Site icon Doctoranytime Blog

Πρώτες βοήθειες σε… καλοκαιρινά απρόοπτα και ατυχήματα

kalokairina - aproopta-atyximata

Το καλοκαίρι είναι η ωραιότερη περίοδος του χρόνου που περιμένουν μικροί και μεγάλοι. Παραλία, κολύμπι και ηλιοθεραπεία μέχρις τελικής πτώσης, επειδή όμως πολλά ατυχήματα μπορούν να συμβούν καλό είναι να γνωρίζουμε τις πρώτες βοήθειες που μπορούν να σώσουν εμάς και τους γύρω μας.

Δες ακόμα: Τι πρέπει να προσέχεις στις διακοπές

Τι κάνω σε περίπτωση που με τσιμπήσει μέλισσα;

Αν το άτομο που τσιμπήθηκε είναι αλλεργικό θα πρέπει να μεταφερθεί άμεσα στο κοντινότερο νοσοκομείο ή κέντρο υγείας. Αν το άτομο δεν είναι αλλεργικό, θα πρέπει να αφαιρέσουμε το κεντρί με ένα τσιμπιδάκι, αλλά με πολλή προσοχή γιατί δεν πρέπει να σπάσει. Στη συνέχεια, χρειάζεται αμμωνία, αλλά και πάγος πάνω στην πάσχουσα περιοχή. Όπως και να έχει, επειδή δεν ξέρεις πάντα αν είσαι αλλεργικός στο τσίμπημα της μέλισσας, καλό είναι να σπεύσεις στο κέντρο υγείας της περιοχής ή σε κάποιο φαρμακείο για να σου παράσχουν τις πρώτες βοήθειες.

Τι κάνω αν με τσιμπήσει τσούχτρα;

Αν σε τσιμπήσει τσούχτρα, βγες αμέσως από τη θάλασσα και απομάκρυνέ την από το δέρμα σου. Μην την πιάσει με γυμνά χέρια. Ρίξε θαλασσινό νερό πάνω στο σημείο, ώστε να απομακρυνθούν τα πλοκάμια. Μην βάλεις πάνω στο σημείο που σε τσίμπησε πόσιμο νερό γιατί θα σπάσουν τα δηλητηριώδη κεντριά και θα χυθεί περισσότερο δηλητήριο μέσα σου. Μετά, βάλε πάγο, ώστε να περιορίσεις τον πόνο και το πρήξιμο. Στη συνέχεια, πρέπει να εφαρμόσεις πάνω στο σημείο κορτιζονούχο κρέμα, εναλλακτικά ξύδι. Αν είσαι αλλεργικό στο τσίμπημα της τσούχτρας ή έχουν εμφανιστεί συμπτώματα όπως η ζαλάδα, η δύσπνοια και η ναυτία, σπεύσε στο κοντινότερο νοσοκομείο ή κέντρο υγείας.

Τι κάνω σε περίπτωση κράμπας μέσα στην θάλασσα ενώ κολυμπάω;

Αν κολυμπάς σε σημεία που δεν πατάς, και γνωρίζεις ότι αντιμετωπίζεις συχνά κράμπες καλό είναι να έχεις μαζί σου ένα πλευστικό βοήθημα. Αν σε πιάσει κράμπα και δεν έχεις μαζί σου τίποτα, κάλεσε βοήθεια και προσπάθησε να κάνεις μια μικρή διάταση για να λυθεί όσο πιο γρήγορα γίνεται η κράμπα.

Τι κάνω σε περίπτωση εγκαύματος από τον ήλιο;

Αρχικώς, θα πρέπει να πας άμεσα σε ένα σκιερό κα δροσερό μέρος. Κάνε ένα κρύο μπάνιο, εφάρμοσε ειδική κρέμα για ηλιακά εγκαύματα στην πάσχουσα περιοχή, ώστε να ανακουφιστείς από τον πόνο και να ενυδατωθείς. Πιες άφθονο δροσερό νερό και ξεκουράσου. Αν τα συμπτώματα κόπωσης και εξάντλησης επιμένουν ή ανεβάσεις πυρετό, ζήτα ιατρική βοήθεια. Επίσης, αν νιώσεις ζαλάδα, ταχυπαλμία ή έχεις τάση για εμετό, επικοινώνησε με το γιατρό σου.

Τι κάνω σε περίπτωση λιποθυμίας;

Αν ένα άτομο λιποθυμήσει δίπλα σου, θα πρέπει αρχικώς να βεβαιωθείς ότι δεν έχει γυρισμένη γλώσσα προς τα πίσω και δεν έχει τροφή μέσα στο στόμα του. Βεβαιώσου ότι αναπνέει και έχει σφυγμό. Αν δεν έχει, κάλεσε αμέσως το 166 και μέχρι να έρθει βοήθεια, κάνε του μαλάξεις στην καρδιά και τεχνητή αναπνοή. Αν αναπνέει, ξάπλωσέ τον στο πλάι και παρακολούθησέ τον μέχρι να φτάσει βοήθεια. Αν δεν έχει χάσει τις αισθήσεις του, ξάπλωσέ τον σε οριζόντια θέση και σήκωσέ του τα πόδια ψηλά.

Χαλάρωσέ του τα ρούχα (γραβά- τα, ζώνη) και οτιδήποτε μπορεί να εμποδίζει την αναπνοή του. Αν θέλει να κάνει εμετό, γύρισέ τον στο πλάι ώστε να τον αποβάλει χωρίς να υπάρχει η πιθανότητα πνιγμού. Το άτομο πρέπει να μείνει ξαπλωμένο για τουλάχιστον 10 λεπτά, σε ένα δροσερό και σκιερό μέρος. Αν το άτομο έπεσε απότομα κάτω και έχει τραυματιστεί ή υποπτεύεσαι ότι έχει τραυματιστεί, ζήτα αμέσως ιατρική βοήθεια. Μην μετακινήσεις ένα άτομο που ίσως έχει τραυματιστεί από την πτώση. Απόφυγε να τον σκεπάσεις με κουβέρτα, διότι μπορεί να μειωθεί η ροή αίματος προς τον εγκέφαλο και μην του χορηγείς υγρά όταν δεν έχει εντελώς τις αισθήσεις του, διότι αν ξαναλιποθυμήσει μπορεί να προκληθεί εισρόφηση.

Πρόληψη λιποθυμικών επεισοδίων

Απόφυγε να στέκεσαι στο ίδιο σημείο ακίνητος για πολλή ώρα, πιες άφθονο νερό όταν έχει πολλή ζέστη, αν νιώσεις ζαλάδα ή τάση για λιποθυμία πήγαινε αμέσως και κάθισε σε ένα σκιερό μέρος ή ξάπλωσε

Τι κάνω σε περίπτωση θερμοπληξίας;

Όταν κάποιο άτομο παρουσιάζει θερμοπληξία θα πρέπει να:

• Τον μεταφέρεις σε ένα μέρος δροσερό και σκιερό, αν γίνεται να είναι και αεριζόμενο

• Τον τοποθετείς σε ύπτια θέση

• Του αφαιρείς τα βαριά ρούχα και οτιδήποτε τον στενεύει ή εμποδίζει την αναπνοή του (ζώνη, γραβάτα)

• Κάνεις αέρα στον ασθενή (με χαρτόνι, περι- οδικό, βεντάλια ή οτιδήποτε μπορείς)

• Ρίχνεις λίγο κρύο νερό στο πρόσωπο, στο στήθος και στο λαιμό του. • Βάλε κρύο επίθεμα στο κεφάλι του. Και παγοκύστες στο λαιμό και στις μασχάλες

• Έλεγξε τη θερμοκρασία του και συνέχισε τις μεθόδους ψύξης μέχρι να πέσει η θερμοκρασία του στους 38ο C

• Κάνε εντριβή στα χέρια και στα πόδια του με φορά από κάτω προς τα πάνω

• Αν γίνεται, χορήγησέ του νερό με αλάτι για να αναπληρώσει τα υγρά που έχασε με τον ιδρώτα

• Αν θέλει να κάνει εμετό, τοποθέτησέ τον στο πλάι, ώστε να παραμένει ανοιχτή η αεροφόρος οδός

• Κάλεσε αμέσως το 166 για να μεταφερθεί στο νοσοκομείο

Exit mobile version