Site icon Doctoranytime Blog

Σε τσίμπησαν πολλά κουνούπια φέτος; Δες τι μπορείς να πάθεις από τσιμπήματα κουνουπιών

kounoupia

Το καλοκαίρι φέρνει πάντα μαζί του και τους ανεπιθύμητους επισκέπτες του, που δεν είναι άλλοι από τα κουνούπια. Τα κουνούπια είναι ενοχλητικά τόσο για τα σημάδια που αφήνουν στο δέρμα μας όσο και για τη φαγούρα που νιώθουμε όταν μας τσιμπήσουν.

Δες ακόμα: 10 + 1 μυστικά για καλύτερο βούρτσισμα των δοντιών

Το σημαντικότερο όμως από όλα είναι ότι μπορούν να μεταφέρουν σοβαρές ασθένειες με το τσίμπημά τους. Μία από αυτές είναι και η ελονοσία. Τις τελευταίες μέρες μάλιστα, σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, έχουν καταγραφεί ορισμένα περιστατικά ελονοσίας και στη χώρα μας, γεγονός που έχει σημάνει συναγερμό στις Αρχές.

Ακόμη μία ασθένεια που μπορεί να μεταδοθεί μέσω του τσιμπήματος των κουνουπιών είναι ο Δάγγειος πυρετός, ο οποίος δύναται να προκαλέσει αιμορραγικό πυρετό, ο ιός Chikungunya, που προέρχεται από τον Ινδικό Ωκεανό και προκαλεί έντονες αρθραλγίες και η εγκεφαλίτιδα του Νείλου. Τα κύρια συμπτώματα των πιο σοβαρών ασθενειών που προκαλούν τα τσιμπήματά τους είναι: ο έντονος πονοκέφαλος, οι πόνοι στις αρθρώσεις και στους μύες, τα εξανθήματα, ο πόνος στη μέση, η ανορεξία, η ναυτία και ο έμετος. Σε πιο σοβαρά περιστατικά μπορεί να προκληθεί και αιμορραγικό εξάνθημα.

Ένα τσίμπημα κουνουπιού στην πλειοψηφία των περιπτώσεων δεν είναι επικίνδυνο. Συνήθως δημιουργεί απλώς κνησμό, ερυθρότητα και ελαφρύ οίδημα. Είναι μάλλον περισσότερο ενοχλητικό παρά επικίνδυνο, αφού σε λίγη ώρα τα συμπτώματα υποχωρούν, ειδικά αν δεν ξύσεις το εξάνθημα. Χρειάζεται όμως προσοχή για να μην ματώσεις το σημείο και προκαλέσεις επιμόλυνση της πληγής.

Απομάκρυνε τα κουνούπια με 7 φυσικούς τρόπους

Αν θέλεις να αποφύγεις τα τσιμπήματα κουνουπιών, μπορείς να το κάνεις φτιάχνοντας φυσικά εντομοαπωθητικά. Ιδού 7 φυσικοί τρόποι για να τα κρατήσεις μακριά από το σώμα σου.

Αιθέρια έλαια λεβάντας: Τα κουνούπια δεν αντέχουν τη λεβάντα. Ρίξε λίγο έλαιο λεβάντας σε μερικές κορδέλες, κρέμασέ τις γύρω από εκεί που κάθεσαι ή κοιμάσαι και θα απομακρύνεις κάθε ανεπιθύμητο ιπτάμενο επισκέπτη. Αν θέλεις μπορείς να εφαρμόσεις λίγες σταγόνες ακόμη και στο σώμα σου για να τα απωθήσεις.

Φτιάξε φυσικό εντομοαπωθητικό σώματος: Πώς; Χρησιμοποίησε έλαιο cintronella, λεμονόχορτο και ευκάλυπτο. Φτιάξε το μείγμα και ρίξε μερικές σταγόνες στο σώμα σου. Η μυρωδιά θα απωθήσει τα κουνούπια.

Άναψε κεριά citronella: Η μυρωδιά της τα κρατά μακριά. Αν σου αρέσει να κάθεσαι στο μπαλκόνι με φίλους ή με το ταίρι σου άναψε μερικά κεράκια από citronella και να δεις που «κανείς» δεν θα σας ενοχλήσει!

Δεντρολίβανο: Αν τώρα το καλοκαίρι σου αρέσει να κάνεις barbeque στον κήπο ή στο μπαλκόνι σου και θέλεις να διώξεις τα κουνούπια που μαζεύονται, ρίξε μερικά κλωνάρια δεντρολίβανου μέσα για να καούν. Με αυτό τον τρόπο και το φαγητό θα νοστιμίσει και τα κουνούπια θα εξαφανιστούν.

Τοποθέτησε γλάστρες με αρωματικά φυτά: Είναι γνωστό ότι υπάρχουν κάποια φυτά που χρησιμοποιούνται και ως εντομοαπωθητικά, καθώς η μυρωδιά τους δεν αρέσει καθόλου στα κουνούπια και σε λοιπά ενοχλητικά πετούμενα… Μπορείς λοιπόν να βάλεις περιμετρικά του μπαλκονιού σου γλαστράκια με βάλσαμο, δυόσμο, λεβάντα, δεντρολίβανο, μελισσόχορτο, κατιφέ ή βασιλικό.

Μη δημιουργείς λιμνάζοντα νερά: Ένα κουνούπι αγαπά πολύ τις παραθαλάσσιες περιοχές, αλλά και τις υγρές επιφάνειες. Γι’ αυτό, να αποφεύγεις να αφήνεις νερά στο μπαλκόνι ή στον κήπο σου, να αδειάζεις τα πιατάκια από τις γλάστρες και να αναποδογυρίζεις τους κουβάδες για να αδειάσουν καλά πριν τους αποθηκεύσεις.

Έξτρα συμβουλή: Φτιάξε φυσική «ταμπλέτα» για να απομακρύνεις τα κουνούπια! Βάλε σε μικρά τούλινα πουγκάκια μερικά φύλλα δάφνης και κρέμασέ τα, στη συνέχεια, σε παράθυρα ή στην πόρτα του δωματίου σου.

Μυστικά για να κρατήσεις τα κουνούπια μακριά από το χώρο σου

Εκτός από τα φυσικά εντομοαπωθητικά, καλό θα ήταν κατά τους καλοκαιρινούς μήνες να ακολουθείς τις παρακάτω συμβουλές για να κρατήσεις τα κουνούπια μακριά από το σώμα σου και το χώρο σου και με άλλες πρακτικές.

Exit mobile version