Αλλεργίες από τρόφιμα: Τι πρέπει να προσέχουμε

αλλεργίες από τρόφιμα

Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια αύξηση των αλλεργιών που σχετίζεται με τις αλλαγές στο Περιβάλλον. Οι τροφικές αλλεργίες το καλοκαίρι εμφανίζονται κάπως συχνότερα, λόγω του ότι η διατροφή μας είναι λίγο διαφορετική.

Δηλαδή, τρώμε συχνότερα στα εστιατόρια και καταναλώνουμε περισσότερα φρούτα, λαχανικά και θαλασσινά. Στους ενήλικες η συχνότητά τους είναι περίπου 4%. Στα παιδιά ηλικίας μικρότερης των 5 ετών, το ποσοστό είναι μεγαλύτερο (6 – 8%). Πιο συχνή από την αλλεργία σε κάποια τροφή είναι η δυσανεξία, όπως για παράδειγμα στη λακτόζη (γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα) που μας προκαλούν φούσκωμα, ή πόνο στην κοιλιά, παραγωγή αερίων και διάρροια.

Στα μικρά παιδιά η συχνότερη αλλεργία οφείλεται στο γάλα, το αυγό και τα φυστίκια. Στους ενήλικες, εκτός από αυτές, οι κυριότερες αλλεργιογόνες τροφές είναι: Τα ψάρια, τα οστρακοειδή (γαρίδες, αστακοί), οι ξηροί καρποί με κέλυφος (αμύγδαλα, καρύδια, φουντούκια). Επίσης, οι φράουλες, τα ροδάκινα, τα ακτινίδια, οι μπανάνες, τα βερίκοκα, τα πεπόνια, οι ντομάτες, οι μελιτζάνες και οι πιπεριές. Σήμερα, υπάρχουν ανησυχίες για αλλεργίες και για τις γενετικά μεταλλαγμένες τροφές, όπως η ντομάτα και η σόγια. Να τονίσουμε εδώ, ότι πολλές τροφές περιέχουν χρωστικές και συντηρητικά,με τους γνωστούς κινδύνους.

Η τροφική αλλεργία παρουσιάζεται με 3 μορφές:

  1. Την αναφυλαξία, η οποία είναι και η σοβαρότερη, που ευτυχώς δεν συμβαίνει τόσο συχνά.
  2. Το στοματικό αλλεργικό σύνδρομο, που είναι ο κανόνας και παρέρχεται γρήγορα, χωρίς συνέπειες. Εκδηλώνεται με κνησμό στα χείλη και στο στόμα, μετά την επαφή με την τροφή.
  3. Γαστρεντερική αλλεργία: Στον ασθενή μπορεί να εκδηλωθεί με ναυτία, εμετό, πόνους στο στομάχι και στην κοιλιά και διάρροια.
  4. Κνίδωση του δέρματος (πετάλες) εξ’ επαφής με τις τροφές ζωικής ή φυτικής προέλευσης.

Πώς να αποφύγουμε τα αλλεργιογόνα στις τροφές

Εάν είμαστε αλλεργικοί, δεν αρκεί μόνο να γνωρίζουμε ότι πρέπει να αποφύγουμε πχ το γάλα, ή τα φιστίκια, γιατί αυτό είναι μια επικίνδυνη απλούστευση. Τα ευπαθή άτομα πρέπει να γνωρίζουν πόσο ύπουλα μπορεί να βρίσκεται μέσα στην τροφή ένα ένοχο αλλεργιογόνο. Για παράδειγμα:

  • Τα παιδιά με αλλεργία στο γάλα μπορούν να παρουσιάσουν αλλεργική αντίδραση όταν φάνε τόννο σε κονσέρβα, ή όταν τρώνε κάποιες καραμέλες με χρωστικές, διότι σε αυτά εμπεριέχονται προϊόντα γάλακτος.
  • Άτομα με αλλεργία στα φιστίκια μπορεί να εκδηλώσουν αλλεργία όταν πχ επάνω στα μακαρόνια βάλουν σάλτσα του εμπορίου (που εμπεριέχει φυστικοβούτυρο).

Χρήσιμες Οδηγίες

  1. Οι ασθενείς που πάσχουν από βρογχικό άσθμα και τα άτομα με αλλεργίες στις τροφές, πρέπει πριν από τις διακοπές να συμβουλεύονται τον Ιατρό τους.
  2. Στην εξοχή ή στις διακοπές οι αλλεργικοί ασθενείς να έχουν μαζί τους ΟΛΑ τα απαραίτητα φάρμακα (κορτιζόνη, αντισταμινικά, εισπνεόμενα aerosols, ή σε κάποιες περιπτώσεις, ένεση αδρεναλίνης)
  3. Για μακρινά ταξίδια και διαμονή στο εξωτερικό, καλό είναι να ζητήσετε από τον Θεράποντα Ιατρό σας γνωμάτευση για το ποια φάρμακα παίρνετε. Εάν έχετε κάποια αλλεργία (πχ σε τροφή) πρέπει να έχετε μαζί σας σημείωμα στην γλώσσα της χώρας του προορισμού σας, για να την αποφύγετε.
  4. Οι ασθενείς με Βρογχικό Άσθμα στα εστιατόρια να αποφεύγουν να βάζουν στις σαλάτες σάλτσες (dressings), γιατί κάποιες από αυτές περιέχουν δισουλφίδια, που μπορεί προκαλέσουν ασθματική κρίση.

Σε βοήθησε αυτό το άρθρο;

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές. Δες περισσότερα.