Κάπνισμα: συμβουλές για τη διακοπή του

Κάπνισμα: συμβουλές για τη διακοπή του

Κάπνισμα: συμβουλές για τη διακοπή τουΤο κάπνισμα αποτελεί μία από τις πιο συχνές βλαβερές συνήθειες των σύγχρονων ανθρώπων. Παρόλο που, πλέον, οι αρνητικές συνέπειες του καπνίσματος επισημαίνονται καθημερινά τόσο στους καπνιστές όσο και στους μη καπνιστές, η συνήθεια αυτή συνεχίζει να αποτελεί επιλογή πολλών ατόμων και δυστυχώς, κάθε ηλικίας.

Ας δούμε αναλυτικά πόσο βλαβερό είναι το κάπνισμα για τον οργανισμό

Ο καπνός του τσιγάρου παράγει μονοξείδιο του άνθρακα. Το μονοξείδιο του άνθρακα μειώνει την ικανότητα του αίματος να μεταφέρει οξυγόνο στο σώμα, και ως εκ τούτου, επιβαρύνει την καρδιά και την αναπνοή. Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, το κάπνισμα μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα υγείας όπως η αυξημένη αρτηριακή πίεση, οι πνευμονοπάθειες, τα εγκεφαλικά επεισόδια και γενικότερα, οι καρδιαγγειακές παθήσεις.

Παθητικό κάπνισμα

Το παθητικό κάπνισμα αποτελεί έναν εξίσου επικίνδυνο και επιβαρυντικό για την υγεία παράγοντα. Προβλήματα υγείας μπορεί να προκαλέσει ακόμη και στα παιδιά, τα οποία είναι συνήθως παθητικοί καπνιστές, καθώς αυξάνει τον κίνδυνο καρδιοπαθειών, πνευμονοπάθειας, πεπτικών διαταραχών και καρκίνου.

Πόσο σημαντική είναι η διακοπή του καπνίσματος για τον οργανισμό;

Οι επιστήμονες αναφέρουν πως λίγο μετά τη διακοπή του καπνίσματος η νικοτίνη παύει να υπάρχει στον οργανισμό. Μέσα σε ένα μικρό χρονικό διάστημα, τα επίπεδα οξυγόνου στο αίμα αγγίζουν τα φυσιολογικά, ενώ η αρτηριακή πίεση μειώνεται. Για να επανέλθει και πάλι σε φυσιολογικά επίπεδα, ωστόσο, σύμφωνα με τους γιατρούς, θα πρέπει να περάσει περίπου ένας μήνας.

Το άτομο που έχει διακόψει το κάπνισμα βλέπει ορατές διαφορές στην καθημερινότητά του. Η αντοχή του βελτιώνεται, ενώ οι πνεύμονές του λειτουργούν καλύτερα, το ίδιο και οι αισθήσεις του.

Μέσα σε μερικούς μήνες, βελτιώνεται η κυκλοφορία του αίματος, ενώ μέσα σε λίγα χρόνια ο κίνδυνος καρδιακών προβλημάτων που σχετίζονται με το κάπνισμα μειώνεται σημαντικά.

Κάνε ένα δώρο στον εαυτό σου

Μην αναβάλλεις τη διακοπή του καπνίσματος. Κάνε ένα δώρο στον εαυτό σου και στην οικογένειά σου και κόψε το κάπνισμα. Η διακοπή του καπνίσματος δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση. Χρειάζεται κόπο, προσπάθεια και αποφασιστικότητα. Μην διστάσεις να ζητήσεις βοήθεια από ένα γιατρό για να σε συμβουλέψει σχετικώς. Ακόμη και μέσα σε νοσοκομεία υπάρχουν εξειδικευμένα κέντρα που παρέχουν συμβουλές και βοήθεια για τη διακοπή του καπνίσματος.

Από την Ιωάννα Βλάσση, ιατρική συντάκτρια του doctoranytime.gr

 

Σε βοήθησε αυτό το άρθρο;

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές. Δες περισσότερα.