Τι μπορεί να κρύβεται πίσω από μια βραχνή φωνή;
Η φωνή δεν αποτελεί μόνο ένα από τα βασικότερα μέσα επικοινωνίας που διαθέτουμε, αλλά ταυτόχρονα είναι και ένα εργαλείο εργασίας μέσα στην ταχύρρυθμη πραγματικότητα στην οποία ζούμε.
Δες ακόμα: Βραχνή φωνή: Νέες μέθοδοι θεραπεύουν τα προβλήματα του λάρυγγα
Πλέον, τα όποια προβλήματα στη φωνή μπορούν να διαγνωστούν και να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά και εξατομικευμένα, με τη βοήθεια της σύγχρονης τεχνολογίας. Για τις διαταραχές φωνής και το σύμπτωμα της βραχνάδας, μιλήσαμε με την κυρία Παταρίδου Ανατολή- ΩΡΛ και εξειδικευμένη στην αντιμετώπιση ανάλογων παθήσεων, η οποία μας ανέλυσε τι σημαίνει το σύμπτωμα της βραχνάδας, πόσο σοβαρό είναι και πού μπορεί να οφείλεται.
Κυρία Παταρίδου, πώς πραγματοποιείται η εξέταση για να διαγνωστούν τα προβλήματα στη φωνή;
Η εξέταση πραγματοποιείται στο ιατρείο από εξειδικευμένο γιατρό. Για τη διεξαγωγή της χρησιμοποιούμε ειδικά ενδοσκόπια. Τα ενδοσκόπια, εύκαμπτα ή άκαμπτα, σε σύνδεση με το μόνιτορ δίνουν ξεκάθαρη εικόνα της βλάβης και με μια πιο ειδική εξέταση, τη στροβοσκόπηση, ελέγχεται η δόνηση του ελεύθερου χείλους των χορδών και αποκαλύπτονται, έτσι, παθολογικά ευρήματα που δε θα εντοπίζονταν στην απλή λαρυγγοσκόπηση. Η ολοκληρωμένη διάγνωση καθορίζει τη σωστή θεραπευτική στρατηγική για τον ιατρό Ωτορινολαρυγγολόγο.
Πού μπορεί να οφείλεται το βράχνιασμα στη φωνή;
Η βραχνή φωνή μπορεί να προέρχεται από διάφορα αίτια. Ένα από αυτά είναι η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, που προκαλεί μια χημικού τύπου λαρυγγίτιδα επηρεάζοντας κάποιες φορές τη χροιά της φωνής, όπως άλλωστε και το κάπνισμα, είτε ενεργητικό είτε παθητικό, ο κλιματισμός, η εισπνοή ερεθιστικών ουσιών και πολλοί ακόμα εξωγενείς παράγοντες. Κάθε φλεγμονή του φάρυγγα, του λάρυγγα ή και της μύτης, όπως η αλλεργική ρινίτιδα ή η χρόνια ιγμορίτιδα, μπορεί να επηρεάσει τη φωνή προκαλώντας βραχνάδα.
Επίσης, η έντονη ομιλία, ιδιαίτερα σε χώρους με θόρυβο, τραυματίζει τις φωνητικές χορδές, με αποτέλεσμα βραχνάδα, ξηρό βήχα και άλλα συμπτώματα, όπως σπάσιμο της φωνής και αίσθημα κόμπου.
Ποια είναι τα πιο συχνά ευρήματα που επηρεάζουν τις φωνητικές χορδές;
Τα πιο συχνά προβλήματα που μπορεί να επηρεάσουν τις φωνητικές χορδές είναι οι πολύποδες, οι κύστεις, οι κάλοι, η πολυποειδής εκφύλιση ή οίδημα του Reinke, το κοκκίωμα και, πιο σπάνια, ο καρκίνος.
Πώς αντιμετωπίζεται η βραχνάδα της φωνής;
Για την θεραπεία των συμπτωμάτων ακολουθούνται δύο κατευθύνσεις. Η πρώτη είναι η συντηρητική αγωγή και, αν αυτό δεν αποδώσει, τότε μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση. Για τη σωστή απόφαση χρειάζεται μεγάλη εμπειρία και εξειδίκευση. Το χειρουργείο μπορεί να γίνει είτε με τα κλασικά εργαλεία είτε με διάφορες μορφές laser που είναι πολύ πιο ατραυματικές για τον ευαίσθητο βλεννογόνο των φωνητικών χορδών. Η ρομποτική χειρουργική εφαρμόζεται με επιτυχία στη θεραπεία αρχικών σταδίων καρκίνου του λάρυγγα. Στις επεμβάσεις για καλοήθη βλάβη, η πενθήμερη αφωνία είναι καθοριστική για τη σωστή επούλωση, ενώ συνιστάται λογοθεραπεία προεγχειρητικά και μετεγχειρητικά.
Τι πρέπει να κάνει ο ασθενής μετά την επέμβαση;
Η σωστή διατροφή και η αποφυγή καπνού, αλκοόλ και γενικότερα ερεθιστικών παραγόντων εξασφαλίζουν το ιδανικό μετεγχειρητικό αποτέλεσμα, ενώ η παρακολούθηση με λαρυγγοσκόπηση και στροβοσκόπηση μετά την επέμβαση μειώνει τον κίνδυνο της υποτροπής.
Κυρία Παταρίδου, θα θέλατε να πείτε κάτι στους ασθενείς που παρατηρούν κάποια διαταραχή στη φωνή τους;
Η έγκαιρη διάγνωση και οι νέες και εξελιγμένες μέθοδοι αντιμετώπισης υπόσχονται άμεσα αποτελέσματα με εξαιρετική ποιότητα φωνής και χωρίς να ταλαιπωρήσουν και να αποσπάσουν τον ασθενή για πολύ καιρό από την απαιτητική καθημερινότητα του.