Botox: Η αναίμακτη μέθοδος που διώχνει τα σημάδια του χρόνου από το πρόσωπο

botox

Η αισθητική οφθαλμολογία διαρκώς εξελίσσεται παρέχοντας υπηρεσίες που σκοπό έχουν την εξάλειψη των σημαδιών του χρόνου από το πρόσωπο στην περιοφθάλμια περιοχή με τη χρήση υλικών και μηχανημάτων. Ένα από  τα ασφαλέστερα υλικά σε χέρια ειδικού και ίσως αυτό με τα πιο θεαματικά αποτελέσματα είναι η βοτουλινική τοξίνη (BOTOX, DYSPORT κ.ά.).

Η θεραπεία των ρυτίδων έκφρασης με botox είναι μία από τις γνωστότερες και αποτελεσματικότερες θεραπείες αντιγήρανσης. Μιλήσαμε για τη χρήση του Botox στην αισθητική ιατρική με τον κ. Αντώνιο Λακίδη, Οφθαλμίατρο, ο οποίος μας λύνει όλες τις απορίες μας γύρω από αυτή την αναίμακτη μέθοδο.

Κύριε Λακίδη, το BOTOX (βοτουλινικη τοξινη) είναι «δηλητήριο»;

Η βοτουλινική τοξίνη είναι ένα σύμπλεγμα πρωτεϊνών που παράγεται από το βακτήριο Clostridium Botulinum και είναι σε θέση να εξασθενήσει τον σπασμό των μυών.

Για αισθητικούς λόγους δεν έχει καμία παρενέργεια, γιατί περιορίζεται τοπικά στους μύες. Αυτή η ουσία δρα στο μυ στο επίπεδο της ελευθέρωσης της ακετυλχολίνης, μπλοκάροντας την μετάδοση της.

botox prin meta

Και τι είναι η ακετυλχολίνη;

Είναι ουσία που κάνει τους μύες να συσπώνται. Αυτή η ουσία υπάρχει στη νευρομυϊκή σύναψη, στέλνει μήνυμα στο μυ να συσταλεί, δηλαδή να σφίξει. Έτσι, το botox μπλοκάρει τη μετάδοσή της και έτσι, εξασθενεί ο σπασμός των μυών.

Μπορούν όλοι να κάνουν ενέσεις (θεραπεία) με botox;

Όλοι εκτός από έγκυες, γυναίκες που βρίσκονται στην περίοδο της γαλουχίας, άτομα με προβλήματα μυών, που προσλαμβάνουν αντιβιοτικά (αμινογλυκοσιδες) και έχουν υπερευαισθησία στην αλβουμίνη ή παρουσιάζουν φλεγμονή στην περιοχή του άνω τριτημορίου του προσώπου.

Είναι επίπονη η διαδικασία;

Οι ενέσεις δεν είναι επίπονες, δεν χρειάζεται καν τοπική αναισθησία.

Τι πρέπει να προσέξουμε και ποιες είναι οι παρενέργειες του botox;

Δεν πρέπει να κάνουμε μασάζ στην περιοχή που έγινε η εφαρμογή του, δεν πρέπει να χρησιμοποιήσουμε σεσουάρ για τα μαλλιά ή ζεστό ντους και ηλιοθεραπεία για τουλάχιστον 24-48 ώρες. Οι παρενέργειες που έχουν γενικώς αναφερθεί είναι:

 • οίδημα
 • ερύθημα
 • εκχύμωση
 • κεφαλαλγίες (σπανίως)
 • τάση προς εμετό (σπανίως)
 • ιλίγγους (σπανίως)

Ποιες ρυτίδες μπορούμε να σβήσουμε;

Τις ρυτίδες που βρίσκονται στα εξής σημεία:

 • άνω τριτημόριο του προσώπου
 • πόδι χήνας
 • μεσόφρυο
 • μέτωπο
 • εξωτερική περιοχή του κάτω βλεφάρου (υπό προϋποθέσεις)

Επίσης, μπορούν να διορθωθούν με ιδιαίτερη προσοχή και άλλες περιοχές όπως η όψη φλοιού πορτοκαλιού στο σαγόνι και η χαλάρωση στο λαιμό. Επιπλέον, μπορούμε να σηκώσουμε τις γωνίες του στόματος, τη μύτη, να βελτιώσουμε το χαμόγελο και γενικότερα, να βελτιώσουμε την όψη που παραμορφώνεται από τη σύσπαση μιας ομάδας μυών.

botox prin meta

Φοβάμαι ότι μετά το botox θα μείνω ανέκφραστη/ος. Μπορεί να συμβεί;

Ασφαλώς όχι, η δόση του botox μειώνει μονό την σύσπαση των μυών, αλλά δεν τους παραλύει. Και επιπλέον οι καινούργιες οδηγίες συστήνουν λιγότερη ποσότητα, αλλά σωστότερη κατανομή της βοτουλινικής τοξίνης στους μύες.

Πόσο διαρκεί το αποτέλεσμα;

Το αποτέλεσμα αρχίζει να εμφανίζεται 2-7 ήμερες μετά την έγχυση. Το μέγιστο αποτέλεσμα φαίνεται σε 15 ημέρες. Η διάρκειά του είναι από 3-6 μήνες και μπορεί να επαναληφθεί.

Ποια είναι η κατάλληλη ηλικία για να κάνει κάποιος botox;

Δεν υπάρχουν όρια. Αρκεί μόνο οι ενδιαφερόμενοι να είναι πάνω από 18-20 ετών. Συνήθως όμως η χρήση σε τόσο μικρες ηλικίες δεν έχει νόημα.

Mε το botox μπορεί να ανέβει και το φρύδι;

Αν θέλουμε μπορούμε να σηκώσουμε το φρύδι, χωρίς να αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση (συνήθως σε αντρικά πρόσωπα δεν θέλουμε). Αρκούν 1 με 2 μονάδες για να παραλύσουμε το άνω έξω τμήμα του σφιγκτήρα μυός των βλεφάρων.

Μπορεί να δημιουργηθεί πτώση βλέφαρου μετά την έγχυση;

Αυτό μπορεί να γίνει όταν το botox δεν γίνεται από χέρια εξειδικευμένου ιατρού που να γνωρίζει σωστά την ανατομία των μυών του οφθαλμού, του μετώπου και των υπόλοιπων μυών του προσώπου.

Αν το αποτέλεσμα δεν με ικανοποιήσει, μπορούμε να το διορθώσουμε;

Βεβαίως γύρω στη 15η ημέρα από την πρώτη έγχυση, όπου γίνεται και το follow up.

botox prin meta

Κύριε Λακίδη, μπορεί το botox να γίνει επικίνδυνο;

Εάν ο γιατρός γνωρίζει καλά την ανατομία και το εφαρμόζει σωστά δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Σε κάθε ασθενή για θεραπεία ρυτίδων αντιστοιχούν μάξιμουμ 50 μονάδες botox. Σε ασθενείς με νευρολογικά προβλήματα αντιστοιχούν 450 μονάδες.

Άρα το συμπέρασμα που βγαίνει είναι ότι η ποσότητα είναι πολύ μικρή για τις αισθητικές εφαρμογές.

Τι είναι το babybotox;

Το baby botox είναι ουσιαστικά η εφαρμογή μπότοξ στο νέο πρόσωπο με σκοπό τη διατήρηση της νεότητάς του και την επιβράδυνση της μονιμοποίησης των ρυτίδων έκφρασης. Το baby botox διαφέρει από το κλασικό μπότοξ στο ότι χρησιμοποιούνται μικρότερες δόσεις φαρμάκου, ενώ η αραίωσή του παραμένει η ίδια με την κλασική θεραπεία. Οι περιοχές έγχυσης του baby botox επίσης μπορεί να είναι διαφορετικές, αφού ο στόχος δεν είναι οι ρυτίδες αυτές καθαυτές.  Το αποτέλεσμα είναι να σβήνουν οι πολύ λεπτές γραμμές και να τονίζεται η φυσική λάμψη του προσώπου. Το baby botox ονομάζεται και actor’s botox ή micro botox.

Τι είναι το mesobotox;

Το mesobotox είναι μια σύγχρονη τεχνικά διαφοροποιούμενη χρήση του botox, όπου χρησιμοποιείται σε πολύ μεγαλύτερη αραίωση, σε περισσότερα σημεία και κυρίως επιφανειακά. Δηλαδή στις ανώτερες μυϊκές στοιβάδες. Χρησιμοποιείται κυρίως στο κάτω μέρος του προσώπου και στο λαιμό και σε κάποιες περιπτώσεις και κάτω από τα μάτια.

Σε βοήθησε αυτό το άρθρο;

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές. Δες περισσότερα.