Νιώθετε ένταση, ευερεθιστότητα, άγχος, κακή διάθεση και δύσφορα σωματικά συμπτώματα έως και δυο εβδομάδες πριν την έμμηνο ρύση που εξαφανίζονται με την έναρξη της; Μπορεί να πάσχετε από το Προεμμηνορροϊκό σύνδρομο (PMS).
Δες ακόμα: Οι 9+1 διατροφικές συνήθειες που βελτιώνουν τη διάθεση
Εάν δυσκολεύεστε να διαχειριστείτε και να ανταπεξέλθετε στην οικογενειακή, προσωπική, κοινωνική όσο και στην επαγγελματική σας ζωή λόγο των συμπτωμάτων μην αφήνετε το PMS να καταστρέφει τις σχέσεις σας και να διακινδυνεύει την επαγγελματική σας ζωή.
Υπάρχει αντιμετώπιση!
Μέσω μιας εντατικής και στοχευμένης ψυχοθεραπευτικής παρέμβασης μπορείτε να μάθετε να διαχειρίζεστε τα συμπτώματα ώστε να νιώθετε λιγότερη δυσφορία τη διάρκεια των ημερών που αυτά σας βασανίζουν.
Θα μάθετε να αναγνωρίζετε τα πρώιμα σημάδια του PMS, να μπορείτε να συνδέσετε τις καταστάσεις που είναι πιο πιθανό να εμφανιστούν και να σας δυσκολέψουν καθώς και τεχνικές αντιμετώπισης τόσο των σκέψεων που σας προκαλούν στενοχώρια άλλα και τεχνικές για τη βελτίωση της διάθεσης και της καταπολέμησης του άγχους.
Ποια είναι τα συμπτώματα του PMS;
Τα 3 πιο συνηθισμένα συμπτώματα που παρατηρούνται στο προεμμηνορροϊκό σύνδρομο είναι το άγχος, η κακή διάθεση (μελαγχολία) και κατά κύριο λόγο η ευερεθιστότητα.
Έχουν καταγράφει περισσότερο από 200 διαφορετικά συμπτώματα που σχετίζονται με το PMS. Τόσο τα συμπτώματα όσο και η ένταση διαφοροποιούνται κατά πολύ από γυναίκα σε γυναίκα, αν και γνωρίζουμε πως οι πάσχοντες θα εμφανίσουν λίγα από τα συμπτώματα αυτά.
Άλλα συνήθη συμπτώματα συνδεδεμένα με το PMS είναι η μασταλγία (πόνος ή πρήξιμο στο στήθος) το κοιλιακό πρήξιμο, ο πόνος στη μέση, η κόπωση, οι κεφαλαλγίες (πονοκέφαλοι), οι απότομες αλλαγές στη διάθεση, πόνοι στους μυς, οι αλλαγές στη διάθεση για φαγητό («λιγούρες» για συγκεκριμένες τροφές), η δυσκολία στον ύπνο και η ακμή.
Υπολογίζεται ότι ένα 80% των γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας βιώνει τουλάχιστον κάποια από αυτά τα συμπτώματα και ένα 3%-25% από PMS.
Τι προκαλεί ένταση στα συμπτώματα του PMS;
Έχει μελετηθεί ερευνητικά και σήμερα γνωρίζουμε πως υπάρχουν κάποιοι παράγοντες που λειτουργούν επιβαρυντικά στην εμφάνιση και την ένταση του PMS, όπως η αυξημένη κατανάλωση καφεΐνης, το άγχος, το κάπνισμα, ιστορικό κατάθλιψης, καθώς και η κληρονομικότητα.
Επίσης το PMS εμφανίζεται συχνότερα σε γυναίκες μεταξύ 30-45 ετών. Διατροφικές ελλείψεις (πχ μειωμένη πρόσληψη μαγνησίου, μαγγανίου & βιταμίνης Ε) συμβάλουν στην ένταση του και επίσης γνωρίζουμε πως χαμηλή πρόσληψη βιταμινών Β επίσης συσχετίζονται με αλλαγές στη διάθεση.
Τι γνωρίζουμε για τις αιτίες που προκαλούν το PMS;
Οι ακριβείς αίτιες που προκαλούν το PMS δεν είναι πλήρως κατανοητές αν και γνωρίζουμε πως μάλλον οφείλεται σε πολυ-παραγοντικό σύνδρομο.
Υπάρχει θεραπεία για το PMS;
Το PMS μπορεί να σας ταλαιπωρεί για χρόνια και έρευνες έχουν δείξει ότι τα συμπτώματα ατονούν κατά την περίοδο γύρω από την εμμηνόπαυση όπου και εξαφανίζονται.
Οι γυναίκες με PMS έχουν αυξημένο κίνδυνο κλινικής κατάθλιψης. Επίσης γνωρίζουμε ότι τα ψυχολογικά προβλήματα (ευερεθιστότητα για παράδειγμα, ή η πεσμένη διάθεση) παρουσιάζονται με μεγαλύτερη σταθερότητα και φέρουν μεγαλύτερη υποκειμενική και αντικειμενική ενόχληση για την γυναίκα στην καθημερινή της ζωή και δυσχεραίνουν τις σχέσεις.
Δεν υπάρχει κάποιο ειδικό φαρμακευτικό σκεύασμα που θεραπεύει το PMS.
Η θεραπεία του αφορά κυρίως τη διαχείριση των συμπτωμάτων ώστε να νιώθετε λιγότερη δυσφορία τη διάρκεια των ημερών που αυτά σας βασανίζουν.
Αν και σε οξεία φάση και εάν η δυσφορία προκαλεί τέτοια πτώση στη λειτουργικότητα και τις σχέσεις σας μπορεί ο γιατρός να σας συνταγογραφήσει ειδική αγωγή που θα λειάνει την ένταση των συμπτωμάτων.
Συνήθως όμως τα σύμπτωμα τα ψυχολογικά όσο και η υποκειμενική ενόχληση των σωματικών συμπτωμάτων μπορούν να διαχειριστούν μέσω ενός ολοκληρωμένου και περιεκτικού προγράμματος ψυχοθεραπείας.
Η ψυχοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει να εστιάσετε στα συμπτώματα με τέτοιο τρόπο ώστε να μάθετε να αναγνωρίζετε τα πρώιμα σημάδια του PMS, να μπορείτε να συνδέσετε τις καταστάσεις που είναι πιο πιθανό να εμφανιστούν και να σας δυσκολέψουν καθώς και τεχνικές αντιμετώπισης τόσο των σκέψεων που σας προκαλούν στενοχώρια άλλα και τεχνικές για τη βελτίωση της διάθεσης και της καταπολέμησης του άγχους.
Ένα περιεκτικό πρόγραμμα ψυχοθεραπείας μπορεί να αποτελεί τον πιο αποτελεσματικό τρόπο διαχειρίσεις του PMS σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Κλινικής Αριστείας (NICE).