Τι είναι τα μυγάκια;
Μυγάκια (ή μυοψίες) ονομάζουμε μικρές σκιές ή κηλίδες που βλέπουμε στο οπτικό μας πεδίο, ιδιαίτερα απέναντι σε λευκό φόντο ή έντονο φως.
Οι κηλίδες αυτές φαίνονται να κινούνται στο χώρο και συχνά δίνουν την ψευδαίσθηση ότι πρόκειται για αληθινά μυγάκια που πετούν μπροστά μας.
Τι είναι τα “μυγάκια”;
Το μάτι μας εσωτερικά δεν είναι κούφιο – είναι γεμάτο από ένα ζελέ, το υαλοειδές. Αυτό είναι κατά το μεγαλύτερο μέρος του διαφανές, ώστε να μπορούμε να βλέπουμε, αλλά μπορεί να υπάρχουν μικρά σημεία του που είναι αδιαφανή. Όταν κοιτούμε τον περιβάλλοντα χώρο, “βλέπουμε” και αυτά τα μικρά σημεία σαν μικρές σκιές ή θολές κηλίδες. Ο εγκέφαλός μας προσπαθεί να εξηγήσει τις σκιές αυτές ως αντικείμενα του περιβάλλοντος, δημιουργώντας την ψευδαίσθηση ότι πρόκειται για έντομα, μυγάκια, σταγόνες νερού, ιστοί αράχνης κλπ.
“Παλιά δεν έβλεπα μυγάκια. Γιατί ξαφνικά άρχισα να τα βλέπω;”
Η πιο συχνή αιτία για τα μυγάκια είναι η λεγόμενη “αποκόλληση του υαλοειδούς”. Όσο μεγαλώνουμε, το υαλοειδές εκφυλίζεται: μικραίνει σε όγκο και αρχίζει να εμφανίζει αδιαφάνειες. Κάποια στιγμή το μέγεθός του γίνεται τέτοιο που δεν φτάνει για να γεμίσει όλο το εσωτερικό του ματιού: τότε αρχίζει να κινείται μέσα στο μάτι, σαν μια μπάλα μέσα σε ένα κουτί. Αυτό λέγεται αποκόλληση του υαλοειδούς και τότε αρχίζουμε να βλέπουμε τα μυγάκια, τα οποία μάλιστα νιώθουμε ότι “κινούνται” μέσα στο οπτικό μας πεδίο διότι απλά κινείται το υαλοειδές μέσα στο μάτι μας.
Η αποκόλληση του υαλοειδούς είναι τελείως φυσιολογικό φαινόμενο και δεν αποτελεί ασθένεια. Όλοι οι άνθρωποι θα το εμφανίσουν όπως μεγαλώνουν.
Υπάρχουν και άλλες, πιο σοβαρές αλλά λιγότερο συχνές, αιτίες για τις οποίες κάποιος αρχίζει να βλέπει μυγάκια, οι οποίες περιγράφονται παρακάτω.
“Άρχισα να βλέπω μυγάκια. Πρέπει να επισκεφτώ οφθαλμίατρο;”
Όταν εμφανισθούν τα μυγάκια, θα πρέπει να μας εξετάσει οφθαλμίατρος ώστε να διαπιστώσει ποια είναι η αιτία που τα δημιούργησε. Τις περισσότερες φορές πρόκειται για αποκόλληση του υαλοειδούς, η οποία όπως αναφέραμε είναι φυσιολογικό φαινόμενο. Πρέπει, όμως, να γίνει λεπτομερής εξέταση ώστε να αποκλείσουμε τις άλλες αιτίες.
“Γιατί να εξεταστώ από οφθαλμίατρο; Τι άλλο μπορεί να συμβαίνει;”
Μία από τις σοβαρότερες αιτίες που πρέπει να αποκλείσουμε είναι η λεγόμενη “αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς”. Αυτή η αποκόλληση δεν είναι φυσιολογικό φαινόμενο αλλά πραγματική πάθηση. Ο αμφιβληστροειδής χιτώνας βρίσκεται και αυτός στο εσωτερικό του ματιού και αποτελεί για τον οφθαλμό ότι και το φιλμ για τη φωτογραφική μηχανή: με αυτόν τον χιτώνα βλέπει το μάτι. Εάν ο αμφιβληστροειδής αποκολληθεί, τότε παύει να λειτουργεί και σε διάστημα ημερών αρχίζει να νεκρώνεται.
Άλλες αιτίες που θα πρέπει να αποκλειστούν είναι η φλεγμονή στο εσωτερικό του ματιού, η αιμορραγία μέσα στο υαλοειδές και άλλες.
“Πόσο γρήγορα πρέπει να επισκεφτώ οφθαλμίατρο;”
Επειδή ο κυριότερος κίνδυνος είναι η αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς, θα πρέπει να μας δει οφθαλμίατρος το συντομότερο – ιδανικά την ίδια ημέρα ή την αμέσως επόμενη.
“Βλέπω μυγάκια εδώ και πολλά χρόνια αλλά δεν με έχει δει οφθαλμίατρος. Τι πρέπει να κάνω;”
Κάποιος που βλέπει μυγάκια από πολύ παλιά είναι απίθανο να έχει αποκόλληση αμφιβληστροειδούς, διότι όπως περιγράψαμε αυτή η πάθηση εξελίσσεται σε διάστημα ημερών και επομένως θα είχε ήδη οδηγήσει σε τύφλωση. Παρόλα αυτά, θα πρέπει και αυτός να εξεταστεί από οφθαλμίατρο για να αποκλειστούν άλλες σοβαρές αιτίες – σε αυτήν την περίπτωση, όμως, δεν χρειάζεται να προστρέξει άμεσα παρά να προγραμματίσει ένα κανονικό ραντεβού.
“Βλέπω μυγάκια εδώ και πολλά χρόνια αλλά τώρα άρχισα να βλέπω και άλλα καινούργια. Τι πρέπει να κάνω;”
Εφόσον αρχίσαμε να βλέπουμε καινούργια μυγάκια που δεν είχαμε παλιότερα, θα πρέπει ο ιατρός να μας δει το συντομότερο – ιδανικά την ίδια ημέρα ή την αμέσως επόμενη.
ΚΑΝΟΝΑΣ: παλιά μυγάκια — εξέταση
καινούργια μυγάκια — άμεση εξέταση