Τι είναι η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας;

Τι είναι η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας;

Τι είναι η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας;Γράφει ο Διονύσιος Μίντζηρας, οφθαλμίατρος και συνεργάτης του doctoranytime.gr

Η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας είναι μία εκφυλιστική νόσος που πλήττει την ωχρά κηλίδα. Η τελευταία αποτελεί το κεντρικό σημείο του αμφιβληστροειδή, στο οποίο εστιάζονται οι φωτεινές ακτίνες από τα αντικείμενα που βλέπουμε.

Η πάθηση απαντάται συχνότερα σε άτομα άνω των 50 ετών και αποτελεί μία βασική αιτία απώλειας της όρασης. Μεταξύ των επιπλοκών είναι η πλήρης απώλειας της κεντρικής όρασης, γεγονός που καθιστά κάποιες καθημερινές ασχολίες αδύνατες. Ενίοτε, μπορεί να προκαλέσει μικρή αδυναμία όρασης.

Διαφορά μεταξύ υγρής και ξηράς εκφύλισης της ωχράς κηλίδας;

Η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας χωρίζεται σε νεοαγγειακή ή υγρή και σε μη νεοαγγειακή ή ξηρά. Περίπου το 10% των πασχόντων από εκφύλιση της ωχράς κηλίδας έχουν την υγρή μορφή της. Η υγρή μορφή εκδηλώνεται όταν δημιουργούνται νέα αγγεία για την βελτίωση της παροχής αίματος και οξυγόνου στον αμφιβληστροειδή. Ωστόσο, τα νέα αγγεία είναι πολύ λεπτά και εύθραυστα, προκαλώντας αιμορραγία και βλάβη στους περιβάλλοντες ιστούς.

Ποια είναι τα αίτια εκφύλισης της ωχράς κηλίδας;

Η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας μπορεί να οφείλεται στους εξής παράγοντες:

  • Κληρονομικότητα
  • Ηλικία
  • Διατροφή
  • Κάπνισμα
  • Έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία

Ποια είναι τα συμπτώματα της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας;

Τα συμπτώματα που εκδηλώνει η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας εμφανίζονται σταδιακά. Μεταξύ άλλων είναι:

  • Σταδιακή απώλεια κεντρικής όρασης
  • Δυσκολία ανάγνωσης
  • Διαστρεβλωμένες εικόνες

Πώς γίνεται η διάγνωση της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας;

Η διάγνωση για την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας γίνεται μέσω οφθαλμολογικής εξέτασης, εξέτασης με το δίκτυο Loss of central vision.Amsler, βυθοσκόπησης και εξειδικευμένων εξετάσεων (φλουοροαγγειογραφίας, OCT).

Πώς αντιμετωπίζεται η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας;

Δεν υπάρχει αποδεδειγμένα αποτελεσματική θεραπεία για την ξηρά εκφύλιση της ωχράς κηλίδας. Σε επιλεγμένες περιπτώσεις υγράς εκφύλισης της ωχράς κηλίδας, η φωτοπηξία με λέιζερ είναι αποτελεσματική. Δυστυχώς, αυτή η μέθοδος θεραπείας δεν αποκαθιστά πλήρως την όραση, αλλά μπορεί να αποφευχθεί η περαιτέρω απώλεια. Τελευταίες έρευνες έχουν εισάγει μια νέα θεραπεία της υγράς μορφής της νόσου. Πρόκειται για ενδοβολβικές ενέσεις αντι-αγγειογενετικών παραγόντων.

Διατροφή και εκφύλιση της ωχράς κηλίδας

Πολλές πρόσφατες μελέτες έχουν αποδείξει ότι υπάρχει μία ισχυρή διασύνδεση μεταξύ της διατροφής και της ανάπτυξης του εκφυλισμού της ωχράς κηλίδας. Έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι τα άτομα που ακολουθούν δίαιτες που περιέχουν φρούτα και λαχανικά (κυρίως πράσινα φυλλώδη λαχανικά) έχουν μικρότερη συχνότητα εμφάνισης της νόσου.

 

Σε βοήθησε αυτό το άρθρο;

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές. Δες περισσότερα.