Κινδυνεύουν τα παιδιά από τον Κορωνοϊό;

koronoios_kai_paidia

Ο παιδίατρος Παναγιώτης Σουνιάδης μας δίνει απαντήσεις στα σημαντικότερα και πιο συχνά ερωτήματα που έχουν όλοι οι γονείς για τα παιδιά τους σχετικά με τον Covid-19 (κορωνοϊό).

  1. Τα παιδιά κινδυνεύουν να κολλήσουν το ίδιο εύκολα τον κορωνοϊό;

Τα παιδιά ναι μεν μπορούν να κολλήσουν τον Covid-19, αλλά η εκδήλωση συμπτωμάτων σε σχέση με τους μεγαλύτερους ανθρώπους είναι πολύ πιο ήπια. Συνήθως τα συμπτώματα που εμφανίζουν είναι καταρροή και ελαφρύς βήχας (παρατηρείται ότι μία απλή εποχική γρίπη είναι πιο έντονη στα παιδιά). Είναι λοιπόν πιο ανθεκτικά στον ιό αυτό, και είναι αρκετά δύσκολο να περάσουν μία βαριά νόσηση όπως οι ενήλικες. Όπως δείχνουν και τα μέχρι τώρα ποσοστά, ο αριθμός των παιδιών που νοσούν είναι αρκετά μικρός.

  1. Μπορούν να το μεταφέρουν στους οικείους τους ως φορείς;

Σαφώς και μπορούν να μεταφέρουν τον ιό σε οικείους και άτομα που θα έρθουν σε επαφή, τα οποία φυσικά με την σειρά τους θα νοσήσουν κατά πάσα πιθανότητα πιο βαριά από ότι τα παιδιά.

  1. Πώς μπορούν οι γονείς να μειώσουν τον κίνδυνο μετάδοσης στα παιδιά;

Αρχικά, είναι πολύ σημαντικό το μέτρο το οποίο πάρθηκε σχετικά με τα κλειστά σχολεία, διότι τα περισσότερα παιδιά δεν τηρούν από μόνα τους όλους τους κανόνες υγιεινής. Για τον λόγο αυτό οι γονείς είναι υπεύθυνοι να τα παροτρύνουν και να τα επιβλέπουν. Πρέπει να αποφεύγουν να αγγίζουν το πρόσωπό τους (στόμα, μύτη, μάτια) με τα χέρια τους, να αποφεύγουν μέρη με μεγάλο συνωστισμό (παιδότοποι, κλειστοί χώροι με πολλά παιδιά).

  1. Κινδυνεύουν περισσότερο βρέφη που δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμη (είναι δηλαδή κάτω των δύο μηνών);

Τα βρέφη κάτω των δύο μηνών είναι μία ευαίσθητη κοινωνική ομάδα, αφενός διότι δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμα και αφετέρου γιατί το ανοσοποιητικό τους είναι αρκετά αδύναμο. Οι γονείς λοιπόν πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί με τα βρέφη, παρ’ όλα αυτά, τα μέχρι τώρα στοιχεία δείχνουν ότι ακόμη και αυτές οι ηλικίες αντιστέκονται σε μία βαριά νόσηση από τον Covid-19 (κορωνοϊό).

 

  1. Τι θα συμβεί αν κολλήσει ένα βρέφος; Μετά την ανάρρωση μπορεί να έχει επιπτώσεις μελλοντικά;

Σίγουρη απάντηση πάνω σε αυτό το θέμα θα μπορέσουμε να δώσουμε με την πάροδο του χρόνου, αλλά μέχρι τώρα όπως φαίνεται ο ιός αυτός δεν έχει μακροχρόνιες επιπτώσεις.

 

  1. Ο ιός μεταδίδεται στο παιδί μέσω θηλασμού;

Ο κανόνας λέει πως όταν μία μητέρα περνάει μία ίωση μπορεί να συνεχίζει να θηλάζει κανονικά, διότι περνάει στο παιδί αντισώματα και όχι την ίωση αυτή καθαυτή. Για τον συγκεκριμένο ιό βέβαια, δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι ακόμη, διότι μόλις εμφανίστηκε. Προς το παρόν δεν έχει δοθεί κάποια εντολή σε εγκυμονούσες να μην θηλάζουν σε περίπτωση που έχουν κορωνοϊό, σαφέστερη εικόνα όμως θα έχουμε μετά από κάποιο καιρό.

Σε βοήθησε αυτό το άρθρο;

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές. Δες περισσότερα.