Κορωνοϊός: πώς θα τονώσεις την άμυνά σου για να μην νοσήσεις βαριά

tonwsi-anynas

Το ανοσοποιητικό μας σύστημα είναι αυτό που καθορίζει το πώς θα αντιμετωπίσουμε λοιμώξεις, φλεγμονές και παντός είδους “επιθέσεις” από μικρόβια και ιούς στον οργανισμό μας. Η σωστή διατροφή, η τακτική σωματική άσκηση, η πιστή τήρηση των κανόνων υγιεινής και φυσικά, η διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους είναι οι χρυσοί κανόνες που χτίζουν γερή άμυνα στον οργανισμό μας απέναντι σε κάθε ενδεχόμενη ίωση.

Η διατροφή παίζει καθοριστικό ρόλο για την υγεία ενός οργανισμού. Είναι σημαντικό να αποφεύγουμε τα τρανς λιπαρά, τα αναψυκτικά, το αλκοόλ και τα τηγανητά. Ο οργανισμός μας χρειάζεται τροφές πλούσιες σε βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και μέταλλα. Καθημερινά στο διαιτολόγιό μας πρέπει να υπάρχουν φρούτα, λαχανικά, πηγές πρωτεϊνών, φυτικές ίνες και φυσικά, άφθονο νερό. Αν ο οργανισμός διψάει ή δεν λαμβάνει θρεπτικές τροφές δεν μπορεί να επιτελέσει σωστά τις λειτουργίες του και έτσι, γίνεται αδύναμος και ασθενεί. Σε κάποιες περιπτώσεις, μπορεί να μην αρκεί η διατροφή για να καλυφθούν οι ανάγκες σε βιταμίνες. Σε αυτές λοιπόν τις περιπτώσεις, όταν μέσω εργαστηριακών εξετάσεων έχει διαγνωστεί έλλειψη βιταμινών ο γιατρός είναι πιθανό να σου συστήσει να λάβεις κάποιο συμπλήρωμα διατροφής, κατάλληλο για να καλύψει τις δικές σου ελλείψεις. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει εκτιμήσει ότι περίπου το 17% των ανθρώπων έχουν έλλειψη ψευδαργύρου, επειδή δεν τον προσλαμβάνουν εύκολα από τη διατροφή. Έτσι, είναι σημαντικό μεταξύ των άλλων βιταμινών, μετάλλων και ιχνοστοιχείων του οργανισμού που συνδέονται άμεσα με την άμυνά μας, όπως είναι και η βιταμίνη D, να αξιολογείται και το επίπεδο πρόσληψης ψευδαργύρου από τον οργανισμό. 

Πλέον, είναι εύκολο να βρεις κανείς και κάποια ροφήματα, τα οποία στοχεύουν στην αναπλήρωση του ψευδαργύρου που λείπει από τον οργανισμό. Βεβαίως, τα ροφήματα αυτά δεν υποκαθιστούν τη λήψη συμπληρώματος σε περίπτωση διάγνωσης ανεπάρκειας των ουσιών αυτών στον οργανισμό ούτε τη διενέργεια τακτικών προληπτικών εξετάσεων. 

Εξίσου σημαντική για το χτίσιμο ενός γερού ανοσοποιητικού συστήματος είναι και η τακτική σωματική άσκηση. Η άσκηση βοηθά τον οργανισμό να διατηρήσει το βάρος σε υγιή επίπεδα, ενώ ταυτόχρονα βελτιώνει τη λειτουργία των πνευμόνων και της καρδιάς. Επίσης, βελτιώνεται και η ψυχολογία ενός ατόμου μέσω της άσκησης, κάτι το οποίο όπως φαίνεται είναι σημαντικό για να διατηρηθεί υγιής ένας οργανισμός. 

 

Σε βοήθησε αυτό το άρθρο;

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές. Δες περισσότερα.