Πώς να απαλλαγείς από την ιγμορίτιδα

 

Γράφει η Παταρίδου Ανατολή, ΩΡΛ και συνεργάτιδα του doctoranytime.gr

Όταν ένα μπούκωμα στη μύτη επιμένει και συνοδεύεται από συμπτώματα όπως o πονοκέφαλος με έκταση προς τα δόντια, το αίσθημα κόπωσης, οι πυώδεις βλέννες, ο βήχας και τα συχνά δέκατα, τότε είναι πολύ πιθανό να πρόκειται για ιγμορίτιδα.

Η ιγμορίτιδα μπορεί να προκληθεί από ιογενή ή μικροβιακή λοίμωξη, τραυματισμό, φλεγμονές των δοντιών, ανατομικές ανωμαλίες στο ρινικό διάφραγμα ή στον μέσο ρινικό πόρο και υπερτροφία των κογχών.

Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε και την αλλεργική ρινίτιδα (με ή χωρίς πολύποδες), η οποία ταλαιπωρεί μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού, με σημαντικό προδιαθεσικό παράγοντα τον δυτικό τρόπο οικιακής διαβίωσης, την έλλειψη άσκησης και τη διατροφή με πολλά ζωικά προϊόντα.

 

Ποιες είναι οι επιπτώσεις της ιγμορίτιδας και πώς αντιμετωπίζεται;

Οι επιπτώσεις της ιγμορίτιδας, ειδικά της χρόνιας μορφής της, είναι πολλές και επηρεάζουν την ποιότητα ζωής, καθώς προκαλούν κούραση και μειωμένη ευεξία.

Το βασικό βήμα στην αντιμετώπιση της ιγμορίτιδας είναι ο ενδοσκοπικός έλεγχος της μύτης και η αξονική τομογραφία του σπλαχνικού κρανίου, ώστε να καθοριστούν με ακρίβεια τα αίτια και η έκταση της φλεγμονής.

Ανάλογα με τα ευρήματα, η αντιμετώπιση μπορεί να είναι συντηρητική ή χειρουργική. Η συντηρητική θεραπεία περιλαμβάνει τη χορήγηση κατάλληλης αντιβίωσης σε συνδυασμό με πλύσεις και ρινικά σπρέι, αλλά πολύ συχνά δεν λύνει το πρόβλημα. Η χειρουργική επέμβαση κρίνεται απαραίτητη όταν, παρά τη φαρμακευτική αγωγή, η ιγμορίτιδα επιμένει και τεκμηριώνεται ενδοσκοπικά και απεικονιστικά.

Στις επίμονες αυτές περιπτώσεις όπου η λύση τελικά είναι η χειρουργική αντιμετώπιση, είναι σημαντικό να γίνεται έγκαιρα και να μην προκύπτουν επιπλοκές από τα γύρω όργανα, όπως το μάτι, ο εγκέφαλος ή τα αφτιά. Σήμερα, χάρη στην εξέλιξη της τεχνολογίας, οι επεμβάσεις αυτές γίνονται ενδοσκοπικά με μεγάλη ακρίβεια στους χειρισμούς, χάρη στη μεγέθυνση, τον φωτισμό και τη χρήση της νευροπλοήγησης. Συγχρόνως, στην ίδια επέμβαση μπορούν να διορθωθούν, αν υπάρχουν, το στραβό διάφραγμα, οι κόγχες και οι πολύποδες ανώδυνα, χωρίς πρήξιμο ή μελάνιασμα.

Η ενδοσκοπική μέθοδος προσφέρει ανώδυνη, χωρίς τομές, ριζική λύση στην αντιμετώπιση των ιγμορίτιδων, εξασφαλίζοντας άμεση επαναφορά του ασθενούς στις δραστηριότητές του, καθώς και σταδιακή βελτίωση μέσα σε έναν μήνα όλων των ενοχλητικών συμπτωμάτων.

Ακόμα, στους ασθενείς με αλλεργική ρινίτιδα και άσθμα αλλάζει το προφίλ αυτής της χρόνιας νόσου και δίνει τη δυνατότητα να μην είναι εύκολος στόχος στις λοιμώξεις του αναπνευστικού.

 

Σε βοήθησε αυτό το άρθρο;

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές. Δες περισσότερα.