Ποια φαγητά τονώνουν την ευφυΐα των παιδιών;
Πολύς λόγος έχει γίνει τελευταία για τις «έξυπνες τροφές», αυτές δηλαδή που χαρίζουν στον εγκέφαλό μας υγεία, ενισχύουν τη μνήμη και τη διαύγεια, τονώνουν το νευρικό σύστημα και βοηθούν στην υγιή ανάπτυξη του εγκεφάλου και της νόησης των παιδιών. Τώρα που η νέα σχολική χρονιά αρχίζει, καλό είναι να «οπλίσουμε» τα παιδιά με τις απαραίτητες βιταμίνες που χρειάζονται για να αριστεύσουν με το σπαθί τους!
Μέσα από τη διατροφή τα παιδιά αναπτύσσονται σωστά από όλες τις απόψεις και ενισχύουν τόσο το ανοσοποιητικό όσο και το διανοητικό τους σύστημα. Ποιες είναι όμως οι τροφές που πρέπει οπωσδήποτε να εντάξουμε σε αφθονία στο διατροφολόγιο των παιδιών από τα πρώτα κιόλας χρόνια της ζωής τους;
Το νερό – Το νερό βοηθά στην ενυδάτωση του οργανισμού και ως εκ τούτου στην καλύτερη λειτουργία του εγκεφάλου. Όσο περισσότερο νερό καταναλώνει ένα παιδί τόσο περισσότερο βοηθά τον εγκέφαλό του να λειτουργήσει γρηγορότερα και με πληρότητα.
Η σοκολάτα – Πάει πια ο καιρός που πιστεύαμε ότι η σοκολάτα είναι βλαβερή για την υγεία. Πλέον οι έρευνες αποδεικνύουν ότι η κατανάλωση μαύρης – το τονίζω αυτό- σοκολάτας είναι ευεργετική, καθώς είναι πλούσια σε φλαβονοειδή και αντιοξειδωτικές ουσίες και ενισχύει τη σωστή λειτουργία του εγκεφάλου. Επιπλέον, η καφεΐνη η οποία περιέχει διατηρεί τον εγκέφαλο σε εγρήγορση και δημιουργεί γενικότερη ευεξία. Για τα παιδιά είναι μία έξτρα πηγή ενέργειας για να ανταποκριθούν στις απαιτητικές σχολικές ημέρες.
Τα σταφύλια και τα μήλα– Αυτά τα δύο φρούτα αποτελούν άλλη μια πηγή πλούσια σε φλαβονοειδή και αντιοξειδωτικά που ενισχύουν την ορθή και ταχεία λειτουργία του εγκεφάλου. Είναι γνωστό ότι ένα μήλο την ημέρα καθιστά τον εγκέφαλο σε εγρήγορση και αυξάνει τη διαύγεια.
Τα λιπαρά ψάρια– Τα λιπαρά ψάρια, ήτοι ο σολομός, οι σαρδέλες και ο τόνος, είναι πλούσια σε καλά λιπαρά, δηλαδή τα λεγόμενα Ω-3 λιπαρά οξέα. Τα ψάρια είναι ίσως η πιο σημαντική ενίσχυση του μυαλού που μπορούμε να προσφέρουμε στα παιδιά. Είναι επιστημονικά τεκμηριωμένο και βέβαιο ότι τα ψάρια τονώνουν την υγεία του εγκεφάλου, τη μνήμη και την ικανότητα προσήλωσης.
Τα πράσινα λαχανικά – Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά είναι πλούσια σε βιταμίνη Β, φυλλικό οξύ και βιταμίνη C. Η αντιοξειδωτική τους δράση είναι γνωστή και αποτελεσματική απέναντι στη λειτουργία του εγκεφάλου, στη διατήρηση της διαύγειας της σκέψης και στο αίσθημα κόπωσης.
Το ελαιόλαδο – Είναι το πιο σημαντικό αντιγηραντικό του εγκεφάλου και έχει σπουδαία αντιοξειδωτική δράση, ενώ ταυτόχρονα, αυξάνει την καλή χοληστερόλη και μειώνει την κακή.
Οι ντομάτες – Οι ντομάτες είναι πλούσιες σε βιταμίνη Ε, Β6, ιχνοστοιχεία, μαγνήσιο, φώσφορο και πλήθος άλλων θρεπτικών στοιχείων που είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη ενός παιδιού. Ταυτόχρονα, ενισχύουν και το ανοσοποιητικό του σύστημα ενάντια στις ιώσεις και την εποχική γρίπη.
Οι ξηροί καρποί – Οι ξηροί καρποί αποτελούν ένα αγαπημένο σνακ των παιδιών. Και πολύ καλά κάνουν, διότι χαρίζουν ενέργεια, πρωτεΐνες και βιταμίνη Ε. Η τελευταία είναι άκρως απαραίτητη για την ανάπτυξη της γνωστικής λειτουργίας του παιδιού. Επίσης, αποτελούν ένα πρώτης τάξεως σνακ για το σχολείο, καθώς αναπληρώνουν την ενέργεια και αυξάνουν την εγρήγορση του εγκεφάλου. Προτιμήστε φουντούκια, καρύδια και αμύγδαλα.