Ευερέθιστο έντερο και σπαστική κολίτιδα

Ευερέθιστο έντερο και σπαστική κολίτιδα

Τα προβλήματα ευερέθιστου εντέρου και σπαστικής κολίτιδας εκδηλώνονται ολοένα και συχνότερα τη σημερινή εποχή. Αν υποφέρετε κι εσείς από έντονα φουσκώματα και πρήξιμο στην περιοχή της κοιλιάς, τότε ίσως πάσχετε κι εσείς από σπαστική κολίτιδα ή ευερέθιστο έντερο.

Η σπαστική κολίτιδα αποτελεί μία από τις συχνότερες παθήσεις του γαστρεντερικού συστήματος. Πρόκειται για μία καλοήθη πάθηση και οφείλεται σε σπασμούς που έχουν δημιουργηθεί λόγω της διαταραγμένης λειτουργίας του εντέρου.

Το σύνηθες σύμπτωμα είναι το αιφνίδιο φούσκωμα της κοιλιάς. Επίσης, συχνά εντοπίζονται πόνοι στην κοιλιά και διαταραχές στις κενώσεις (είτε με τη μορφή διάρροιας είτε με τη μορφή δυσκοιλιότητας).

Ποια είναι τα αίτια της σπαστικής κολίτιδας;

Η σπαστική κολίτιδα είναι μία λειτουργική διαταραχή. Σημαντικό ρόλο παίζει η ψυχολογία του ατόμου, καθώς πολλοί ασθενείς αναφέρουν ότι η κατάσταση εντείνεται όταν πιέζονται ψυχολογικά. Οι νέες έρευνες έχουν αποδείξει ότι για τη νόσο δεν ευθύνονται οι τροφές, γι΄ αυτό και δεν είναι απαραίτητο ο ασθενής να ακολουθεί αυστηρές δίαιτες.

Πώς γίνεται η διάγνωση της σπαστικής κολίτιδας και του ευερέθιστου εντέρου;

Για τη διάγνωση της νόσου απαιτείται η λεπτομερής καταγραφή του ιστορικού του ασθενούς. Απαιτούνται συμπληρωματικά εξετάσεις από γαστρεντερολόγο όπως η ακτινογραφία του παχέως εντέρου, του στομαχιού ή κολονοσκόπηση και υπερηχογράφημα κοιλίας.

Πώς αντιμετωπίζεται η σπαστική κολίτιδα;

Η θεραπεία της νόσου απαιτεί χρόνια αγωγή. Πρόκειται για μία πάθηση που ταλαιπωρεί τον ασθενή χρόνια. Η νόσος μπορεί να αντιμετωπιστεί είτε φαρμακευτικά είτε με απλές πρακτικές συμβουλές από τον γαστρεντερολόγο.

Μεταξύ άλλων στις συμβουλές αυτές συμπεριλαμβάνονται η αποφυγή κατανάλωσης τροφών που επιδεινώνουν τα συμπτώματα όπως τα γαλακτοκομικά και ο καφές, η αποφυγή κατανάλωσης τροφίμων ολικής άλεσης, ο περιορισμός του στρες και της κατανάλωσης αλκοόλ, η διακοπή του καπνίσματος.

Σε βοήθησε αυτό το άρθρο;

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές. Δες περισσότερα.