώνουμε. Τέτοιες τροφές είναι τα τηγανητά, τα λιπαρά τρόφιμα (όπως κρέμα γάλακτος, αλμυρά τυριά, λουκάνικα, γρήγορο φαγητό, χοιρινό, βούτυρο και γλυκαντικές ουσίες). Το αλάτι θα πρέπει επίσης να καταναλώνεται με μέτρο, διότι προκαλεί κατακράτηση υγρών και ευνοεί τη δημιουργία κυτταρίτιδας.