Site icon Doctoranytime Blog

Πώς να αντιμετωπίσω τη νέα σύντροφο του μπαμπά;

νέα-σύντροφος:μπαμπάς

Πώς νιώθει ένα παιδί όταν έρχεται η στιγμή να γνωρίσει την καινούργια σχέση του μπαμπά; Το σίγουρο είναι ότι τα συναισθήματά τους τα εκδηλώνουν διαφορετικά κάθε φορά.

Δες ακόμα: Συμβουλές για ασφαλή χρήση του Διαδικτύου για γονείς και παιδιά

Σημαντικό ρόλο στην διαμόρφωση άποψης και εικόνας που θα έχουν αρχικώς τα παιδιά απέναντι στο νέο άτομο που «εισέρχεται» στην οικογένειά τους, παίζει και η συζήτηση ανάμεσα στον πατέρα και τα παιδιά που έχει προηγηθεί της πρώτης συνάντησης.

Το μυστικό της επιτυχίας είναι ίσως η υπομονή, τόσο από την πλευρά του πατέρα όσο και από αυτή της νέας γυναίκας. Χρειάζεται αρκετή προσπάθεια για να μπορεί το παιδί ή τα παιδιά να δεχθούν το νέο άνθρωπο στη ζωή τους και να αναπτύξουν μία υγιή και ήπια σχέση μαζί του.

Ας δούμε αρχικώς πώς νιώθει ένα παιδί όταν βλέπει για πρώτη φορά τον πατέρα του να βγαίνει συχνά έξω και να λείπει από το σπίτι με τη νέα του σχέση.

Τα πολύ μικρά παιδιά δεν αντιλαμβάνονται πλήρως το χρόνο, πράγμα που σημαίνει ότι δεν έχουν ακριβή εικόνα για το πόσο συχνά και πόσες ώρες λείπει ο μπαμπάς από το σπίτι. Έτσι, δεν καταλαβαίνουν αμέσως και τι ακριβώς συμβαίνει.

Τα μεγαλύτερα παιδιά φοβούνται ότι μπορεί να χάσουν τον πατέρα τους όταν εκείνος λείπει αρκετά. Αυτό, πολλές φορές εκφράζεται με κτητικότητα, επιθετική στάση, άρνηση να δεχθούν το γεγονός και κρίσεις «ζήλιας».

Αυτό το συναίσθημα είναι φυσιολογικό, καθώς αρχικώς μπορεί να φοβούνται ότι «χάνουν» για δεύτερη φορά το μπαμπά, αν η μονογονεϊκή οικογένεια προέρχεται από ένα διαζύγιο, ή φοβούνται για πιθανή απώλεια και του μπαμπά, αν η μονογονεϊκή οικογένεια προέρχεται από το θάνατο της μητέρας.

Τα παιδιά που προέρχονται από οικογένειες που έχουν χωρίσει, παρουσιάζουν αυξημένο κίνδυνο να νιώσουν συναισθήματα φόβου της εγκατάλειψης. Επίσης, τα παιδιά εμφανίζονται να είναι πιο κτητικά και διεκδικητικά απέναντι στον «εναπομείναντα» γονιό.

Από την πλευρά της νέας συντρόφου τα πράγματα είναι εξίσου δύσκολα και απαιτείται κι εδώ υπομονή και αρκετή θέληση. Συχνά θα έρθει αντιμέτωπη με συναισθήματα όπως η απογοήτευση, η αίσθηση ότι δεν είναι αποδεκτή, η απελπισία διότι δεν γνωρίζει με ποιο τρόπο μπορεί να πλησιάσει τα παιδιά του συντρόφου της.

Ένα παιδί «περνάει» πάντα από διάφορα τεστ αντοχής και χαρακτήρα τη νέα σύντροφο προτού την εγκρίνει. Είναι σημαντικός ο ρόλος και η συμπεριφορά του πατέρα στη γνώμη που τελικά θα σχηματίσουν τα παιδιά. Θα πρέπει να δίνει στα παιδιά το χώρο και το χρόνο που τους αναλογεί, για να αποφεύγονται στη συνέχεια, συμπεριφορές ζήλιας, θυμού και απέχθειας απέναντι στο νέο άτομο.

Τι συμβαίνει όταν ο μπαμπάς ξαναπαντρεύεται;

Ίσως το πρώτο συναίσθημα που νιώθουν είναι απειλή και φόβο ότι θα χάσουν το μπαμπά τους. Θα πρέπει ο μπαμπάς να προσέξει το παιδί να μην νιώθει ανταγωνιστικά απέναντι στη νέα σύντροφο και να θεωρεί δεδομένη την αγάπη του και όχι να τη διεκδικεί ή να νιώθει ότι τίθεται υπό αμφισβήτηση λόγω της νέας σχέσης/ γάμου.

Ο πατέρας πρέπει να λάβει υπόψη ότι όταν ο χωρισμός από τη μητέρα των παιδιών είναι απόρροια διαζυγίου, το παιδί με την έλευση της νέας συντρόφου και το γάμο με αυτή, συνειδητοποιεί ότι η ρήξη με τη μαμά είναι οριστική και δεν υπάρχει περίπτωση επανασύνδεσης.

Η νέα σύζυγος πρέπει να είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει την επιφυλακτικότητα και ίσως την απέχθεια του παιδιού. Επίσης, ακόμη δυσκολότερη γίνεται η κατάσταση όταν ο μπαμπάς αποκτήσει και άλλο παιδί από τη νέα του σύντροφο.

Η σύζυγος θα πρέπει να μπορεί να αντιμετωπίσει με ωριμότητα το γεγονός, ώστε να μην πληγωθεί το παιδί. Οι ισορροπίες σε αυτήν την περίπτωση είναι λεπτές για όλους.Η νέα σύζυγος θα πρέπει να ακολουθεί μια σταθερή πορεία στη συμπεριφορά της απέναντι στο παιδί, ακόμη και μετά τη γέννηση του φυσικού της παιδιού με τον μπαμπά.

Είναι σημαντικό να μην συγκρίνει τις επιδόσεις και τον χαρακτήρα των δικών της παιδιών με το παιδί του άντρα της, ενώ πρέπει να μοιράζεται τις ανησυχίες και τα άγχη της με τον σύζυγό της, καθορίζοντας μια κοινή πορεία στο χειρισμό των θεμάτων που τους απασχολούν.

Καλό είναι, αρκετό καιρό πριν το γάμο, η νέα σύντροφος να έρθει σε επαφή με τα παιδιά, να γνωριστούν, να μιλήσουν, να ξεκαθαρίσει τη θέση της και το ρόλο που θα έχει στη ζωή τους. Δεν είναι σωστό να αφήσει τα παιδιά να πιστεύουν ότι θέλει να υποκαταστήσει τη μητέρα τους.

Ο ρόλος του πατέρα είναι σημαντικός. Θα πρέπει να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις και τα συναισθήματά του στα παιδιά αλλά και στη νέα σύντροφο, να προετοιμάσει και να διαχειριστεί τα παιδιά και την νέα του οικογένεια.

Δεν πρέπει να επιβάλλει στα παιδιά να συμπαθήσουν τη νέα σύντροφο, αλλά να δίνει προτεραιότητα στις δικές τους ανάγκες, ώστε να αντιληφθούν ότι θα έχουν ξεχωριστή θέση έτσι κι αλλιώς στη ζωή του.

Όταν τίθεται θέμα προτεραιότητας, θα πρέπει να διατηρεί τις ισορροπίες. Όταν σε μία οικογένεια μπαίνει ένα νέο μέλος χρειάζεται επαναπροσδιορισμός των κανόνων και των ορίων.

Ο πατέρας πρέπει να σεβαστεί και να αναγνωρίσει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει το παιδί του από έναν προηγούμενο γάμο, γι’ αυτό οφείλει να του δώσει το χρόνο και το χώρο που χρειάζεται για να το δεχθεί. Ταυτόχρονα, θα πρέπει να διατηρεί τις ισορροπίες και με τη νέα του σύντροφο δίνοντας και σε εκείνη το χώρο και το σεβασμό που της αξίζει.

Exit mobile version