Γιατί οι άνδρες χάνουν βάρος γρηγορότερα από τις γυναίκες;

Γιατί οι άνδρες χάνουν ευκολότερα βάρος από τις γυναίκες;Έχουμε ακούσει αρκετές φορές ότι οι γυναίκες είναι δυσκολότερο να χάσουν βάρος σε σχέση με τους άνδρες. Ισχύει όμως αυτό; Κάνοντας μία σύντομη έρευνα στο διαδίκτυο, μάθαμε σε ποιο συμπέρασμα κατέληξαν στις ΗΠΑ.

Οι άνδρες μπορούν να κάψουν 20% περισσότερες θερμίδες από τις γυναίκες και μάλιστα, χωρίς ιδιαίτερο κόπο ή στερήσεις. Τι συμβαίνει, όμως, στην πραγματικότητα; Είναι όντως η ατυχία που δεν βοηθά τις γυναίκες να χάσουν βάρος με την ίδια ευκολία που το κάνουν οι άνδρες ή πρόκειται για κάτι άλλο; Η αλήθεια είναι πως οι άνδρες χάνουν πιο εύκολα βάρος, όμως μόνο στην αρχή ενός προγράμματος απώλειας βάρους.

Έρευνα που πραγματοποιήθηκε στις ΗΠΑ απέδειξε ότι οι άνδρες όντως ξεφορτώνονται κιλά ευκολότερα από τις γυναίκες, όμως μόνο στα αρχικά στάδια. Η αιτία τοποθετείται στο γεγονός ότι οι άνδρες έχουν λιγότερο λίπος στο μυϊκό τους ιστό, ο οποίος καίει τις θερμίδες γρηγορότερα από ό, τι το σωματικό λίπος (το οποίο οι γυναίκες τείνουν να έχουν περισσότερο).

Παρόλα αυτά, τα αποτελέσματα απώλειας βάρους τείνουν να είναι μόνο βραχυπρόθεσμα. Σε μία έρευνα που τοποθέτησε τους άνδρες και τις γυναίκες σε δημοφιλή προγράμματα απώλειας βάρους, οι άνδρες έχασαν το διπλάσιο βάρος από τις γυναίκες κατά τη διάρκεια των δύο πρώτων μηνών. Ωστόσο, έξι μήνες μετά την έναρξη της εφαρμογής του προγράμματος, οι άνδρες και οι γυναίκες είχαν χάσει το ίδιο περίπου βάρος.

Όμως και οι γυναίκες έχουν πλεονεκτήματα σε σχέση με το βάρος τους. Για παράδειγμα, οι γυναίκες χάνουν περισσότερο λίπος σε σχέση με τους άνδρες όταν γυμνάζονται. Επίσης, έχουν περισσότερο λίπος στους μηρούς και στα οπίσθια, το οποίο είναι πιο υγιές για τη «μεταφορά βάρους» σε σχέση με γύρω από τη μέση (εκεί βρίσκεται το περισσότερο λίπος των ανδρών).

Τελικά, αυτό που κερδίζει είναι η θέληση και η προσήλωση στο στόχο σου ανεξάρτητα από το φύλο σου. Σε κάθε περίπτωση, πριν ξεκινήσεις ένα πρόγραμμα απώλειας βάρους βεβαιώσου ότι έχεις συμβουλευθεί το γιατρό και το διαιτολόγο σου.

Σε βοήθησε αυτό το άρθρο;

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές. Δες περισσότερα.