Site icon Doctoranytime Blog

Θέτοντας στόχους για τη νέα χρονιά…

νεοι στοχοι

Στο τέλος κάθε χρονιάς και έχοντας κάνει τον απολογισμό μας μπαίνουμε στη διαδικασία να θέσουμε νέους στόχους.

Δες ακόμα: Ήρθε η στιγμή για τα 5 αντίο του 2018

Γιατί, όμως, κάποιοι τα καταφέρνουν με αυτούς τους στόχους και κάποιοι όχι;

Πολλοί χάνουν το ηθικό τους, όταν χρόνο με το χρόνο, κάνουν τον απολογισμό τους και σκέφτονται ότι αυτά που είχαν πει ότι θα έκαναν τα κράτησαν μόνο για λίγους μήνες ή ίσως ακόμη και για λίγες ημέρες. Γιατί συμβαίνει αυτό; Αφού, όλοι έχουμε τις καλύτερες προθέσεις για το νέο έτος (νέο ξεκίνημα) δεν θα μπορούσε να είναι καλύτερη συγκυρία.

Σύμφωνα με το περιοδικό της Κλινικής Ψυχολογίας στην Αμερική περίπου το 50% του πληθυσμού βάζει στόχους κάθε Πρωτοχρονιά. Μεταξύ των κορυφαίων στόχων είναι:

Αυτοί οι στόχοι είναι μια μορφή της «πολιτιστικής αναβλητικότητας, μια προσπάθεια να ανακαλύψουμε εκ νέου τις δυνατότητες μας (Timothy Pychyl καθηγητής Ψυχολογίας). Οι άνθρωποι βάζουν αυτούς τους στόχους σε μια προσπάθεια να παροτρύνουν τους εαυτούς τους.

Συχνά δεν είναι έτοιμοι να αλλάξουν τις συνήθειές τους, ιδιαίτερα τις κακές συνήθειες και σε αυτό οφείλεται το υψηλό ποσοστό αποτυχίας. Ο Peter Herman καθηγητής ψυχολογίας αναφέρει ότι υπάρχει και το «σύνδρομο ψευδούς ελπίδας», που σημαίνει ότι οι στόχοι είναι μη ρεαλιστικοί και τοποθετούνται στο πρίσμα μιας εξωτερικής κατάστασης κι όχι τόσο συνειδητά ότι το άτομο χρειάζεται να προσπαθήσει.

Η αρχή αυτή αντικατοπτρίζει την ανάγκη για θετικές επιβεβαιώσεις. Όταν, όμως, κάνουμε θετικές επιβεβαιώσεις για τον εαυτό μας, τις οποίες δεν πιστεύουμε πραγματικά, οι επιβεβαιώσεις αυτές όχι μόνο δεν λειτουργούν, αλλά μπορεί και να είναι επιζήμιες για την αυτοπεποίθηση μας.

Η άλλη πτυχή των αποτυχημένων στόχων έγκειται στην σχέση αιτίου και αποτελέσματος. Μπορεί να νομίζετε ότι αν χάσετε βάρος ή μειώσετε τα χρέη σας ή γυμνάζεστε περισσότερο, ολόκληρη η ζωή σας θα αλλάξει και όταν αυτό δεν συμβαίνει αποθαρρύνεστε και στη συνέχεια, επανέρχεστε στις παλιές συμπεριφορές.

Έχουμε τοποθετήσει ένα τεράστιο ποσό πίεσης στους εαυτούς μας. Ιδιαίτερα το στρες αυξάνεται κατά την τελευταία εβδομάδα του Δεκεμβρίου και την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου… επειδή σκεφτόμαστε τι πρέπει να αλλάξει. Τι πρόκειται να γίνει διαφορετικά φέτος; Και η έμφαση είναι στο τι θα αλλάξει και όχι στο πώς θα αλλάξει. Όταν ανησυχούμε περισσότερο για την επίτευξη του στόχου που έχουμε ορίσει από ό, τι από τον τρόπο ή τις λεπτομέρειες που θα χρειαστεί να προσέξουμε για να μπορέσει να επιτευχθεί είναι πολύ πιθανό να αποτύχουμε.

Σύμφωνα με μελέτες λειτουργίας του εγκεφάλου και μελέτες γύρω από την αποτελεσματικότητα της ψυχοθεραπείας, η συνήθης συμπεριφορά που έχει δημιουργηθεί από τα πρότυπα σκέψης που δημιουργούν νευρικές οδούς και μνήμες αποτελούν την προεπιλεγμένη βάση για τη συμπεριφορά σας όταν είστε αντιμέτωποι με μια επιλογή ή απόφαση. Προσπαθώντας να αλλάξετε αυτή την προεπιλογή σκέψης από ” μην προσπαθείς, στο να το κάνει», στην πραγματικότητα το ενισχύει μόνο. Η αλλαγή απαιτεί τη δημιουργία νέων νευρικών οδών από το νέο τρόπο σκέψης.

Έτσι, αν πρόκειται να βάλεις στόχους για το νέο έτος…

1.Θα πρέπει να επικεντρωθείς στο πώς μπορείς να θέσεις ένα στόχο και να τα καταφέρεις.

2.Εστίασε σε ένα στόχο αντί για πολλούς που μπορεί να σε μπερδέψουν αρκετά.

3.Θέσε ρεαλιστικούς, συγκεκριμένους στόχους, τους οποίους θέλεις πραγματικά. Η απώλεια βάρους δεν είναι ένας συγκεκριμένος στόχος. Χάνοντας 10 κιλά σε 90 ημέρες είναι.

4.Μην περιμένεις μέχρι την παραμονή της Πρωτοχρονιάς για να αποφασίσεις τι στόχους θα βάλεις. Θέλει χρόνο για να σκεφτείς καθαρά.

5.Κάνε μικρά βήματα. Πολλοί άνθρωποι σταματούν γιατί ο στόχος είναι πολύ μεγάλος και απαιτείται πολύ μεγάλη και απότομη αλλαγή.

6.Όρισε κάποιον φίλο για να δώσεις το λόγο σου ή ανακοίνωσέ το, καθώς αυτό θα σε βοηθήσει τηρήσεις το στόχο που έθεσες.

7.Όρισε μια τελετή/γιορτή για την αρχή της δέσμευσης, θα το κάνει πιο ρεαλιστικό και ιδιαίτερο για σένα.

8.Γιόρτασε την επιτυχία σου κατά τη πρόοδο σου με μικρές επιβραβεύσεις για να παίρνεις τη δύναμη να συνεχίσεις.

9.Συγκεντρώσου στο στόχο αποκτώντας νέες συμπεριφορές και πρότυπα σκέψης .

10.Θα πρέπει να δημιουργήσεις νέο μονοπάτι νευρικών οδών στον εγκέφαλό σου για να αλλάξεις τις παλιές συνήθειες.

11.Δώσε έμφαση στο παρόν. Ποιο είναι το ένα πράγμα που μπορείς να κάνεις σήμερα, τώρα, προς το στόχο σου;

12.Δοκίμασε να οραματιστείς τον εαυτό σου έχοντας επιτύχει το στόχο σου. Πώς αισθάνεσαι ; Πώς σου φαίνεται ; Όπου και αν είσαι, τι κάνεις;

Αν θέσεις τον εαυτό σου στην θέση που επιθυμείς, θα μπορέσεις να ενισχύσεις την πίστη σου ότι μπορείς να το κάνεις και να ενισχύσεις τα κίνητρά σου.

Και τέλος, μην παίρνεις τον εαυτό σου τόσο στα σοβαρά. Καλή διασκέδαση και να είσαι επιεικής με τον εαυτό σου εάν παρασπονδήσεις! Αλλά μην αφήσεις τη παρασπονδία ή το λάθος να σε κρατήσει πίσω από το να δουλέψεις για την επίτευξη του στόχου σου.

Exit mobile version