Τι είναι οι κήλες του κοιλιακού τοιχώματος;

kiles

Οι κήλες αποτελούν την πιο συχνή αιτία εισαγωγής στο χειρουργείο. Κάθε χρόνο πραγματοποιούνται πάνω από 15 εκατομμύρια χειρουργικές επεμβάσεις για την αποκατάσταση κήλης στο Δυτικό κόσμο με αυξητικές τάσεις, ως συνέπεια της έξαρσης της παχυσαρκίαςκαι της χρόνιας δυσκοιλιότητας.

Δες ακόμα: Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για τα καρδιαγγειακά νοσήματα

Η χειρουργική επέμβαση αποτελεί το μοναδικό τρόπο αντιμετώπισης της κήλης. Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει μια πραγματική επανάσταση με την εφαρμογή της λαπαροσκοπικής αποκατάστασης της κήλης με χρήση πλέγματος, μειώνοντας κατακόρυφα τις υποτροπές της κλασικής ανοικτής επέμβαση και την άκρως επώδυνη μετεγχειρητική πορεία που συχνά ακολουθούσε.

Τι είναι οι κήλες;

Μια κήλη του κοιλιακού τοιχώματος είναι ένα άνοιγμα ή αδυναμία στην μυϊκή δομή του τοιχώματος της κοιλίας. Το περιτόναιο (η επένδυση της κοιλιακής κοιλότητας) προεξέχει μέσα από αυτό το άνοιγμα και προκαλεί διόγκωση του κοιλιακού τοιχώματος. Αυτή η διόγκωση είναι συνήθως πιο αισθητή όταν οι κοιλιακοί μύες σφίγγονται, αυξάνοντας έτσι την πίεση στην κοιλιά.

Περίπου 10% του πληθυσμού θα αποκτήσουν κήλη στη διάρκεια της ζωής τους. Οι κήλες μπορεί να συμβούν στους πάντες, σε βρέφη, παιδιά και ενήλικες – τόσο σε άντρες όσο και σε γυναίκες. Ωστόσο, η πλειοψηφία των κοιλιακών κηλών εμφανίζονται στους άρρενες. Η πιο κοινή θέση για κήλες είναι η βουβωνική χώρα (βουβωνοκήλες).

Αρκετοί διαφορετικοί τύποι της κήλης μπορεί συχνά να συνυπάρχουν, στην περιοχή της βουβωνικής χώρας. Αυτές περιλαμβάνουν τη λοξή, τη ευθεία κήλη, και τη μηροκήλη . Ένας άλλος τύπος κήλης, που ονομάζεται Κοιλιοκήλη, εμφανίζεται στη μέση γραμμή της κοιλιάς, συνήθως πάνω από τον ομφαλό. Κήλη μπορεί, επίσης, να προκύψει μέσα από τον ομφαλό (ομφαλοκήλη).

Ποια είναι τα συμπτώματα και τα σημάδια των κηλών;

Τα συμπτώματα της κήλης περιλαμβάνουν πόνο ή δυσφορία και κάπου μια εντοπισμένη διόγκωση στην επιφάνεια της κοιλιάς ή στη βουβωνική χώρα. Μια κήλη μπορεί, επίσης, να είναι ανώδυνη και να εμφανίζεται μόνο ως μια διόγκωση.

Ο πόνος μπορεί να είναι διαλείπων ή σταθερός και η διόγκωση μπορεί να μειωθεί ή να απουσιάζει, ανάλογα με το βαθμό πίεσης στην κοιλιακή χώρα. Ο συνεχής, έντονος πόνος σε μια πρησμένη περιοχή μπορεί να είναι μια επείγουσα ιατρική κατάσταση και πρέπει να αξιολογείται αμέσως από γιατρό.

Η ενδυνάμωση των κοιλιακών μυών βελτιώνει την κατάσταση της κήλης;

Δυστυχώς, η άσκηση των κοιλιακών μυών, είναι πιθανό να επιδεινώσει την κατάσταση. Η κήλη υπάρχει λόγω της απουσίας των τοπικών μυών και της δομής στήριξης.

Η άσκηση μπορεί να ενισχύσει τους γύρω μυς, επιδεινώνοντας την εντοπισμένη αδυναμία και αυξάνοντας τις πιέσεις στο εσωτερικό της κοιλιάς. Ως αποτέλεσμα, περισσότερος ενδοκοιλιακός ιστός αναγκάζεται διαμέσου του κοιλιακού ελλείμματος να διευρύνει την κήλη.

Τι μπορεί να γίνει για να αποφευχθεί μια κήλη;

Οι περισσότεροι από τους παράγοντες που οδηγούν στην ανάπτυξη των κηλών είναι πέρα από τον έλεγχο του ατόμου. Μερικοί από αυτούς τους παράγοντες είναι κληρονομικοί. Άλλοι, όπως η διάταξη των τοπικών ιστών, το πάχος και η αντοχή μπορεί να επηρεάσουν σημαντικά το σχετικό κίνδυνο ανάπτυξης μιας κήλης κατά την διάρκεια της ζωής.

Ωστόσο, ο κίνδυνος αυτός μπορεί να αυξηθεί από την κακή στάση του σώματος κατά την άρση βάρους, το χρόνιο βήχα, τη μεταβολή του βάρους του ατόμου.

Η έντονη ενδοκοιλιακή πίεση μπορεί να επιδεινώσει μια κήλη;

Ναι. Παραδείγματα τέτοιων δραστηριοτήτων είναι η ανύψωση βάρους, ο βήχας, η αύξηση βάρους. Μπορεί ακόμη να προκληθεί και περίσφιξη ή στραγγαλισμός από την μετακίνηση εντέρων εντός του χάσματος της κήλης.

Τι κινδύνους εγκυμονεί μια κήλη;

Η κήλη μπορεί να γίνει επικίνδυνη σε δυο περιπτώσεις. Η πρώτη είναι η περίσφιξή της, δηλαδή να βγει και να μην μπορεί να ξαναμπεί μέσα. Η δεύτερη είναι να χρησιμοποιήσει ο ασθενής κηλεπιδέσμους, για τους οποίους υπάρχει η εσφαλμένη εντύπωση ότι κάνουν καλό, κρατούν την κήλη μέσα και αποτρέπουν το χειρουργείο, ενώ στην πραγματικότητα υπάρχει ο κίνδυνος να πιέσουν το έντερο σε τέτοιο βαθμό ώστε να προκληθεί ρήξη.

Πώς γίνεται η επιδιόρθωση μιας κήλης;

Μια κήλη απαιτεί αποκλειστικά χειρουργική επέμβαση. Υπάρχουν πολλές διαφορετικές διαδικασίες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την θεραπεία κάθε συγκεκριμένου τύπου κήλης.

Στην ανοικτή χειρουργική προσέγγιση, μετά από κατάλληλη αναισθησία , γίνεται μία τομή πάνω από την περιοχή της κήλης και μεταφέρονται προσεκτικά μέσα από τα διαδοχικά στρώματα ιστού εντός της κοιλιάς οι ιστοί που προεξέχουν. Μόλις αυτό επιτευχθεί, η οπή στη συνέχεια κλείνεται με ένα κομμάτι από πλαστικό που μοιάζει με πλέγμα ή δικτυωτό υλικό. Το πλέγμα είναι ένα μόνιμο υλικό και επιτρέπει μια φυσιολογική διαδικασία επούλωσης ενσωματώνοντας στις τοπικές δομές εντός αυτού.

Ωστόσο, λόγω της τομής στην κοιλιά η αποκατάσταση της κήλης με ανοικτή επέμβαση έχει συχνά μακρά και επώδυνη μετεγχειρητική πορεία. Γι’ αυτό και σήμερα, όλο και περισσότερες κήλες αποκαθίστανται με τη χρήση ασφαλέστερων και ελάχιστα επώδυνων λαπαροσκοπικών τεχνικών, οι οποίες δεν περιλαμβάνουν τις μεγάλες τομές της κλασικής, ανοικτής επέμβασης.

Τι χειρουργείο θα κάνω;

Μετά από τόσα χρόνια εμπειρίας στη λαπαροσκοπική χειρουργική της κήλης, η χειρουργική ομάδα του Δρ. Ηλία έχει ως μέθοδο εκλογής για την αντιμετώπιση της βουβωνοκήλης τη λαπαροσκοπική αποκατάσταση με τη μέθοδο TEP ή TAP. Μόνο σε ελάχιστες περιπτώσεις προτιμάται η ανοικτή μέθοδος.

Αναφορικά με τις κοιλιοκήλες, υπάρχει ένας περιορισμός σχετικά με το μέγεθος της κήλης. Όταν η κήλη είναι έως 7 εκατοστά, μπορεί να αποκατασταθεί λαπαροσκοπικά.

Για μεγαλύτερες κήλες χρησιμοποιούνται άλλες μέθοδοι, ανοικτής χειρουργικής, που όμως είναι αναθεωρημένες ώστε να ελαχιστοποιούν το ποσοστό υποτροπής των κηλών.

Ποια μέθοδος είναι καλύτερη και πιο ασφαλής για μένα;

Η μέθοδος που επιλέγεται για κάθε ασθενή αποτελεί συνάρτηση της παθολογίας του και συναποφασίζεται από κοινού με το χειρουργό. Η χειρουργική ομάδα του Δρ. Ηλία έχει μεγάλη εμπειρία και συστήνει σε όλες τις περιπτώσεις που αυτό είναι εφικτό τη λαπαροσκοπική αποκατάσταση και ενδοσκοπική τοποθέτηση πλέγματος, ώστε να αποφεύγεται ο οποιοσδήποτε τραυματισμός στο μυϊκό τοίχωμα.

Τι είναι η λαπαροσκοπική χειρουργική επέμβαση για την αποκατάσταση της κήλης;

Ένας αριθμός παραγόντων έχουν οδηγήσει στην ανάπτυξη μιας νέας μεθόδου επισκευής που ονομάζεται λαπαροσκοπική αποκατάσταση της κήλης. Αυτή η είναι μια επέκταση της παραδοσιακής μεθόδου.

Με την προοδευτική ανάπτυξη των μέσων και των τεχνικών για τη λαπαροσκοπική χειρουργική, η ίδια διαδικασία μπορεί τώρα να γίνει με εξαιρετικά μικρές τομές. Αυτό επιτρέπει στο χειρουργό να εισέλθει στο χώρο πίσω από την κήλη και να τοποθετήσει το πλέγμα με ελάχιστη βλάβη στην επιφάνεια της κοιλιάς.

Σ’ αυτή την μέθοδο, ένα λαπαροσκόπιο συνδεδεμένο με μία ειδική κάμερα εισάγεται μέσω ενός σωλήνα, επιτρέποντας στον χειρουργό να βλέπει την κήλη και τον περιβάλλοντα ιστό σε μία οθόνη τηλεοράσεως. Παράλληλα, και κάποιοι άλλοι σωλήνες εισάγονται στην κοιλιακή χώρα, επιτρέποντας στον χειρουργό να δουλέψει εσωτερικά.

Η κήλη αποκαθίσταται από την πίσω πλευρά του κοιλιακού τοιχώματος. Ένα μικρό κομμάτι χειρουργικού πλέγματος εφαρμόζεται πάνω στη βλάβη της κήλης και σταθεροποιείται στη θέση του με μικρά χειρουργικά ράμματα.

Η μέθοδος αυτή προσφέρει γρηγορότερη επιστροφή στην εργασία, – στις κανονικές δραστηριότητες και ελάττωση του μετεγχειρητικού πόνου.

Τα πλεονεκτήματα της λαπαροσκοπικής επιδιόρθωσης της κήλης

Η πλέον ενδεδειγμένη και αποτελεσματική θεραπευτική παρέμβαση είναι σήμερα η λαπαροσκοπική αποκατάσταση με ενδοσκοπική τοποθέτηση πλέγματος. Τα πλεονεκτήματα αυτής της μεθόδου περιλαμβάνουν την κάλυψη όλων των πιθανών θέσεων της κήλης στους βουβώνες, πράγμα που μειώνει τους κινδύνους της υποτροπής, ενώ μειώνεται επίσης αισθητά ο μετεγχειρητικός πόνος.

Ειδικά για τις μετεγχειρητικές κοιλιοκήλες και μεγάλες ομφαλοκήλες αποτελεί τη μέθοδο εκλογής.

Και στις βουβωνοκήλες, όμως, είναι σαφέστατα τα πλεονεκτήματα της λαπαροσκοπικής αποκατάστασης:

  • 3 μικροσκοπικές τομές σε αντίθεση με την κλασική τομή 10-15 εκατοστά.
  • Λιγότερος μετεγχειρητικός πόνος.
  • Γρηγορότερη ανάρρωση.
  • Γρηγορότερη επιστροφή του ασθενή στις καθημερινές ασχολίες.
  • Καλύτερη μηχανική με την τοποθέτηση του πλέγματος κάτω από τους μυς.
  • Η προσφερόμενη μεγέθυνση της λαπαροσκόπησης έχει σαν αποτέλεσμα οι ανατομικές δομές να φαίνονται με εξαιρετική ευκρίνεια, η απώλεια αίματος να είναι μηδαμινή και οι πιθανότητες υποτροπής κάτω από 1%

Τι πλέγμα θα χρησιμοποιηθεί;

Η επιλογή του πλέγματος γίνεται με βάση το είδος, το μέγεθος και τη θέση της κήλης, καθώς και με γνώμονα το πόσο σύντομα θα επιστρέψει στις καθημερινές του δραστηριότητες ο ασθενής.

Υπάρχουν ποιότητες πλέγματος;

Στην αγορά κυκλοφορεί πληθώρα πλεγμάτων σε διάφορες τιμές και ποιότητες. Η χειρουργική ομάδα του Δρ. Ηλία επιλέγει πλέγματα βιοσυμβατά, που ενσωματώνονται δηλαδή στον ανθρώπινο οργανισμό, και υψηλής ποιότητας κατασκευής.

Σε βοήθησε αυτό το άρθρο;

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές. Δες περισσότερα.