Και σου λέω το-κε-τό(ς)!
Αγαπημένη! Ήρθε η μεγάλη ώρα!
Είσαι έτοιμη να περάσεις σε άλλο επίπεδο; Να ζήσεις το θαύμα; Να γίνεις μαμά; Mια και για πάντα;
Δες ακόμα: Το τρίτο (και ατελείωτο) τρίμηνο της Εγκυμοσύνης!
Πόση συγκίνηση;!
Σήμερα θα ανοίξουμε το μικρό σε διάρκεια, αλλά τεράστιο σε σημασία και ευαίσθητο κεφάλαιο: Τοκετός!
Πως είναι ο τοκετός; Τι είδους τοκετό θα κάνεις; Φυσιολογικό; Με επισκληρίδιο ή χωρίς (γιατί γελάς;); Με τεχνητούς πόνους ή όχι; Καισαρική; Με μερική ή ολική νάρκωση; Πόσο θα κρατήσει; Θα μπορέσει να μπει ο άντρας σου μαζί; Θέλει; Θέλεις;(!)
Οι επιλογές είναι πολλές. Κάποιες περνάνε από το χέρι σου, κάποιες όχι. Έχεις κάθε λόγο να θες να είσαι πλήρως ενημερωμένη για τις δυνατότητες και τα δικαιώματά σου. Να ρωτάς και την παραμικρή λεπτομέρεια στον γιατρό σου αν το θες, να κάνεις όσες επισκέψεις σε μαιευτήρια και κλινικές θες, και μην αφήσεις κανέναν να σε βγάλει τρελή ή υπερβολική!
Αν από την άλλη η υπερπληροφόρηση σε αγχώνει τρομερά, κράτα μια ισορροπία: μάθε τα βασικά και εμπιστεύσου το γιατρό σου για τα υπόλοιπα – με τον οποίο θέλω να πιστεύω ότι ξέρεις ήδη αν συμφωνείτε σε βασικά θέματα φιλοσοφίας. Γιατί είναι πραγματικά πολύ άδικο για μια επίτοκο να οδηγηθεί χωρίς λόγο σε μια καισαρική που δεν θέλει ή και το αντίστροφο.
Έχω φίλη που ο γιατρός της αρνήθηκε επισκληρίδιο και φυσικά το θυμάται ως μία πέρα ως πέρα τραυματική εμπειρία. Άλλες φίλες θεωρούν ότι κακώς έκαναν καισαρική και φυσικά το φέρουν βαρέως. Και με τα ποσοστά καισαρικών πολύ παραπάνω των “επιτρεπτών” ορίων, δεν είναι να απορεί κανείς που υπάρχει πλέον καχυποψία απέναντι στις προθέσεις των ιατρών.
Ωστόσο, μην ξεχνάμε ότι προέχει η ασφάλεια του μωρού και της μητέρας και οι γιατροί φέρουν τεράστια ευθύνη. Εσύ το μόνο που μπορείς να ελέγξεις, προς το παρόν, είναι η πληροφόρηση που λαμβάνεις. Φρόντισε λοιπόν να είναι πολύπλευρη και όσο αντικειμενική γίνεται.
Εμένα μου είχαν φανεί πολύ χρήσιμα τα μαθήματα ανώδυνου τοκετού που παρακολούθησα από τον 4ο μήνα. Μάλιστα, μαζί με τον άντρα μου, και μας βοήθησε πραγματικά να ευθυγραμμιστούμε σε πολλά θέματα (δίχως να χρειάζεται να γίνω η γραφική που του προωθεί συνέχεια links που ποτέ δε διαβάζει!).
Προς Θεού όμως φίλη. Μην παρασυρθείς επειδή θα σου πουν ότι μερικές γυναίκες στον φυσικό τοκετό άνευ επισκληριδίου έχουν μέχρι και οργασμό (true freaking story). Ούτε βέβαια να αποθαρρυνθείς από ιστορίες τρόμου με φυσιολογικούς τοκετούς που κράτησαν 3 μέρες και κατέληξαν σε επείγουσα καισαρική.
Να είσαι ρεαλίστρια και να ακούσεις τη δική σου φωνή και το ένστικτό σου! Αν δεν είσαι πολύ του πόνου, σκέψου επισκληρίδιο. Αν φοβάσαι υπερβολικά τις παρεμβάσεις, πιθανές παρενέργειες κτλ, δοκίμασε all the way natural άνευ φαρμάκων.
Πάνω απ’ όλα να είσαι ευέλικτη. Αν χρειαστεί για τον οποιοδήποτε λόγο παρέμβαση, αποδέξου ότι συμβαίνουν και αυτά. Είπαμε: προέχει η υγεία η δική σου και του μωρού σου. Όσο πιο ευέλικτη είσαι, τόσο λιγότερες οι πιθανότητες να «απογοητευτείς» και να πληγωθείς από τον γιατρό, τη διαδικασία, το αποτέλεσμα κοκ.
Και είναι σπουδαίο να ξεκινάς την λοχεία σου δίχως το βάρος και τη σκιά του “αποτυχημένου τοκετού”. Διότι ο τοκετός είναι μόνο η αρχή και είναι σημαντικό να έχεις απόθεμα θετικής ενέργειας και δυνάμεων.
Το πιο χρήσιμο πράγμα που κράτησα από τα μαθήματα ανώδυνου τοκετού και με συντροφεύει σε όλο το ταξίδι αυτό, κάθε φορά που τρελαίνομαι και το χάνω (ποτέ δηλαδή), είναι το εξής: η μητρότητα είναι ένας αγώνας αντοχής και όχι ταχύτητας.
Καλή αρχή στον αγώνα σου λοιπόν!
Προσεχώς ετοιμάσου για πολλή μαγεία, πασπαλισμένη με ατελείωτη αγάπη, έρωτα, αϋπνία και μπόλικες μπεμπέ κενώσεις all over the place!
ΥΓ1. Και μιας και ρώτησες… Όπως ξέρεις μου αρέσει η ποικιλία. Οπότε και φυσικό τοκετό άνευ επισκληριδίου έζησα στον 4κιλο γιο μου (δε μετανιώνω επουδενί αλλά – Θου Κύριε φυλακήν τω στόματι μου γιατί δεν μου αρέσει και η τρομολαγνεία) και προγραμματισμένη καισαρικούλα με την κόρη μου γιατί δεν γυρνούσε τούμπα με τίποτα και είχε φορέσει τον ομφάλιο λώρο φουλάρι. Μια χαρά. Και τα δυο “δύσκολα” και τα δυο υπέροχα. Και για τα δύο νιώθω απίστευτα ευγνώμων και υπερήφανη.
ΥΓ2. Τώρα βέβαια έαν κάνω ποτέ τρίτο (λέμε τώρα), δεν θα με χαλούσε και ένα πιο “βατό” σενάριο, πχ. φυσιολογικός με επισκληρίδιο! Αλλά βατό σενάριο και Πριγκιπέσσα δεν πάνε μαζί, οπότε δε θα ρισκάρω.
Άυπνη μητέρα 2 παιδιών, που μετά απο 12 χρόνια στον επιχειρηματικό κόσμο, τα παράτησε όλα και πήγε να γίνει Πριγκίπισσα σε μια μικρή, εξωτική χώρα των Βαλκανίων. Τη φιλοξενούμε εδώ για να μοιραστεί μαζί μας τις εμπειρίες της στη μητρότητα, με χιούμορ, σαρκασμό και αγάπη. Σαν τη μεγάλη σας αδερφή ή τη μικρή σας θεία. Περισσότερα για την αφεντιά της εδώ: www.iprigipessa.com