Ο Ben Stiller μιλάει για τον καρκίνο που αντιμετώπισε

καρκίνο του προστάτη

καρκίνο του προστάτη

Ο γνωστός ηθοποιός του Hollywood Ben Stiller αποκάλυψε την προηγούμενη Τρίτη ότι είχε διαγνωστεί με καρκίνο του προστάτη το 2014. Ο όγκος αφαιρέθηκε άμεσα, λίγους μήνες αργότερα και από τότε ο ηθοποιός δεν έχει ξαναεμφανίσει κάποιο σημάδι του καρκίνου.

Ο Ben Stiller έκανε αυτή τη σημαντική δήλωση στη ραδιοφωνική εκπομπή του Howard Stern, αλλά έγραψε και ένα προσωπικό, ιδιαίτερο άρθρο στην πλατφόρμα Medium. Με αυτό τον τρόπο θέλησε να τονίσει την σπουδαιότητα εξέτασης για τον καρκίνο του προστάτη και πώς του έσωσε τη ζωή.

Ο ίδιος στο κείμενό του αναφέρει:
“Η εξέταση PSA μου έσωσε τη ζωή. Κυριολεκτικά. Αυτός είναι ο λόγος που γράφω αυτό εδώ τώρα. Έχουν υπάρξει αρκετές αμφιλεγόμενες απόψεις σχετικά με αυτή την εξέταση τα τελευταία χρόνια. Άρθρα για το αν είναι ασφαλής, έρευνες που θα μπορούσαν να ερμηνευτούν με διάφορους τρόπους, και συζητήσεις για το αν τελικά οι άντρες πρέπει να κάνουν [την εξέταση] ή όχι. Δεν μπορώ να προσφέρω μια επιστημονική οπτική στο θέμα, μόνο μια προσωπική, βάσει της εμπερίας μου. Το συμπέρασμα για μένα ήταν: Ήμουν τυχερός να έχω έναν γιατρό που με έβαλε να κάνω αυτό που λένε “βασικό” PSA test όταν ήμουν 46. Δεν έχω κανένα σύμπτωμα καρκίνου του προστάτη στην οικογένεια μου και ούτε είμαι μέσα στις ομάδες υψηλού κινδύνου. […] Επίσης, δεν είχα κανένα σύμπτωμα.”

Η εξέταση PSA (Prostate Specific Antigen – ειδικό προστατικό αντιγόνο) μετρά τα προστατικά κύτταρα στον οργανισμό ενός άνδρα. Αν τα επίπεδα αυτά είναι υψηλότερα του φυσιολογικού, τότε σημαίνει πως υπάρχει κάποιο πρόβλημα και συνιστάται περαιτέρω εξέταση και βιοψία για να διαπιστωθεί αν υπάρχει κακοήθης όγκος. Ο Οργανισμός Υγείας και κατ’ επέκταση και οι γιατροί προτείνουν η εξέταση να γίνεται μετά τα 50, ενώ αν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό, από τα 45.

Κάθε χρόνο, περισσότεροι από 100.000 άνδρες πεθαίνουν στο δυτικό κόσμο από τον καρκίνο του προστάτη, ενώ πολλές είναι οι περιπτώσεις που οφείλεται σε μη έγκαιρη διάγνωση.

“Πιστεύω πως οι άντρες πάνω από την ηλικία των 40 θα πρέπει να έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν την πιθανότητα της εξέτασης με το γιατρό τους και να μάθουν σχετικά με αυτή ώστε αν θέλουν να εξεταστούν. Μετά από [αυτή τη συζήτηση], ο ενημερωμένος ασθενής μπορεί να πάρει συνειδητές αποφάσεις σχετικά με το πώς θέλει να προχωρήσει.”

Ο αντίλογος και η κριτική που έχει δεχτεί το PSA test αφορά στο γεγονός ότι δεν διαπιστώνει αυτόν καθ’αυτόν τον καρκίνο, αλλά μόνο τους δείκτες των προστατικών κυττάρων. Έτσι, ανάλογα με το πώς θα ερμηνεύσει ο γιατρός τα αποτελέσματα, υπάρχει περίπτωση ασθενής με τύπο καρκίνου με χαμηλό ρίσκο, να κάνει επιπλέον εξετάσεις και MRI χωρίς κάποιον ιδιαίτερο λόγο, έχοντας εκθέσει τον εαυτό τους σε “υπερθεραπεία”.
“Είναι ένα περίπλοκο θέμα το οποίο, όμως, διαμορφώνεται ακόμα. Αλλά σε έναν κόσμο που δεν είναι τέλειος, πιστεύω πως ο καλύτερος τρόπος για να αποφασίσει κάποιος πώς θα δράσει σχετικά με τον πιο θεραπεύσιμο αλλά και θανατηφόρο καρκίνο, είναι η έγκαιρη διάγνωση.”

Κάθε χρόνο, περισσότεροι από 100.000 άνδρες πεθαίνουν στο δυτικό κόσμο από τον καρκίνο του προστάτη, ενώ πολλές είναι οι περιπτώσεις που οφείλεται σε μη έγκαιρη διάγνωση.

Για αυτό, μην αγνοείς την υγεία σου. Κλείσε τώρα ραντεβού με Ουρολόγο για να προλάβεις κάθε κίνδυνο, όπως τον πρόλαβε και ο Ben Stiller.

Σε βοήθησε αυτό το άρθρο;

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές. Δες περισσότερα.