Site icon Doctoranytime Blog

Υποθυρεοειδισμός: Όσα πρέπει να ξέρετε

Υποθυρεοειδισμός: Όσα πρέπει να ξέρετε

Πολύ συχνά παρουσιάζονται στον θυρεοειδή αδένα παθήσεις που διαταράσσουν τη φυσιολογική λειτουργία του. Ο υποθυρεοειδισμός είναι μία λειτουργική διαταραχή, κατά την οποία ο θυρεοειδής αδένας παράγει λιγότερες ορμόνες από αυτές που απαιτούνται. Δηλαδή, ο θυρεοειδής αδένας υπολειτουργεί και έτσι, δεν ικανοποιούνται οι ανάγκες του οργανισμού μας.

Ποια είναι τα αίτια του υποθυρεοειδισμού;

Ο υποθυρεοειδισμός μπορεί να οφείλεται στα εξής αίτια:

Πώς γίνεται η διάγνωση του υποθυρεοειδισμού;

Η διάγνωση της νόσου γίνεται μέσω ειδικού εργαστηριακού ελέγχου, αλλά και κλινικής εξέτασης. Ο ενδοκρινολόγος θα ψηλαφίσει τον θυρεοειδή αδένα, για να διαπιστώσει αν υπάρχει διόγκωση του θυρεοειδούς. Σημαντικό ρόλο παίζουν και παρατηρήσεις, όπως η ύπαρξη εύθραυστων νυχιών, η τριχόπτωση και τα αυτοάνοσα νοσήματα. Μπορεί να χρειαστεί και η λήψη υπερηχογραφήματος στον θυρεοειδή αδένα ή σπινθηρογραφήματος.

Ποια είναι τα συμπτώματα του υποθυρεοειδισμού;

Η νόσος αυτή απαντάται συχνότερα στις γυναίκες. Τα συμπτώματα είναι τα εξής:

Πώς αντιμετωπίζεται ο υποθυρεοειδισμός;

Για την αντιμετώπιση του υποθυρεοειδισμού χορηγείται ειδική φαρμακευτική αγωγή που περιλαμβάνει ορμονική θεραπεία. Η φαρμακευτική αγωγή διαρκεί για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα και περιλαμβάνει θυροξίνη. Οι ασθενείς πρέπει να είναι επιμελείς με την φαρμακευτική αγωγή, διότι είναι σημαντικό να απορροφηθεί σωστά από τον οργανισμό.

Exit mobile version