11 τρόποι να βελτιώσεις την ψυχική σου διάθεση

11 τρόποι να βελτιώσεις την ψυχική σου διάθεση

Σε μια εποχή που η κρίση έχει χτυπήσει την πόρτα σε πολλούς, είναι φυσικό το χαμόγελο και η καλή διάθεση να μην είναι δεδομένα αγαθά.

Το γεγονός όμως ότι οι καιροί είναι δύσκολοι καθιστά ολοένα και πιο αναγκαία την προσπάθειά μας να βελτιώσουμε τη διάθεσή μας, να πιστέψουμε στον εαυτό μας και να διεκδικήσουμε χρόνο για εμάς και τις ανάγκες μας. Δώσε στον εαυτό σου χρόνο για να ξεκουραστεί, να απολαύσει τη στιγμή και να σκεφτεί αισιόδοξα, και τότε, το χαμόγελο θα επιστρέψει και πάλι στο πρόσωπό σου.

Δες παρακάτω μερικούς τρόπους που θα σε βοηθήσουν να δεις τη ζωή πιο θετικά και να διώξεις τις δυσάρεστες σκέψεις από το μυαλό σου…

 

  • Βγες μία βόλτα: Μία βόλτα στο φως του ήλιου έστω και λίγα λεπτά την ημέρα μπορεί να σου φτιάξει τη διάθεση και να σε κάνει να σκέφτεσαι πιο θετικά. Έχει αποδειχθεί πως ο ήλιος αυξάνει τη βιταμίνη D, η οποία απομακρύνει την κατάθλιψη.
  • Περιποιήσου τον εαυτό σου: Είναι σημαντικό μέσα στη μέρα να βρεις λίγο χρόνο και να τον αφιερώσεις στον εαυτό σου. Ακόμη και κάποιες απλές καθημερινές συνήθειες όπως το μπάνιο, μπορούν να μετατραπούν σε μια σημαντική στιγμή, αν δημιουργήσουμε την κατάλληλη ατμόσφαιρα. Μπορείς για παράδειγμα να περιποιηθείς το δέρμα σου και τα μαλλιά σου με προϊόντα ομορφιάς, ακούγοντας μουσική.
  • Βρες λίγη ώρα μέσα στην ημέρα για να χαλαρώσεις: Σκέψου τι είναι αυτό που σε χαλαρώνει και αφιέρωσε όση περισσότερη ώρα μπορείς κάθε μέρα.
  • Ακολούθησε ένα χόμπι που σε ευχαριστεί: Καλό θα ήταν να περιλαμβάνει κίνηση, καθώς εκτός του ότι θα σου φτιάξει τη διάθεση, θα βελτιώσει το σώμα σου και τη σιλουέτα σου και άρα, το αποτέλεσμα θα σε «ανεβάσει» και ψυχολογικά και σωματικά.
  • Ακολούθησε ένα υγιεινό πρόγραμμα διατροφής. Τα φρούτα και τα λαχανικά βελτιώνουν την υγεία του σώματος αλλά και του δέρματος, ενώ μακροπρόθεσμα απομακρύνουν τα συμπτώματα κατάθλιψης.
  • Κάνε παρέα με χαρούμενους και αισιόδοξους ανθρώπους. Πολλές φορές οι άνθρωποι που έχουμε γύρω μας επηρεάζουν την διάθεσή μας και μας μεταδίδουν τα συναισθήματά τους. Προτίμα να βγεις βόλτα με κάποιον χαρούμενο και χαμογελαστό άνθρωπο, ώστε να σου μεταδώσει τη θετικότητα και την αισιοδοξία του.
  • Κάνε μία καλή πράξη: Είναι σημαντικό να βοηθάμε τους ανθρώπους που το έχουν ανάγκη. Μία καλή πράξη, μας γεμίζει με ευχάριστα συναισθήματα και μας κάνει να νιώσουμε καλύτεροι, πιο γενναιόδωροι και εν τέλει πιο σημαντικοί άνθρωποι για την κοινωνία.
  • Βάλε στόχους: Είναι σημαντικό να ξέρουμε ότι έχουμε ένα σκοπό στη ζωή μας. Οι άνθρωποι πρέπει να θέτουν στόχους, ώστε να έχουν σε κάτι να ελπίζουν, να έχουν κάτι να προσδοκούν. Οι στόχοι αυτοί μπορεί να είναι είτε βραχυπρόθεσμοι και να πρόκειται να πραγματοποιηθούν σύντομα είτε μακροπρόθεσμοι και να αφορούν στο μέλλον.
  • Ξεκίνα την ημέρα σου σωστά και με χαμόγελο: Ο σοφός λαός λέει ότι η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται. Κάνε το, λοιπόν, πράξη! Ξεκίνα τη μέρα σου με ένα χαμόγελο. Ξύπνα λίγο νωρίτερα από την ώρα που πρέπει, άκου μουσική, φάε ένα υγιεινό και σωστό πρωινό. Αν ξεκινήσεις την ημέρα σου με μουσική και θετική διάθεση, ίσως καταφέρεις να φέρεις κοντά σου αυτό που πραγματικά επιθυμείς.
  • Γίνε μέλος μιας εθελοντικής ομάδας: Η ένταξη σε μια εθελοντική ομάδα θα σε γεμίσει με ευχάριστα συναισθήματα, ενώ θα νιώσεις σημαντικός όντας σε μια ομάδα που βοηθά αυτούς που το έχουν ανάγκη.
  • Μοιράσου τις σκέψεις, τους φόβους και τις ανησυχίες σου με κάποιον που εμπιστεύεσαι: Οι φίλοι παίζουν καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της σκέψης και της διάθεσής μας. Επίσης, οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι όταν μοιραζόμαστε τα προβλήματά μας και τις ανησυχίες μας με τους φίλους μας νιώθουμε καλύτερα και φτάνουμε ευκολότερα στη λύση που ψάχνουμε, ενώ ταυτόχρονα μειώνουμε και το άγχος μας.

 

Τα προβλήματα υπήρχαν και θα υπάρχουν πάντα. Η στάση, όμως, που θα κρατήσουμε απέναντί τους θα καθοριστεί από εμάς τους ίδιους. Ένας νους που σκέφτεται θετικά, βρίσκει τη δύναμη και την ενέργεια να κατακτήσει αυτό που θέλει και να φτάσει ένα βήμα πιο κοντά στην ευτυχία.

 

Από την Ιωάννα Βλάσση, ιατρική συντάκτρια του Doctoranytime

Σε βοήθησε αυτό το άρθρο;

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές. Δες περισσότερα.