Φυλλικό Οξύ: πόσο σημαντικό είναι για την υγεία μας;

Το φυλλικό οξύ είναι σημαντικό για τον ανθρώπινο οργανισμό, καθώς είναι απαραίτητο για τη σύνθεση και τη λειτουργία του DNA και του RNA. Ιδιαίτερα σημαντικό κρίνεται κατά την περίοδο που αναπτύσσονται ταχέως τα κύτταρά μας, δηλαδή κατά τη νεαρή ηλικία.

Η επαρκής πρόσληψη φυλλικού οξέος είναι απαραίτητη για την υγεία των γυναικών. Ειδικότερα κατά τη χρονική περίοδο που μια γυναίκα επιθυμεί να μείνει έγκυος, αλλά και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, η πρόσληψη φυλλικού οξέος πρέπει να είναι επαρκής, ώστε να διασφαλιστεί η ομαλή ανάπτυξη των κυττάρων του εμβρύου, αλλά και η μετέπειτα πορεία της υγείας του.

Κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης, αλλά και όχι μόνο τότε, συνιστάται η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε φυλλικό οξύ όπως τα όσπρια, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και οι ξηροί καρποί.

Ποιες τροφές περιέχουν περισσότερο φυλλικό οξύ;

Μερικές από τις τροφές που περιέχουν μεγάλη ποσότητα φυλλικού οξέος είναι το μοσχαρίσιο συκώτι, το μαρούλι, το σπανάκι, το μπρόκολο, τα χόρτα, τα λαχανάκια Βρυξελλών, η αγκινάρα, η ρόκα, ο άνηθος, ο μαϊντανός, ο ηλιόσπορος, τα σπαράγγια, τα φασόλια, τα ρεβίθια, οι φακές, το ταχίνι, τα φουντούκια και τα καρύδια. Λιγότερη, ωστόσο, αρκετά σημαντική ποσότητα σε φυλλικό οξύ περιέχουν οι μπάμιες, τα παντζάρια, τα φασολάκια, το ψωμί ολικής αλέσεως, τα αμύγδαλα, ο κρόκος αβγού, το αβοκάντο και ο αρακάς.

Γιατί είναι τόσο σημαντικό το φυλλικό οξύ για τον οργανισμό;

Το φυλλικό οξύ είναι απαραίτητο για τη δημιουργία ερυθρών αιμοσφαιρίων και συμβάλλει στην πρόληψη της αναιμίας, αλλά και στην πρόληψη κατά των βλαβών του DNA, κατά του καρκίνου του παχέως εντέρου και κατά των καρδιαγγειακών παθήσεων.

Έχει αποδειχθεί μέσα από επιστημονικές μελέτες ότι οι γυναίκες που λαμβάνουν φυλλικό οξύ κατά την περίοδο της σύλληψης και κατά τους πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης έχουν λιγότερες πιθανότητες να φέρουν στον κόσμο παιδιά με νευρολογικές βλάβες. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας θα πρέπει να λαμβάνουν μεγαλύτερες ποσότητες τροφών πλούσιων σε φυλλικό οξύ στην καθημερινή τους διατροφή. Δηλαδή, μια γυναίκα θα πρέπει να υιοθετήσει μια διατροφή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά όπως είναι το φυλλικό οξύ, καθ’ όλη τη διάρκεια της αναπαραγωγικής ηλικίας και όχι λίγο μόλις καιρό πριν αποφασίσει να τεκνοποιήσει ή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Η υγιεινή και πλήρης διατροφή και η καθημερινή κατανάλωση τροφών ευεργετικών για την υγεία μπορεί να φέρει σε πλήρη ισορροπία το σώμα μας και την υγεία μας γενικότερα. Ενημερωθείτε για τη σωστή διατροφή από έναν ειδικό διατροφολόγο-διαιτολόγο. Κλείστε δωρεάν και online ραντεβού στο doctoranytime.gr

 

Από την Ιωάννα Βλάσση, ιατρική συντάκτρια του doctoranytime.

Σε βοήθησε αυτό το άρθρο;

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές. Δες περισσότερα.