Κολλαγόνο: 7 τροφές για φυσική ενίσχυση

Κολλαγόνο: 7 τροφές για φυσική ενίσχυση

Κολλαγόνο: 7 τροφές για φυσική ενίσχυση

Γράφει η Ιωάννα Βλάσση, ιατρική συντάκτρια του doctoranytime.gr

Το κολλαγόνο αποτελεί μία ουσία του οργανισμού μας που μας βοηθά να διατηρήσουμε νεανικό και λαμπερό το δέρμα μας. Καθώς τα χρόνια περνούν και εμείς μεγαλώνουμε, ο οργανισμός μας παράγει λιγότερο κολλαγόνο και έτσι, το δέρμα χάνει τη νεανικότητα και τη λάμψη του και αρχίζει να εμφανίζει τα πρώτα σημάδια γήρανσης.

Οι ατμοσφαιρικές συνθήκες και η έκθεσή μας σε ρύπους και στην ηλιακή ακτινοβολία επιβαρύνουν την εικόνα και την υγεία του δέρματός μας, με αποτέλεσμα να επιταχύνεται η πρόωρη γήρανση.

Το κολλαγόνο που καταστρέφεται, αντικαθίσταται από το νέο που παράγει ο οργανισμός μας. Μετά από την ηλικία των 35 ετών, όμως, η παραγωγή του κολλαγόνου αλλά και η ποιότητά του μειώνονται και έτσι, το δέρμα χρειάζεται μια φυσική ενίσχυση.

Η σωστή διατροφή και οι συνήθειες του ατόμου επηρεάζουν την εικόνα του δέρματος που έχει. Υπάρχουν επομένως τροφές, οι οποίες αν καταναλώνονται τακτικά, μπορούν να βοηθήσουν τον οργανισμό μας να παράξει κολλαγόνο και να διατηρηθεί λαμπερό και νεανικό.

Οι τροφές αυτές είναι οι εξής: τα ψάρια, τα κόκκινα λαχανικά, τα πράσινα λαχανικά, τα πορτοκαλί λαχανικά, τα μούρα, η σόγια και το λευκό τσάι.

Τα ψάρια είναι πλούσια σε Ω-3 λιπαρά οξέα και ειδικά, τα λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός και ο τόνος. Η τακτική κατανάλωση ψαριού μας βοηθά να ενισχύσουμε τα κύτταρά μας και να διατηρήσουμε την νεανική όψη του δέρματός μας.

Τα κόκκινα λαχανικά μας βοηθούν να προστατευτούμε από τις επιβλαβείς συνέπειες της έκθεσης στον ήλιο. Τέτοιες τροφές είναι τα παντζάρια, οι ντομάτες και οι κόκκινες πιπεριές. Έχουν όλα αντιοξειδωτική δράση και προστατεύουν από την πρόωρη γήρανση, αυξάνοντας την παραγωγή κολλαγόνου.

Τα πράσινα λαχανικά διευκολύνουν την παραγωγή κολλαγόνου και συμβάλλουν στη φυσική ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Είναι πλούσια σε βιταμίνη C και έχουν σημαντικές αντιοξειδωτικές ιδιότητες.

Τα πορτοκαλί λαχανικά είναι πλούσια σε βιταμίνη Ε και Α και ενισχύουν την αναδόμηση του δέρματος και την προστασία του από τις βλαβερές συνέπειες του ήλιου και τη φωτογήρανση. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν τα καρότα.

Τα μούρα έχουν αξιοσημείωτη αντιοξειδωτική δράση, ενώ μας βοηθούν να απομακρύνουμε τις περιττές ουσίες από τον οργανισμό μας. Καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες και αυξάνουν την παραγωγή κολλαγόνου.

Η σόγια περιέχει φυτικές ίνες και εμποδίζει τα ένζυμα που καταστρέφουν το δέρμα να αναπτυχθούν. Οι φυτικές ίνες λειτουργούν ως αντιοξειδωτικό και αυξάνουν το κολλαγόνο.

Το λευκό τσάι ενισχύει το δέρμα και την υφή του, και προστατεύει από τα ένζυμα που καταστρέφουν το κολλαγόνο και δημιουργούν εμφανή σημάδια γήρανσης.

Όσο πλησιάζουμε προς το καλοκαίρι καθίσταται ολοένα και πιο αναγκαία η συνεχής φροντίδα του δέρματος και του οργανισμού μας. Η έκθεσή μας στην ηλιακή ακτινοβολία και στις βλαβερές συνέπειες του ήλιου γενικότερα, καθιστά πιο αναγκαία την κατανάλωση τροφών που αναδομούν το δέρμα και απομακρύνουν την πιθανότητα πρόωρης γήρανσης του δέρματος. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να προστατευτούμε από τον ήλιο και ταυτόχρονα με την υγιεινή διατροφή και τη φυσική ενίσχυση του δέρματός μας, να εφαρμόζουμε αντηλιακή κρέμα σε όλο μας το σώμα, την οποία θα πρέπει να ανανεώνουμε τακτικά.

Σε βοήθησε αυτό το άρθρο;

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές. Δες περισσότερα.