Κολύμπι: 5 οφέλη για να το κάνεις χειμώνα-καλοκαίρι

κολύμπι-kolympi

Το καλοκαίρι τελείωσε και για τους περισσότερους σταματάει μαζί του και το κολύμπι, μια συνήθεια που οι περισσότεροι έχουν συνδέσει με το καλοκαίρι, τον ήλιο και τις διακοπές. Λίγοι είναι αυτοί που συνεχίζουν τη χειμερινή περίοδο να κολυμπάνε είτε στη θάλασσα είτε στο κολυμβητήριο. Ωστόσο, τα οφέλη που προσφέρει την καθιστούν ιδανική μορφή άσκησης όλο το χρόνο όχι μόνο για τη σωματική αλλά και ψυχική μας υγεία.

Χειμερινή κολύμβηση

Η κολύμβηση είναι ευεργετική άσκηση για όλους. Ωστόσο, συστήνεται μεγάλη προσοχή στους ηλικιωμένους και αποφυγή της κολύμβησης σε όσους αντιμετωπίζουν καρδιακές παθήσεις όπως:

  • Στεφανιαία νόσο
  • Καρδιακή ανεπάρκεια
  • Πνευομονοπάθειες
  • Υψηλή αρτηριακή πίεση
  • Αρρυθμίες

Κατά την παραμονή για μεγάλο χρονικό διάστημα στο κρύο νερό πραγματοποιείται έντονη σύσπαση των αγγείων και εξωτερική πίεση των αγγείων του δέρματος, η οποία κατά την έξοδο του κολυμβητή από το νερό σταματά να υφίσταται. Συνεπώς, η απότομη έξοδος από το νερό μπορεί να προκαλέσει ορθοστατική υπόταση.

Για να αποφύγετε δυσάρεστα περιστατικά και να απολαμβάνετε τη χειμερινή κολύμβηση με ασφάλεια, είναι σημαντικό να τηρείτε τα προβλεπόμενα μέτρα. Εισέλθετε στο νερό σταδιακά, προκειμένου να προσαρμοστούν οι μηχανισμοί θερμορύθμισης του οργανισμού και, βγαίνοντας από το νερό, καθίστε για λίγο ώστε να επανέλθει η αρτηριακή πίεση στα φυσιολογικά επίπεδα.

Μισή ώρα κολύμπι για τρεις φορές τουλάχιστον την εβδομάδα, μπορεί να συμβάλλει στη μείωση του κίνδυνο εμφάνισης σοβαρών παθήσεων της καρδιάς αλλά και να βελτιώσει σημαντικά τη συνολική υγεία ενός ατόμου. Φυσικά, όσο περισσότερο κολύμπι, τόσο μεγαλύτερα τα οφέλη.

Ενισχύει την καλή λειτουργία της καρδιάς

Το κολύμπι αυξάνει τους σφυγμούς της καρδιάς και βελτιώνει την λειτουργία των αγγείων, τονώνοντας την κυκλοφορία του αίματος. Με την προϋπόθεση ότι είναι κάποιος υγιής, η κολύμβηση συμβάλλει στην ενδυνάμωση της καρδιάς. Όπως κάθε άλλος μυς, έτσι και η καρδιά αν προπονηθεί ενδυναμώνεται.

Βελτιώνει την καρδιαγγειακή κατάσταση

Ως αερόβια άσκηση, η κολύμβηση ευνοεί την καλύτερη ροή του αίματος. Συγκεκριμένα, η εναλλαγή του ψυχρού με το θερμό συμβάλλει στη βελτίωση της αρτηριακής πίεσης. Παράλληλα, η παραμονή στο κρύο νερό για μεγάλο χρονικό διάστημα έχει υψηλότερες απαιτήσεις σε οξυγόνο με αποτέλεσμα να ενισχύεται και η λειτουργία των πνευμόνων.

Mειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων

Το κολύμπι έχει συνδεθεί με την καλύτερη υγεία της καρδιάς και την πρόληψη της εμφάνισης σοβαρών καρδιακών παθήσεων. Μελέτες δείχνουν ότι η κολύμβηση σε τακτική βάση μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης παθήσεων όπως ο σακχαρώδης διαβήτης και να βοηθήσει στον έλεγχο των επιπέδων της χοληστερόλης στο αίμα. Ακόμη, βελτιώνει τη λειτουργία του μεταβολισμού και συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρδιακών νόσων όπως το εγκεφαλικό επεισόδιο, η στεφανιαία νόσος και η υψηλή αρτηριακή πίεση.

Βοηθά τη συνολική υγεία

Εκτός από την υγεία της καρδιάς, το κολύμπι βοηθάει στην καλύτερη υγεία σε πολλαπλά επίπεδα. Καταπολεμά την πάθηση της παχυσαρκίας, λόγω της φυσικής άσκησης κατά την οποία καίγονται θερμίδες, ενεργοποιώντας το μεταβολισμό. Παράλληλα, η κολύμβηση ενισχύει στο ανοσοποιητικό σύστημα, προλαμβάνοντας λοιμώξεις.

Βοηθά στις μυοσκελετικές παθήσεις διότι οι ενδορφίνες που εκκρίνονται κατά την άσκηση έχουν αναλγητική δράση. Η αύξηση στα επίπεδα των ενδορφινών και της σεροτονίνης κατά την κολύμβηση αφήνει για ώρες μετά ένα αίσθημα ευεξίας, όπως αναφέρουν οι έρευνες. Γεγονός που βοηθά στην καταπολέμηση του άγχους και ενισχύει την ψυχική υγεία, συμβάλλοντας στην πρόληψη σοβαρών παθήσεων όπως η κατάθλιψη.

Σε βοήθησε αυτό το άρθρο;

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές. Δες περισσότερα.