Χολολιθίαση: Διάγνωση και θεραπεία

χολολιθίαση

χολολιθίαση

Γράφει ο Ιούμπας Λέων, Γενικός Χειρουργός και συνεργάτης του doctoranytime.gr

Χολολιθίαση είναι η κατάσταση κατά την οποία εμφανίζονται λίθοι (πέτρες) σε κάποιο σημείο της χοληδόχου κύστεως ή των χοληφόρων πόρων. Οι περισσότεροι των ασθενών (70%-80%) είναι ασυμπτωματικοί δηλαδή δεν το αντιλαμβάνονται, παρά μόνο εάν κάνουν το υπερηχογράφημα άνω κοιλίας, το οποίο επιβεβαιώνει την ύπαρξη ή όχι λίθων.

Το υπόλοιπο ποσοστό των ασθενών εμφανίζουν κάποια από τα παρακάτω συμπτώματα:

  • Δυσπεπτικά ενοχλήματα (μετεωρισμός με δύσκολη πέψη μετά το φαγητό)
  • Κοιλιακός πόνος στο επιγάστριο ή δεξ. Υποχόνδριο, με αντανάκλαση στη ράχη ή δεξιό ώμο
  • Παρουσία ναυτίας, εμέτου και πυρετού
  • Εμφάνιση ίκτερου (σε απόφραξη χοληδόχου πόρου) έως παγκρεατίτιδα.

Τι είναι η χολή

Η χοληδόχος κύστη είναι ένας  σάκκος σε σχήμα αχλαδιού που βρίσκεται κάτω  από τον δεξιό λοβό του ήπατος(συκώτι).  Ο κύριος ρόλος της είναι να μαζεύει και να συμπυκνώνει ένα υγρό που παράγεται στο συκώτι και βοηθά στην πέψη. Το υγρό αυτό (χολή) περνάει μέσα από τον χοληδόχο πόρο και καταλήγει στο έντερο. Η δημιουργία λίθων (πετρών), στην χοληδόχο κύστη λέγεται χολολιθίαση.

Διάγνωση και θεραπεία

Η διάγνωση της χολολιθίασης γίνεται με το υπερηχογράφημα. Μόνο σε λίγες περιπτώσεις χρειάζονται και άλλοι μέθοδοι. Η θεραπεία της χολολιθίασης είναι χειρουργική και συνίσταται σε αφαίρεση της χοληδόχου κύστεως. Η αφαίρεση της χοληδόχου κύστεως δεν δημιουργεί μετέπειτα προβλήματα στην πέψη.

Στο παρελθόν κάθε ασθενής που υποβάλλονταν σε χολοκυστεκτομή, θα είχε μεγάλη τομή, σημαντικό μετεγχειρητικό πόνο, νοσηλεία 5-8 ημερών και ανάρρωση 5-6 εβδομάδω..

Σήμερα πάνω από το 90% των χολοκυστεκτομών γίνονται λαπαροσκοπικά και έτσι ο ασθενής έχει μ΄νο 4 μικρές τομές ½ έως 1 cm και ελάχιστο πόνο μετεγχειρητικό. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα οι ασθενείς να νοσηλεύεται το πολύ μια ημέρα και μετά από μια εβδομάδα να εντάσσονται πλήρως στις δραστηριότητές τους.

Σε βοήθησε αυτό το άρθρο;

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές. Δες περισσότερα.