Site icon Doctoranytime Blog

Τι περιλαμβάνει ο έλεγχος για καρκίνο του προστάτη

Τι περιλαμβάνει ο έλεγχος για καρκίνο του προστάτη

Ο προστάτης είναι ένας αδένας του ανδρικού γεννητικού συστήματος, ο οποίος ΄΄ προΐσταται΄΄, δηλαδή βρίσκεται μπροστά από την ουροδόχο κύστη και περιβάλλει την ουρήθρα δια μέσου της οποίας αποβάλλονται τα ούρα.

Δες ακόμα: Καρκίνος προστάτη: επιλογές θεραπείας

Ο προστάτης παράγει ένα υγρό που αποτελεί το 70 – 80% του σπέρματος και χρησιμεύει στη μεταφορά και διατήρηση της ζωτικότητας των σπερματοζωαρίων. Στον προστάτη, δεξιά και αριστερά, πορεύονται αγγεία και νεύρα (αγγειονευρώδη δεμάτια), τα οποία εξορμώνται από την σπονδυλική στήλη, καταλήγουν στο πέος και ελέγχουν τη στυτική λειτουργία. Αποτελείται από την περιφερική (εξωτερική) ζώνη και την εσωτερική (μεταβατική).

Προληπτικός έλεγχος

O προληπτικός έλεγχος πραγματοποιείται με:

Βιοψία προστάτη

Η πιθανότητα ανεύρεσης καρκίνου του προστάτη στη βιοψία εξαρτάται από την τιμή του PSA, το δακτυλικό εύρημα και την ηλικία του ασθενούς.

Όταν υπάρχει κάποια από τις παρακάτω περιπτώσεις:

είναι ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ η λήψη ιστοτεμαχίων από τον προστάτη.

Αρκετοί παράγοντες ευθύνονται για μια αυξημένη τιμή του PSA όπως η ύπαρξη χρόνιας προστατίτιδας, η σεξουαλική επαφή 2-3 ημέρες πριν την εξέταση, η καλοήθης υπερπλασία κλπ. Δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν υπάρχει απεικονιστική εξέταση που να μας διαβεβαιώνει 100% για την ύπαρξη κακοήθειας ή όχι στον προστάτη και για το λόγο αυτό θεωρείται επιβεβλημένη η βιοψία για τη σίγουρη και έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου.

Πώς γίνεται η εξέταση

Στις περισσότερες περιπτώσεις γίνεται με τοπική αναισθησία, χωρίς κανένα αίσθημα πόνου από τον ασθενή. Με ελάχιστες εξαιρέσεις και εφόσον επιθυμεί ο ίδιος, η εξέταση πραγματοποιείται με ήπια νάρκωση (μέθη), προς αποφυγή οποιουδήποτε δυσάρεστου ενοχλήματος.

Μια ειδική κεφαλή υπερήχων, καλυπτόμενη με λιπαντική αλοιφή, εισάγεται στο ορθό και με τη χρήση υπερηχογραφικού μηχανήματος υψηλής ευκρίνειας, καθίσταται δυνατή η απεικόνιση υπόηχων (ύποπτων) περιοχών στο παρέγχυμα του προστατικού αδένα.

Με τη βοήθεια μιας ειδικής βελόνας, η οποία προσαρμόζεται στο αυτόματο εργαλείο (πιστόλι βιοψίας), λαμβάνονται κύλινδροι προστατικού ιστού αστραπιαία και ανώδυνα για ιστολογική εξέταση. Με αυτόν τον τρόπο εκτελείται μια χαρτογραφημένη λήψη τεμαχιδίων, λαμβάνοντας μέριμνα για την όσο το δυνατόν ευρεία σάρωση των προστατικών τμημάτων.

Στο τέλος της εξέτασης εισάγεται στο ορθό μια γάζα εμποτισμένη με αναισθητικό και αντισηπτικό μέσο, την οποία αφαιρεί μόνος του ο ασθενής μετά την πάροδο 2 ωρών ή και νωρίτερα με την πρώτη κένωση.

 

Αποτελέσματα βιοψίας

α) Προστατική ενδοεπιθηλιακή νεοπλασία.

– Χαμηλόβαθμη (low-grade PIN): υποδηλώνει μια ήπια δυσπλασία των κυττάρων και δεν εξελίσσεται σε καρκίνο.

– Υψηλόβαθμη (high-grade PIN): είναι μία πρώιμη κατάσταση, υποδηλώνει πως κάτι ΄΄ κακό ΄΄ πάει να συμβεί. Όταν  κάποιος εμφανίσει ( high-grade PIN ) στη βιοψία, δεν σημαίνει ότι σίγουρα θα αναπτύξει καρκίνο. Οι μισοί μόνο άνδρες με υψηλόβαθμο PIN θα εμφανίσουν καρκίνο στον προστάτη σε βιοψία στα επόμενα 5 χρόνια, και σίγουρα βέβαια αυτό εξαρτάται από  το οικογενειακό ιστορικό, το PSA, την ηλικία και άλλες παραμέτρους.

β) Άτυπη μικροαδενική υπερπλασία ( ΑSAP )

Υπάρχουν κύτταρα με κακοήθεις χαρακτήρες, ίσως σε πολύ μικρό ποσοστό για να τεθεί με σιγουριά η διάγνωση του καρκίνου, αλλά και με πολύ υψηλό κίνδυνο ανάπτυξης αυτού. Με τη διάγνωση της ASAP κρίνεται απαραίτητη η διενέργεια επαναληπτικής βιοψίας σε διάστημα 6 έως 12 εβδομάδων.

Επαναληπτική βιοψία

Κάθε λήψη ιστοτεμαχίων που εκτελείται μπορεί να ανιχνεύσει περίπου το 75% των περιπτώσεων καρκίνου και αυτό γιατί είναι αντιπροσωπευτικό ένα πολύ μικρό τμήμα του προστάτη, συνήθως 1%.

Μία δεύτερη βιοψία θα ανεβάσει το ποσοστό ανίχνευσης στο 90% και μία τρίτη στο 98% με τη χρονική απόσταση μεταξύ αυτών να ποικίλλει από 3 έως 6 μήνες ή και περισσότερο, αναλόγως πάντα των συνθηκών.

Γενικά μια επαναληπτική βιοψία κρίνεται σκόπιμη όταν:

Οδηγίες πριν τη βιοψία

Μετά τη βιοψία

Στην πλειονότητα των περιπτώσεων μετά τη βιοψία δεν εμφανίζεται καμία σοβαρή διαταραχή. Σε μεμονωμένες περιπτώσεις:

Exit mobile version