Έρευνα: Πώς να καταπολεμήσεις τις φοβίες σου!

φοβιες

Από την Ιωάννα Βλάσση, ιατρική συντάκτρια του doctoranytime.gr

φοβιεςΜπορεί οι καιροί μας όντως να μην ενδείκνυνται για απαλλαγή από τις φοβίες και το άγχος μας (για την ακρίβεια είναι η καταλληλότερη περίοδος για να αναπτυχθούν και να ακμάσουν κι άλλες), όμως είναι γεγονός ότι κάτι πρέπει να κάνουμε για να απαλλαγούμε από αυτές το ταχύτερο δυνατό.

Αυτήν ακριβώς την άποψη είχαν και οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Σικάγο, οι οποίοι κλήθηκαν να βρουν τον μαγικό τρόπο με τον οποίο θα καταφέρουμε να απαλλαγούμε από την απίστευτα ενοχλητική αίσθηση της φοβίας. Πώς προσπάθησαν να το επιτύχουν αυτό; Μέσω της αποπομπής της δυσάρεστης σκέψης που συνδέεται με το αντικείμενο του φόβου μας.

Πιο συγκεκριμένα, ερευνητές του πανεπιστημίου Northwestern του Σικάγο αποφάσισαν να αποπέμψουν τις φοβίες 15 ατόμων που συμμετείχαν στο πείραμα, μέσω του… ύπνου!

Στη μελέτη συμμετείχαν 15 εθελοντές και τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Nature Neuroscience, αφού πρώτα είχαν πραγματοποιήσει συνεδρίες σε ψυχολόγους, όπου και κατέθεσαν ποιες ακριβώς ήταν οι φοβίες που τους ταλαιπωρούσαν και πώς δημιουργήθηκαν.

Κατά το στάδιο του πιο βαθύ ύπνου, φοβίεςτο οποίο θεωρείται ότι είναι και το στάδιο όπου ένα άτομο καταγράφει στη μνήμη του όλα τα γεγονότα που συνέβησαν ή σκέφτηκε ή είδε μέσα στη μέρα, οι ερευνητές έδιωξαν τις πιο δυσάρεστες και τρομακτικές εμπειρίες που θα γίνονταν αναμνήσεις.

Μέσω της υπνοθεραπείας οι εθελοντές εκτέθηκαν στο αντικείμενο του φόβου τους, έκαναν την απαραίτητη σύνδεση με μυρωδιές που συνδέονταν με το γεγονός και στη συνέχεια, έκαναν χρήση ανεπαίσθητων ηλεκτροσόκ. Κατά τη διάρκεια του σταδίου του βαθύ ύπνου απελευθέρωσαν μυρωδιές που συνδέονταν με το αντικείμενο του φόβου τους. Στη συνέχεια, μέτρησαν το αίσθημα φόβου μέσω των επιπέδων ιδρώτα και μέσω μαγνητικής τομογραφίας κατάφεραν να αποτυπώσουν το επίπεδο μείωσης του φόβου αυτού.

Μπορεί να μην είναι ο ασφαλέστερος και ευκολότερος τρόπος να απαλλαγούμε άμεσα από τους φόβους μας, ωστόσο μπορεί αυτό να είναι το εφαλτήριο για περαιτέρω έρευνες και πειράματα που θα βρουν επιτέλους έναν μαγικό τρόπο να εξαφανίσουν κάθε αίσθημα φόβου και κρίσης πανικού μέσω υπνοθεραπείας ή άλλων διεργασιών. Άλλωστε οι φοβίες απασχολούν και ταλαιπωρούν την πλειοψηφία του πληθυσμού (αν όχι και όλον τον πληθυσμό) και τέτοιου είδους έρευνες θα μπορούσαν να προσφέρουν πολλά στη βελτίωση του τρόπου ζωής και σκέψης των ατόμων σήμερα.

 

 

Σε βοήθησε αυτό το άρθρο;

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές. Δες περισσότερα.