Βία στην Οικογένεια

Βία στην Οικογένεια

Ενδοοικογενειακή βία είναι η κακοποίηση που λαμβάνει χώρα στο οικογενειακό πλαίσιο και έχει ως θύματα ένα ή περισσότερα από τα μέλη αυτής.

Η βία στην οικογένεια καλύπτεται συχνά από μυστικότητα και φόβο και η θυματοποίηση της περισσότερες φορές είναι χρόνια. Οι γυναίκες και τα παιδιά κατέχουν το μεγαλύτερο ποσοστό θυματοποίησης μέσα στην οικογένεια.

Γυναικεία κακοποίηση: μορφές και συνέπειες

Οι μορφές της γυναικείας συντροφικής κακοποίησης είναι η σωματική, η σεξουαλική και η συναισθηματική. Οι τρεις αυτές μορφές βίας συνήθως συνυπάρχουν.

Με τον όρο σωματική κακοποίηση αναφερόμαστε στην άσκηση σωματικής βίας, η οποία συνήθως περιλαμβάνει τα εξής: σπρώξιμο, χαστούκια, κλωτσιές, γροθιές, τσιμπιές, τράβηγμα μαλλιών, καψίματα, φράξιμο της αναπνοής μέχρι λιποθυμίας, στραμπούλιγμα ή σπάσιμο χεριών, απειλή ή επίθεση με όπλο, άρνηση τροφής, ύπνου ή ιατρικής περίθαλψης και κλείδωμα μέσα ή έξω από το σπίτι.

Με τον όρο σεξουαλική κακοποίηση αναφερόμαστε στην απαίτηση σεξουαλικής επαφής, στο βίαιο ερωτικό άγγιγμα, στον εξαναγκασμό σε σεξουαλικές πράξεις και στο σεξ με την απειλή σωματικής βίας. Συχνά, η σεξουαλική κακοποίηση συνοδεύεται από οργή και ζήλια αλλά και χυδαία διακωμώδηση της γυναικείας φύσης.
Τέλος, με τον όρο ψυχολογική βία αναφερόμαστε στη λεκτική (προσβολές, απειλές), στην κοινωνική (αποξένωση) και στην οικονομική (έλεγχος των οικονομικών, στέρηση χρημάτων) βία.

Οι συνέπειες της ενδοοικογενειακής βίας είναι ο σοβαρότατος φυσικός τραυματισμός της που μπορεί να φτάσει ακόμα και στο θάνατο, το έντονο άγχος και τα συναισθήματα κατάθλιψης, η ιδέα ή η πράξη αυτοκτονίας και συνολικά ο κατακερματισμός του εαυτού. Η διαιώνιση της κακοποίησης, σε μερικές περιπτώσεις, σχετίζεται με το αίσθημα αναξιότητας ή αδυναμίας μίας γυναίκας να απεμπλακεί από μία βίαιη σχέση και να σταθεί στα πόδια της.

Τι μπορεί να κάνει η γυναίκα που έχει υποστεί βία

Αν έχετε υποστει βία ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές:

– Να μιλήσει σε ένα ή περισσότερα πρόσωπα που εμπιστεύεται για το περιστατικό
– Να απομακρυνθεί από το δράστη, πηγαίνοντας να μείνει με ένα πρόσωπο που αισθάνεται ασφάλεια ή σε κάποιον ξενώνα που φιλοξενεί γυναίκες που έχουν κακοποιηθεί και τα παιδιά τους.
– Να το καταγγείλει στην πλησιέστερη Αστυνομική ή Εισαγγελική Αρχή.

Παιδική κακοποίηση: ενδείξεις και σημάδια

Η σωματική κακοποίηση αφήνει τις περισσότερες φορές σημάδια στο σώμα ενός παιδιού, τα οποία είναι συνήθως ευδιάκριτα (μώλωπες, σημάδια από τράβηγμα ή σφίξιμο στους βραχίονες ή στο στήθος, σημάδια από δάγκωμα ή τσίμπημα, τραύματα οστών). Σε κάθε περίπτωση, οι γονείς χρειάζεται να βρίσκονται σε επιφυλακή για τυχόν αιφνίδιες αλλαγές στη διάθεση και τη συμπεριφορά του παιδιού τους.

Τι μπορούν να κάνουν οι γονείς

Αν υποπτευθούν οι γονείς ότι το παιδί τους εμφανίζει σημάδια κακοποίησης, χρειάζεται να το πλησιάσουν με πολύ προσοχή, να του μιλήσουν για αυτό που θα δουν και να του δείξουν ότι είναι σταθερά δίπλα του για να το βοηθήσουν. Είναι απαραίτητο να το ακούσουν με σεβασμό και να αντιμετωπίσουν με σοβαρότητα και ευθύνη αυτά που έχει να πει χωρίς να αμφισβητήσουν την εγκυρότητά τους. Τις πληροφορίες ίσως τους τις δώσει σιγά σιγά, με τους ρυθμούς που αντέχει να αποκαλύψει την τραυματική εμπειρία. Αν η κακοποίηση γίνεται στο σχολείο, οι γονείς χρειάζεται να ενημερώσουν τη διεύθυνση και τους καθηγητές του. Αν η κακοποίηση γίνεται από κάποιον ενήλικα, τότε θα πρέπει να συλλέξουν όλες τις δυνατές πληροφορίες για αυτό και να συμβουλευτούν κάποιον νομικό.

Σε βοήθησε αυτό το άρθρο;

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές. Δες περισσότερα.