Site icon Doctoranytime Blog

Δημιουργικά παιχνίδια για την ομαλή ψυχοσωματική ανάπτυξη των παιδιών μας

παιχνίδια για ψυχοσωματική ανάπτυξη παιδιών

Οι επιταγές του σύγχρονου τρόπου ζωής, μας αναγκάζει να περνάμε ολοένα και λιγότερες ώρες με τα παιδιά μας. Το Σαββατοκύριακο όμως, που αρκετοί έχουν περισσότερο χρόνο, είναι μια καλή ευκαιρία να αφιερώσουμε περισσότερο χρόνο στην οικογένεια μας, να διασκεδάσουμε και να παίξουμε δημιουργικά παιχνίδια με τα παιδιά μας.

Δες ακόμα: Η ανάπτυξη των γευστικών προτιμήσεων των παιδιών

Ένα παιχνίδι για να είναι δημιουργικό δεν χρειάζεται να είναι πολύπλοκο ή πολύ εξειδικευμένο και ακριβό. Με απλά καθημερινά πράγματα και αντικείμενα που όλα τα σπίτια έχουν, μπορούμε να περάσουμε πολλές ώρες δημιουργικής απασχόλησης με τα παιδιά μας.

Στη συνέχεια μπορείτε να βρείτε, 10 ιδέες για ευφάνταστα παιχνίδια, που προάγουν τη ψυχοκοινωνική ωρίμανση του παιδιού σας και σίγουρα είναι διασκεδαστικά για μικρούς και μεγάλους.

Ξεκινάμε λοιπόν:

Πάρτε χαρτιά, πινέλα και νερομπογιές!

Υπάρχουν αρκετές μη τοξικές νερομπογιές στο εμπόριο. Αφήστε τα παιδιά και τη φαντασία σας ελεύθερη και δημιουργήστε. Ζωγραφίστε χρησιμοποιώντας τα πινέλα, εναλλακτικά αφήστε τα παιδιά σας ελεύθερα να ζωγραφίσουν με τα χέρια! Τα μικρά παιδιά τρελαίνονται να πιάνουν τις μπογιές, να λερώνονται και να δημιουργούν με αυτές. Επιπλέον μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μικρά σφουγγαράκια, παλιές οδοντόβουρτσες, μικρά κομμάτια υφάσματος ή ότι άλλο μπορείτε να σκεφτείτε για να απλώνετε το χρώμα στα χαρτιά!

Δημιουργήστε ευφάνταστα κολλάζ!

Με πολύχρωμες κόλλες χειροτεχνίας, γκοφρέ χαρτιά, κορδέλες, σχοινιά, κουμπιά ή εφημερίδες. Μη ξεχνάτε, ότι τα ψαλίδια πρέπει να είναι εκπαιδευτικά, ειδικά για μικρά παιδιά και οι κόλλες, μη τοξικές, κατά προτίμηση stick.

Φουσκώστε μπαλόνια!

Ζωγραφίστε πάνω σε αυτά με μαρκαδόρους χαρούμενες φατσούλες!  Ονομάστε τες και παίξτε μαζί τους! Εναλλακτικά, μπορείτε αντί για μπαλόνια να χρησιμοποιήσετε γάντια latex μιας χρήσεως, εάν υπάρχουν διαθέσιμα στο σπίτι.

Ζωγραφίστε με μπουρμπουλήθρες!

Μέσα σε 2 ή τρία μπολ κουζίνας, βάλτε νερό, διαφορετικό χρώμα τέμπερας ή νερομπογιάς και αρκετό απορρυπαντικό πιάτων. Πάρτε καλαμάκια και φυσήξτε μέσα στα μπολ, ώστε να δημιουργηθούν αρκετές χρωματιστές μπουρμπουλήθρες. Πάρτε λευκά χαρτιά και τοποθετήστε τα επάνω από τις μπουρμπουλήθρες. Σπάζοντας, αφήνουν χρωματιστούς κύκλους επάνω στο λευκό χαρτί. Επαναλάβετε με τα διαφορετικά χρώματα μπουρμπουλήθρες.

Εναλλακτικά, βάλτε λίγο νερό παραπάνω στις νερομπογιές, ώστε το χρώμα να είναι αρκετά «αραιό». Βάλτε λίγο χρώμα σε ένα χαρτί και φυσήξτε το χρώμα με ένα καλαμάκι!5. Φτιάξτε σπιτικό χρωματιστό «πηλό». Βάλτε όλοι τις ποδιές σας! Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε αλεύρι για όλες τις χρήσεις, αρκετό αλάτι( για να αποφύγετε να φάει τον «πηλό» που έχει πέσει στο πάτωμα), λίγο λάδι και χρωματισμένο νερό με χρώματα ζαχαροπλαστικής.

Ρίξτε σιγά σιγά το νερό στο αλεύρι, φτιάχνοντας μια χρωματιστή εύπλαστη ζύμη. Δημιουργήστε σπιτάκια, ανθρωπάκια και λουλούδια. Χαλάστε τα και φτιάξτε νέα από την αρχή! Ανοίξτε τη ζύμη και κόψτε διαφορετικά σχήματα με τα ειδικά τσέρκια. Φυλάξτε τη ζύμη στο ψυγείο για 1 εβδομάδα. Εναλλακτικά, φτιάξτε ζύμη για κουλουράκια, δημιουργείστε και στο τέλος ψήστε τις «δημιουργίες σας», στο φούρνο!

Ζωγραφίστε στα τζάμια!

Οριοθετήστε το χώρο που επιτρέπεται να «λερωθεί» με εφημερίδες και κολλητική ταινία στο πάτωμα. Σε ένα μπολ βάλτε τέμπερα, προσθέστε απορρυπαντικό πιάτων και λίγο νερό. Ανακατέψτε χωρίς να κάνει αφρό! Επαναλάβετε για τα διαφορετικά χρώματα που θα χρησιμοποιήσετε. Αφήστε τα μικρά σας να δημιουργήσουν στα παράθυρα σας, χρησιμοποιώντας πινέλα. Οι ζωγραφιές «φεύγουν» από τα τζάμια μας, εύκολα με ένα βρεγμένο πανί με νερό και ξύδι. Εναλλακτικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ειδικούς μαρκαδόρους για γυαλί, οι οποίοι αφαιρούνται εύκολα με ένα βρεγμένο πανί.

Χτίστε μια ολόκληρη πόλη, στο σαλόνι σας!

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αντικείμενα του σπιτιού, βιβλία, μικρο έπιπλα, παιχνίδια,  ακόμη και ρούχα, για να δημιουργήσετε μια φανταστική πόλη με δρόμους και χτίσματα. Κυλήστε τα αυτοκινητάκια και τα τρένα στους δρόμους της, βάλτε τα ζώα στη φάρμα, κυκλοφορήστε τους ανθρώπους στα στενά της! Παίξτε «συμβολικό» παιχνίδι με τα παιδιά σας, βοηθώντας στην ομαλή ψυχοκοινωνική τους ωρίμανση.

Ζωγραφίστε με δαχτυλομπογίες!

Σε χαρτιά, χαρτόνια, εφημερίδες, ακόμη και την μπανιέρα την ώρα του μπάνιου! Δαχτυλομπογιές υπάρχουν στο εμπόριο αρκετές, αλλά μπορείτε να φτιάξετε και τις δικές σας, με σπιτική συνταγή που μπορείτε να βρείτε στο διαδίκτυο εύκολα!

Δημιουργήστε σπιτικά παζλ!

Πάρτε 10-15 γλωσσοπίεστρα (τα γνωστά σε όλους ξυλάκια του παιδιάτρου), τοποθετήστε τα το ένα δίπλα στο άλλο. Κολλήστε στην επιφάνεια τους μια φωτογραφία από περιοδικό, τις αρεσκείας σας. Αφού στεγνώσει, κόψτε και ξεχωρίστε τα ξυλάκια. Μπορείτε να τυλίξτε με διάφανη αυτοκόλλητη μεμβράνη για να τα διατηρήσετε για καιρό.

Φτιάξτε τεράστια τουβλάκια κατασκευών

Χρησιμοποιώντας άδεια κουτιά από παπούτσια ή άλλες χάρτινες συσκευασίας. Μπορείτε να τις τυλίξτε με χρωματιστά χαρτιά περιτυλίγματος, ή αυτοκόλλητα χαρτιά ή να ζωγραφίσετε πρώτα τα κουτιά με μαρκαδόρους ή τέμπερες. Προτιμήστε κουτιά διαφορετικών μεγεθών και σχημάτων. Με τον τρόπο αυτό συμβάλετε στην ωρίμανση του οπτικοκινητικού συντονισμού του παιδιού σας.

Καλή διασκέδαση λοιπόν!

 

Exit mobile version