Τριχόπτωση: Γιατί πέφτουν τα μαλλιά μας το φθινόπωρο;

Η τριχόπτωση στους άνδρες το φθινόπωρο

Τριχόπτωση λοιπόν…

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί πέφτουν τα μαλλιά μας το φθινόπωρο; Το τριχωτό της κεφαλής αποτελεί ένα πολύ σημαντικό σημείο του σώματος που καθορίζει την εξωτερική εμφάνιση ενός ανθρώπου, ενώ ταυτόχρονα επιτελεί και κάποιες χρήσιμες λειτουργίες.

Δες ακόμα: Παχυσαρκία: αντιμετωπίστε την πρακτικά με δίαιτα

Είναι γεγονός ότι κάθε διαταραχή στις τρίχες του κεφαλιού καθίσταται αιτία ψυχολογικής μεταβολής που καθορίζει το άτομο και τη συμπεριφορά του.

Ο άνθρωπος έχει συνολικά 5 εκατ. τρίχες στο σώμα του, εκ των οποίων το 1 εκατ. βρίσκεται στο κεφάλι. Τα μαλλιά μας δεν αποτελούν περισσότερες από 150 χιλιάδες τρίχες. Και στα δύο φύλα η ζωή της τρίχας είναι η ίδια και η πορεία της ακολουθεί τρία στάδια.

Το πρώτο είναι το στάδιο της ανάπτυξής της και διαρκεί περίπου 3-4 χρόνια. Το δεύτερο στάδιο είναι το στάδιο προετοιμασίας του κεφαλιού για την πτώση της τρίχας. Το τρίτο και τελευταίο στάδιο είναι αυτό της αναστολής της τριχοφυΐας και της πτώσης των τριχών. Καθημερινά ο άνθρωπος χάνει συνολικά 100 τρίχες και αυτό είναι φυσιολογικό. Η πτώση περισσοτέρων τριχών μπορεί να κρύβει είτε παθολογικά είτε φυσιολογικά αίτια.

Πού οφείλεται;

Τα αίτια της τριχόπτωσης τοποθετούνται στη γενικότερη υγεία του ατόμου, ενώ η πάθηση χαρακτηρίζεται από εποχικότητα.
Το τριχωτό της κεφαλής επηρεάζεται από τυχόν νευρολογικές παθήσεις του ατόμου, έντονο στρες και κατάθλιψη. Επίσης, σημαντικό ρόλο παίζουν και τα επίπεδα βασικών ουσιών και ορμονών στον οργανισμό μας, δηλαδή των ανδρογόνων, των οιστρογόνων, της θυροξίνης κ.ά.

Η τριχόπτωση όπως προαναφέρθηκε χαρακτηρίζεται από εποχικότητα. Έχει παρατηρηθεί ότι την άνοιξη και το φθινόπωρο η τριχόπτωση είναι πιο έντονη, ενώ είναι μακρότερη και σε διάρκεια. Ειδικότερα στις γυναίκες το φθινόπωρο τα μαλλιά είναι πιο ταλαιπωρημένα από την έκθεση στον ήλιο και τη θάλασσα, ενώ συνήθως ακολουθούν αυστηρές δίαιτες που τους στερούν βασικές βιταμίνες που είναι απαραίτητες για τη σωστή ανάπτυξη της τρίχας.

Τέλος, το φθινόπωρο είναι μία εποχή με ιδιαίτερο άγχος, καθώς υπάρχει η ξαφνική ένταξη σε γρήγορους και απαιτητικούς ρυθμούς ζωής που επηρεάζουν την ψυχολογία και ως εκ τούτου, την ανάπτυξη της τρίχας. Μεγαλύτερο πρόβλημα παρατηρείται στις γυναίκες και σε ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας.

Η τριχόπτωση το φθινόπωρο στις γυναίκες

Η διατροφή παίζει επίσης πολύ σπουδαίο ρόλο. Είναι σημαντικό να λαμβάνουμε καθημερινά τις βιταμίνες, τα μέταλλα και τα ιχνοστοιχεία που είναι απαραίτητα για να λειτουργήσει σωστά ο οργανισμός. Καθημερινά θα πρέπει να λαμβάνουμε ικανές ποσότητες πρωτεϊνών, βιταμινών και μετάλλων που βοηθούν στην υγιή ανάπτυξη της τρίχας.

Είναι γεγονός ότι όταν βελτιώσουμε τη διατροφή μας θα παρατηρήσουμε αμέσως μείωση της τριχόπτωσης. Μία άλλη σημαντική αιτία είναι και ο τρόπος που «συμπεριφερόμαστε» στα μαλλιά μας. Αν τα ταλαιπωρούμε συχνά με χτενίσματα, πιάσιμο αλογοουράς και χημικά προϊόντα περιποίησης επεμβαίνουμε στη φυσική πορεία της τρίχας και την καταστρέφουμε.

Τα μαλλιά μας χρειάζονται περιποίηση και φροντίδα με φυσικούς τρόπους και όχι με υπερβολές. Η υγεία και η ομορφιά που χαρίζουν εξαρτώνται κυρίως από τη γενικότερη υγεία του ατόμου και επηρεάζονται από αυτήν.

Δείτε εδώ μερικές συμβουλές για να «έχετε το κεφάλι σας ήσυχο»!

  • Υιοθετήστε σωστές και υγιεινές διατροφικές συνήθειες: Μην παραλείπετε την καθημερινή άφθονη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών που θα σας χαρίσουν τις απαραίτητες βιταμίνες και ιχνοστοιχεία.
  • Πιείτε άφθονο νερό: Το νερό είναι γνωστό ότι μόνο καλά μπορεί να δώσει στον οργανισμό μας. Έτσι και σε αυτή την περίπτωση. Η καλή ενυδάτωση του οργανισμού θα χαρίσει υγεία και λάμψη στα μαλλιά σας.
  • Μην παραλείπετε την τακτική περιποίηση μαλλιών πριν και μετά το μπάνιο στη θάλασσα: Ο ήλιος και η υπεριώδης ακτινοβολία φθείρουν την τρίχα και την ταλαιπωρούν. Εφαρμόστε αντηλιακή προστασία και στη συνέχεια, ενυδατική λοσιόν.
  • Αποφύγετε τα πολύ «βαριά» καλλυντικά και προϊόντα περιποίησης μαλλιών: Μην επιβαρύνετε το τριχωτό της κεφαλής σας με προϊόντα αμφιβόλου ποιότητας και αυξημένης χημικής παρέμβασης.

Σε βοήθησε αυτό το άρθρο;

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές. Δες περισσότερα.