Πώς θα αυξήσεις την πρόσληψη βιταμίνης D κατά τον θηλασμό;

Βιταμίνη D ή αλλιώς “βιταμίνη του ήλιου”, γιατί το σώμα μας την παράγει σε μεγαλύτερες συγκεντρώσεις όταν εκτιθόμαστε σε αυτόν.

Δες ακόμα: Βιταμίνη D – Γιατί είναι απαραίτητη και ποιοι κινδυνεύουν από την έλλειψή της;

Είναι σημαντική γιατί βοηθάει την υγεία των οστών, την ανάπτυξη του σκελετού, και λέγεται ότι προστατεύει από την εμφάνιση αυτοάνοσων νοσημάτων, καρδιαγγειακών παθήσεων και κάποια είδη καρκίνου. Είναι ακόμα πιο σημαντική, γιατί ενισχύει τη διάθεση και την πνευματική υγεία.

Στην πραγματικότητα, δεν πρόκειται για βιταμίνη, αλλά για μια ορμόνη που παράγεται όταν το δέρμα μας εκτίθεται στον ήλιο. Ο ήλιος είναι η βασικότερη πηγή, καθώς ένα μικρό μόνο ποσοστό της προέρχεται από τις τροφές (σολωμός, κρόκοι αυγών,  δημητριακά, μανιτάρια, ή γιαούρτια, κ.α)

Βιταμίνη D και θηλασμός

Το μητρικό γάλα είναι το καλύτερο και το πιο θρεπτικό. Περιέχει όμως την απαραίτητη ποσότητα βιταμίνης D που χρειάζεται το μωρό σου για να είναι υγιές;

Ένα μωρό κατά το θηλασμό χρειάζεται 400 IU βιταμίνης D (IU= International Unit, πρόκειται για μονάδα μέτρησης διαφορετική από το milligram ή microgram) μέχρι να απογαλακτιστεί και να μπορεί να πιει τουλάχιστον 1 λίτρο γάλα. Μπαίνοντας στην ηλικία του ενός έτους τα μωρά που σταματούν το θηλασμό, έχουν συνήθως ανάγκη από βιταμίνη D.

Παρόλα αυτά, μην το παρακάνεις με την ποσότητα γιατί η υπερβολική πρόσληψη μπορεί να προκαλέσει τοξικότητα με συμπτώματα όπως ναυτία, εμετό, ανορεξία, δίψα, μυϊκούς πόνους και άλλα σοβαρά προβλήματα.

Η αλήθεια έγκειται στο ότι αν η μητέρα παρουσιάζει επάρκεια ((δηλαδή τα επίπεδα βιταμίνης D είναι 30-100 ng/ml) τότε και το μωρό μέσω του μητρικού γάλακτος θα λάβει όλα τα απαραίτητα συστατικά που χρειάζεται. Ωστόσο, σήμερα υπάρχει μια συνειδητοποίηση ότι οι γυναίκες αλλά και οι άντρες, έχουν ανεπάρκεια πρόσληψης της συγκεκριμένης βιταμίνης.

Που οφείλεται η ανεπάρκεια πρόσληψης βιταμίνης D;

Βασικοί λόγοι που οδηγούν στην ελλιπή πρόσληψή της είναι:

  1. Χαμηλή έκθεση στον ήλιο, σε συνδυασμό με ρούχα που φοράμε ακριβώς για να προστατέψουμε το δέρμα μας από την ηλιακή ακτινοβολία (τα μωρά ανήκουν σε αυτήν την κατηγορία)
  2. Η χρήση αντηλιακού, το οποίο εμποδίζει τη δημιουργία της
  3. Το σκούρο δέρμα
  4. Η παχυσαρκία, όταν κάποιος έχει δείκτη μάζας σώματος μεγαλύτερο από 30

Κάνε τον έλεγχό σου!

Aν περνάς πολλές ώρες απ’ την ημέρα σου στο σπίτι και δεν είσαι σίγουρη για το αν έχεις επάρκεια ή ανεπάρκεια βιταμίνης D, τότε μπορείς να επισκεφτείς έναν γιατρό, κατά προτίμηση παθολόγο, για να ελέγξεις τα επίπεδα της 25-υδροξυβιταμίνης D.

Ενδεικτικά τα αποτελέσματα που θα λάβεις θα δείχνουν:

Έλλειψη: <10 ng/ml

Ανεπάρκεια: < 10-30 ng/ml

Επάρκεια: 30-100 ng/ml

Τοξικότητα: > 100 ng/ml

Το *Vitamin D Council προτείνει ότι ένα επίπεδο κοντά στο 50 ng/ml είναι το ιδανικό για να στοχεύσεις. Γι’ αυτό, για μια μητέρα θεωρείται ικανοποιητικό να λαμβάνει 4000-5000 IU ημερησίως για να φτάσει αυτό το επίπεδο.

Πολλοί ενδοκρινολόγοι συνιστούν ότι λαμβάνοντας ένα συμπλήρωμα βιταμίνης D που θα σου δίνει περίπου 2000 IU την ημέρα θα σε κρατήσει σε επίπεδα πάνω από τα 30 ng/ml που είναι απολύτως φυσιολογικό.

Από την άλλη, ένα μωρό μικρότερο του ενός έτους, όπως συστήνει το Vitamin D Council , έχει ανάγκη από 1000 IU την ημέρα. Όμως, οι απόψεις φαίνονται και πάλι να μην συγκλίνουν καθώς οι ενδοκρινολόγοι προτείνουν 400-1000 IU την ημέρα.

Τι πρέπει να κάνεις βασιζόμενη στα αποτελέσματά σου;

  1. Εάν διαγνωστείς με ανεπάρκεια, τότε χρειάζεται να εκτίθεσαι μερικές ώρες παραπάνω στον ήλιο, να επιλέξεις τροφές που θα σε βοηθήσουν να προσλαμβάνεις μεγαλύτερη ποσότητα και ίσως να ενισχύσεις τον οργανισμό σου με κάποιο συμπλήρωμα που θα σου προτείνει ο γιατρός σου.
  2. Εάν τα αποτελέσματά σου δείξουν επάρκεια, τότε συνέχισε την καθημερινή σου ρουτίνα έκθεσης στον ήλιο με τον ίδιο τρόπο, έχοντας υπόψιν ότι τα ποσοστά που μέτρησες το καλοκαίρι δεν θα είναι τα ίδια το χειμώνα, οπότε φρόντισε το χειμώνα να το ελέγξεις ξανά για να διατηρήσεις την ομαλή και ισορροπημένη λειτουργία του δικού σου οργανισμού αλλά και του μωρού σου.

Έχουν γραφτεί πολλές απόψεις σχετικά με το αν η επάρκεια στο δικό σου οργανισμό, θα εξασφαλίσει ότι και το μωρό σου λαμβάνει όσο χρειάζεται από το μητρικό γάλα.

Παρατηρείται ότι σήμερα πολλές μητέρες φοβούνται να δώσουν στα μωρά τους οτιδήποτε άλλο πέραν του μητρικού γάλακτος. Εδώ, πρέπει να τονιστεί ότι ένα βρέφος θα λάβει επαρκή θρεπτικά συστατικά όταν η μητέρα έχει επαρκείς ποσότητες αυτών για να του δώσει.

Για το λόγο αυτό, μην αμελείς να ελέγχεις τα φυσιολογικά επίπεδα βιταμίνης D που χρειάζεσαι τόσο εσύ όσο και το μωρό σου και να συμβουλεύεσαι το γιατρό σου για τους τρόπους που μπορεί να προσληφθεί η Βιταμίνη D πιο αποτελεσματικά.

*Το Vitamin D Council είναι ένας μη κερδοσκοπικός επιστημονικός οργανισμός με έδρα την Καλιφόρνια, που συστάθηκε με στόχο να εκπαιδεύσει το κοινό για την Βιταμίνη D, την έκθεση στον ήλιο και την υγεία. Ιδρύθηκε το 2003 και έκτοτε διεξάγει έρευνες που αφορούν την ελλιπή πρόσληψη βιταμίνης D.

Σε βοήθησε αυτό το άρθρο;

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές. Δες περισσότερα.