Γιατί δε θυμόμαστε πάντα τα όνειρά μας;

Γιατί δε θυμόμαστε τα όνειρά μας;

Οι περισσότεροι άνθρωποι θεωρούν πως τα όνειρα κάτι σημαίνουν…πως μέσω των ονείρων μας ξαναζούμε στιγμές που έχουμε ζήσει ή λαμβάνουμε σημάδια για κάτι που ίσως συμβεί στο μέλλον. Κι αν όμως δεν θυμόμαστε τα όνειρά μας;

Τι ακριβώς συμβαίνει λοιπόν με αυτούς τους ανθρώπους που δεν μπορούν να θυμηθούν τα όνειρά τους;

Καταρχάς, να καταστήσουμε σαφές ότι όλοι μας βλέπουμε όνειρα κατά τη διάρκεια του ύπνου. Ωστόσο, αν την επόμενη μέρα δεν μπορούμε να τα ανακαλέσουμε στη μνήμη μας, υπεύθυνο γι’ αυτό είναι το ίδιο μας το μυαλό.

Πιο συγκεκριμένα, υπεύθυνη είναι η περιοχή του εγκεφάλου που μας βοηθά να προσεγγίσουμε μια πληροφορία. Έρευνες έχουν αποδείξει ότι αυτή η περιοχή είναι σημαντικά πιο ενεργή σε ανθρώπους που μπορούν να θυμηθούν μετά τα όνειρά τους και ότι αυτή η δραστηριότητα από μόνη της είναι κάτι που ενισχύει την κωδικοποίηση των ονείρων στο μυαλό.

«Οι άνθρωποι που δεν θυμούνται τα όνειρά τους αποδείχθηκε ότι ήταν λιγότερο συγκεντρωμένοι σε εξωτερικά ερεθίσματα σε σχέση με αυτούς που τα θυμούνται», αναφέρουν τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης ως αποτέλεσμα επιστημονικής μελέτης. Η ίδια μελέτη ανέφερε πως αυτοί που μπορούν να θυμηθούν τα όνειρά τους ξυπνούν συχνότερα κατά τη διάρκεια της νύχτας, πιθανόν λόγω του ότι το μυαλό τους γενικώς αντιδρά στους ήχους, τόσο όσο είναι ξύπνιοι όσο και όταν κοιμούνται.

Γιατί συμβαίνει αυτό; Σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη σε ερευνητικό κέντρο νευρολογικών παθήσεων της Lyon, οι άνθρωποι που θυμούνται τα όνειρά τους είναι εκείνοι που λίγο μετά ξύπνησαν.

Αυτό συμβαίνει διότι ένα μυαλό που έχει ξυπνήσει μπορεί να προσεγγίσει νέες πληροφορίες και επομένως, μπορεί να διατηρήσει στη μνήμη του το όνειρο.

Αν τα όνειρά σου επηρεάζουν την ποιότητα του ύπνου σου, μη διστάσεις να απευθυνθείς σε ένα κέντρο μελέτης ύπνου. Είναι σημαντικό ο ύπνος να είναι αρκετός τόσο ποιοτικά όσο και ποσοτικά, διότι σε διαφορετική περίπτωση επηρεάζεται η ποιότητα ζωής ενός ατόμου και η επάρκειά του στις καθημερινές δραστηριότητες. Συχνά οι άνθρωποι που δεν κοιμούνται καλά κατά τη διάρκεια της νύχτας παρουσιάζουν μειωμένη απόδοση στην εργασία ή και στο σχολείο. Είναι πολύ σημαντικό να εντοπιστεί η αιτία που επηρεάζει τον ύπνο και να αντιμετωπιστεί άμεσα, ώστε να αποφευχθούν τυχόν προβλήματα υγείας που προκύπτουν όταν ένα άτομο δεν απολαμβάνει έναν καλό ποιοτικά ύπνο.

 

Σε βοήθησε αυτό το άρθρο;

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές. Δες περισσότερα.