Επιδερμικές κύστες: τι είναι και πώς μπορείτε να τις αντιμετωπίσετε;

epidermiki kusti

Η επιδερμική κύστη απαντάται πολύ συχνά και μάλιστα σε πολλά μέρη του σώματός μας. Πρόκειται για μία μικρή διόγκωση στην επιφάνεια του δέρματος, η οποία είναι έντονη και περιέχει σμήγμα. Συνήθως τις συναντούμε στο πρόσωπο, στο κεφάλι, στην πλάτη και στα αφτιά.

Δες ακόμα: Κύστη Κόκκυγος: σύγχρονες μέθοδοι αντιμετώπισής της

Είναι σημαντικό ο ασθενής να σπεύσει εγκαίρως στο γιατρό, ώστε να είναι πιο αποτελεσματική και άμεση η θεραπεία των συμπτωμάτων.

Γιατί δημιουργούνται οι κύστεις στην επιδερμίδα;

Η κύστη δημιουργείται όταν οι αδένες παράγουν σμήγμα και το “στέλνουν” στο δέρμα. Το σμήγμα που παράγεται συγκεντρώνεται μέσα στον αδένα και όταν εκείνος “βουλώσει”, το σμήγμα μη μπορώντας να βρει διέξοδο αρχίζει να “φουσκώνει”.

Η κυστική ακμή αποτελεί μία βασική αιτία δημιουργίας επιδερμικών κύστεων. Απαντάται συχνότερα σε άνδρες και έχει την μορφή έντονης και βαριάς ακμής. Αν δεν αντιμετωπιστεί σωστά και εγκαίρως μπορεί να αφήσει τα σημάδια της στο πρόσωπο του ατόμου.

Πώς θεραπεύονται;

Αν η κύστη βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο και έχει μολυνθεί από κάποιο μικρόβιο χορηγούνται αντιβιοτικά και τοπικά αλοιφή. Συνήθως προτείνεται η χειρουργική αφαίρεσή της. Η επέμβαση γίνεται με τοπική αναισθησία και πρέπει να είναι ολοκληρωτική και εις βάθος, αλλιώς η κύστη μπορεί να επανεμφανιστεί.

Όταν πρόκειται για κυστική ακμή μπορεί να χρειαστεί να χορηγηθούν αντισυλληπτικά ή αντιβιοτικά σκευάσματα. Η αντιμετώπιση της φλεγμονής είναι πολύ πιο εύκολη όταν γίνεται άμεσα και από ειδικό γιατρό ( Δερματολόγο – Αφροδισιολόγο ή Γενικό Χειρουργό).

Ποιοι κίνδυνοι ελλοχεύουν;

Υπάρχει κίνδυνος η επιδερμική κύστη να επιμολυνθεί από μικρόβια που θα μεταφέρουμε εμείς είτε με τα χέρια μας είτε με άμεση επαφή με μολυσμένη επιφάνεια. Στη συνέχεια, μπορεί η κύστη να μεγαλώσει πολύ και μέσα σε λίγες μόνο μέρες να εμφανίσει πολύ πύον.

Αυτό συνεπάγεται ότι όταν έρθει η ώρα να γίνει η επέμβαση, η τομή θα είναι πολύ μεγαλύτερη. Σε αυτή την περίπτωση προτείνεται συνεχής διάνοιξη του αποστήματος μέχρι η φλεγμονή να περιοριστεί και τελικά, να αφαιρεθεί με επέμβαση το τοίχωμα της κύστης.

Σε βοήθησε αυτό το άρθρο;

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές. Δες περισσότερα.