Νέες μη επεμβατικές θεραπείες παρουσιάστηκαν πρόσφατα στο Παγκόσμιο Συνέδριο Αντιγήρανσης IMCAS. Πρόκειται για συμπληρώματα διατροφής που υπόσχονται να αναχαιτίσουν την πορεία της τριχόπτωσης και να προσφέρουν πύκνωση στο τριχωτό της κεφαλής.
Δες ακόμα: Λευκές τρίχες: υπάρχει λύση;
Δραστικά συστατικά που περιέχονται στα συμπληρώματα είναι μεταξύ άλλων η κερατίνη, ο ψευδάργυρος, η βιοτίνη.
Στη θεωρία, η θεραπεία της τριχόπτωσης με διατροφικά συμπληρώματα είναι πολύ ελκυστική: Ποιος δεν θέλει να έχει πάλι πλούσια μαλλιά χωρίς να λάβει φάρμακα και να υποβληθεί σε μεταμόσχευση μαλλιών; Από την άλλη, τι θέση έχει η φαρμακευτική ουσία μινοξιδίλη που εφαρμόζουμε τοπικά σε προβλήματα τριχόπτωσης; Στην Advanced Hair Clinics ακολουθούμε και τις δύο λύσεις. Ας δούμε τι προσφέρει η καθεμία:
Μινοξιδίλη vs συμπληρώματα
Τα διατροφικά συμπληρώματα βοηθούν σε περιπτώσεις που υπάρχουν διατροφικές ελλείψεις σε συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός και τα οποία επιδρούν στην ανάπτυξη του τριχωτού της κεφαλής. Οι ουσίες αυτές μπορούν να επιμηκύνουν την αναγενή φάση του τριχικού θύλακα. Ωστόσο, οι δυνατότητές τους συνήθως είναι περιορισμένες.
Η μινοξιδίλη, από την άλλη, είναι μια φαρμακευτική ουσία που εφαρμόζεται τοπικά, σε μορφή λοσιόν ή αφρού, και δεν λαμβάνεται από το στόμα. Η δράση του φαρμάκου είναι κυρίως τοπική και άμεση. Η μινοξιδίλη δρα ως εξής: Προκαλεί αγγειοδιαστολή και αυξάνει την αιματική ροή στο τριχωτό της κεφαλής. Επιμηκύνει αποδεδειγμένα την αναγενή φάση η οποία σε περιπτώσεις ανδρογενετικού τύπου αλωπεκίας είναι μικρή λόγω διαταραχής στο θύλακα της τρίχας.
Σύμφωνα με μελέτες η ουσία είναι αποτελεσματική σε ποσοστό που ξεπερνά το 90-95% όσων την χρησιμοποιούν. Επίσης, η μινοξιδίλη έχει λάβει έγκριση για χρήση σε περιπτώσεις τριχόπτωσης και εφαρμόζεται περίπου είκοσι χρόνια.
Πότε κάνουμε μεταμόσχευση μαλλιών
Η μινοξιδίλη είναι αποτελεσματική κυρίως σε άντρες και γυναίκες που δεν έχουν ακόμη εγκατεστημένη αραίωση. Στην αντίθετη περίπτωση προτείνουμε μεταμόσχευση μαλλιών με τη μέθοδο FUE. Η τεχνική είναι η πιο ελάχιστα τραυματική καθώς δεν αφήνει μόνιμα σημάδια και ουλές. Πραγματοποιείται με τοπική αναισθησία, το αποτέλεσμα φαίνεται σταδιακά και ολοκληρώνεται έπειτα από 12 μήνες. Το ποσοστό επαναφύτρωσης φτάνει το 98%.