Σε ποιες τροφές υπάρχει κρυφή ζάχαρη;

Σε ποιες τροφές υπάρχει κρυφή ζάχαρη;

Όλοι γνωρίζουμε πως τα γλυκά και η ζάχαρη ευθύνονται (πάντα σε συνδυασμό με την μικροβιακή πλάκα) για την τερηδόνα. Αυτό όμως που πολλοί δεν γνωρίζουν είναι η περιεκτικότητα σε ζάχαρη ορισμένων κατά τα άλλα «υγιεινών» καθημερινών τροφών.

Δες ακόμα: Προληπτική ορθοδοντική στα παιδιά! 

Πού οφείλεται η τερηδόνα;

Τα κύρια αίτια της τερηδόνας είναι η μεγάλη συχνότητα ζαχαρούχων χυμών/αναψυκτικών στο διαιτολόγιό μας, καθώς και το τσιμπολόγημα ανάμεσα στα γεύματα.

Για παράδειγμα, ένα κουτί ζαχαρούχο αναψυκτικό ή σοκολατούχο γάλα περιέχει περίπου 7 κουταλιές ζάχαρης, ενώ μια μικρή σοκολάτα μπορεί να περιέχει 6-7 κουταλιές.

Αυτά τα δυο σε συνδυασμό ισοδυναμούν με 13 κουταλιές ζάχαρης σε ένα σνακ. Φανταστείτε να προσθέσετε 13 κουταλιές ζάχαρης στον καφέ σας ή στο τσάι σας.

Επιπλέον, υπάρχουν πολλοί κρυφοί υδατάνθρακες σε τροφές που θεωρούμε υγιεινές και όχι ιδιαίτερα γλυκές. Το πιο τρανταχτό παράδειγμα είναι τα δημητριακά στο πρωινό.

Μερικά από αυτά περιέχουν σε μια μερίδα το αντίστοιχο με 3 κουταλιές της ζάχαρης, ενώ μεγάλη περιεκτικότητα σε ζάχαρη έχουν και οι μπάρες δημητριακών. Και για κάθε κουταλιά κέτσαπ, υπολογίστε μισή κουταλιά ζάχαρης!

Πώς μπορούμε να ελέγξουμε την περιεκτικότητα των τροφών σε σάκχαρα;

Στα αναγραφόμενα συστατικά ενός προϊόντος, όσο πιο ψηλά στο κείμενο αναφέρονται η ζάχαρη, το σιρόπι γλυκόζης, η φρουκτόζη, η δεξτρόζη (ας μην ξεχνάμε τις διαφορετικές ονομασίες για την ζάχαρη), τόσο πιο πολλή ζάχαρη περιέχει.

Για να δούμε όμως ακριβώς πόση ζάχαρη περιέχεται σε ένα τρόφιμο, μπορούμε να διαβάσουμε και τον πίνακα με τις διατροφικές πληροφορίες όπου αναγράφεται ακριβώς πόσοι υδατάνθρακες περιέχονται και πόσοι από αυτούς είναι σάκχαρα.

Σε γενικές γραμμές, τα 10 γραμμάρια σακχάρων/100 γραμμάρια τροφίμου θεωρείται υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, ενώ τα 2 γραμμάρια σακχάρων/100 γραμμάρια θεωρείται χαμηλή περιεκτικότητα.

Προσέχοντας την περιεκτικότητα σε σάκχαρα των τροφών που δίνετε στο παιδί σας, το προστατεύετε από την ασθένεια των δοντιών, την τερηδόνα, ενώ μειώνονται οι πιθανότητες για προβλήματα παχυσαρκίας.

Από την άλλη, είναι σημαντικό να γνωρίζετε πως δεν έχει μόνο σημασία ΤΙ τρώει το παιδί σας, αλλά και ΠΟΤΕ. Έχει αποδειχθεί πως τα ζαχαρούχα ποτά και τρόφιμα   κάνουν λιγότερο κακό στα δόντια όταν λαμβάνονται μαζί με το κυρίως γεύμα και όχι μόνα τους ως σνακ.

Οι εναλλακτικές για ένα υγιεινό σνακ είναι σκέτο νερό ή σκέτο γάλα αντί για χυμό, καθώς και σκέτο γιαούρτι με φρέσκα φρούτα.

Επίσης, τυρί με ψωμί, τοστ, κρακεράκια. Και βέβαια να μην ξεχνάμε πως το καλύτερο που μπορούμε να προσφέρουμε στα παιδιά είναι φρέσκα φρούτα και λαχανικά.

Άρα, για να προστατέψουμε τα παιδιά μας από την τερηδόνα, ας μην ξεχνάμε τους παρακάτω κανόνες:

  • Όχι ζαχαρούχα σνακ μεταξύ γευμάτων
  • Αντικαταστήστε τα ζαχαρούχα ποτά/τρόφιμα με άλλα χωρίς ζάχαρη
  • Προσοχή στην κρυμμένη ζάχαρη
  • Σωστό βούρτσισμα των δοντιών πρωί και βράδυ
  • Επίσκεψη στον οδοντίατρό μας για έλεγχο 2 φορές το χρόνο

Σε βοήθησε αυτό το άρθρο;

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές. Δες περισσότερα.