Αποσυμφορητικά sprays για τη μύτη: Μήπως σας έχουν γίνει …κακή συνήθεια;

aposymphoritika spray

Τα τοπικά αποσυμφορητικά sprays μπορούν να δώσουν άμεση λύση και πραγματικά «ξεβουλώνουν» τη μύτη γρήγορα και αποτελεσματικά.

Δες ακόμα: Ιγμορίτιδα και ρινίτιδα: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε 

Οι διαφημίσεις στην τηλεόραση λένε αυτή τη φορά την αλήθεια! Δεν αναφέρουν, όμως, τις παρενέργειες! Η ανακούφιση που νιώθει κανείς με τα τοπικά αποσυμφορητικά είναι τόσο μεγάλη που δυσκολεύεται να σταματήσει τη χρήση τους και καταλήγει να κάνει κατάχρηση. Τότε ξεκινάει ένας φαύλος κύκλος: ενώ το κρυολόγημα έχει περάσει, η μύτη έχει… «εθιστεί» στο αποσυμφορητικό και αν ο ασθενής δεν το χρησιμοποίει συνεχώς, η μύτη παθαίνει… στερητικό σύνδρομο και βουλώνει χωρίς λόγο!

Ο ασθενής τότε αναγκάζεται να βάζει ολοένα και πιο μεγάλη δόση αποσυμφορητικού, ολοένα και πιο συχνά και πλέον καταλήγει να προκαλεί φαρμακευτική ρινίτιδα, δηλαδή συνεχές μπούκωμα που οφείλεται στην κατάχρηση των αποσυμφορητικών και που… παραδόξως ανακουφίζεται με αυτή τη λανθασμένη χρήση αποσυμφορητικών.

Επιπλέον, προκαλείται και μόνιμη υπερτροφία των ρινικών κογχών, που τελικά απαιτεί επέμβαση για να διορθωθεί. Τέλος, κάποιοι εμφανίζουν ταχυκαρδία, αρρυθμίες, ακόμα και υπέρταση.

Το μπούκωμα της μύτης και η συνεχής καταρροή είναι πολύ ενοχλητικές καταστάσεις. Ρωτήστε όποιον πάσχει από αυτά! Είτε οφείλονται σε κρυολόγημα είτε σε ρινοκολπίτιδα ή σε αλλεργία, όταν κάποιος δεν μπορεί να αναπνεύσει από τη μύτη, νιώθει πως πνίγεται!

Τα ρινικά sprays είναι πολύ ανακουφιστικά, αλλά εύκολα γίνεται κατάχρηση και ο ασθενής καταλήγει  να βάζει συνεχώς spray για να αναπνέει, επειδή η μύτη έχει «εθιστεί» σε αυτό.

Ο Μύθος

«Δεν χρησιμοποιώ το spray πολλές φορές, 1-2 φορές τη μέρα μόνο, εδώ και μήνες, αλλά δεν έχω πρόβλημα» ή «Έχω σοβαρό πρόβλημα αναπνοής και μόνο με το spray μπορώ να αναπνεύσω».

Η Αλήθεια

Η φαρμακευτική ρινίτιδα ξεκινάει ήδη 5-6 ημέρες αφού αφότου έχει αρχίσει να χρησιμοποιεί κανείς το αποσυμφορητικό spray. Μετά από τις 7-8 μέρες, αρχίζει να γίνεται ζημιά και ξεκινάει ο φαύλος κύκλος. Είτε κάποιος βάζει το spray μία είτε 10 φορές τη μέρα, αν το χρησιμοποιεί πάνω από μια εβδομάδα, θα δυσκολευτεί πολύ να το διακόψει.

Η δικαιολογία πως κάποιος «έχει πρόβλημα», όπως σκολίωση διαφράγματος, υπερτροφικές κόγχες κτλ., προκειμένου να κάνει κατάχρηση αποσυμφορητικών είναι σαν να λέει πως… πίνει γιατί έχει πρόβλημα με το αλκοόλ! Πρέπει να λύσει κανείς το πρόβλημα και όχι να το αναβάλλει με …καταστροφικές συνήθειες, . Η ανακούφιση που προσφέρουν τα αποσυμφορητικά sprays είναι σημαντική. Έχει, όμως, κόστος στην υγεία σας.

Τι να κάνετε

Για να αποφύγετε τη φαρμακευτική ρινίτιδα, ακολουθήστε πιστά τις οδηγίες του ειδικού Ωτορινολαρυγγολόγου και κανενός άλλου. Ξεχάστε τι σας λένε φίλοι, γνωστοί και άλλοι… «ειδικοί». Αν από τα παραπάνω νομίζετε πως πράγματι πάσχετε ήδη από φαρμακευτική ρινίτιδα, πρέπει να μιλήσετε με έναν ειδικό Ωτορινολαρυγγολόγο. Μπορεί να σας βοηθήσει να σταματήσετε τη χρήση των sprays, χωρίς άσκοπη ταλαιπωρία.

Τι να μην κάνετε

Μη χρησιμοποιείτε αποσυμφορητικά sprays χωρίς συνταγή και σαφείς οδηγίες Ωτορινολαρυγγολόγου. Διακόψτε τα sprays μετά από 6-7 ημέρες χρήσης και αν ακόμα δεν είστε καλά, επισκεφτείτε ξανά τον Ωτορινολαρυγγολόγο σας.

Τι κάνει ο ωτορινολαρυγγολόγος

Με στενή παρακολούθηση και στοχευμένη εναλλακτική αγωγή, καταφέρνουμε σχεδόν πάντα να «σπάσουμε» τον φαύλο κύκλο, να διακόψει ο ασθενής το αποσυμφορητικό spray χωρίς όμως να ταλαιπωρηθεί από μπούκωμα κατά τη διάρκεια της… «απεξάρτησης». Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί και μικρή «επιδιόρθωση» των κογχών ή διόρθωση κάποιου άλλου ανατομικού προβλήματος που μπορεί να προϋπήρχε.

Σε βοήθησε αυτό το άρθρο;

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές. Δες περισσότερα.